Odavno je neven obavezan dio mog povrtnjaka. Kao korisna vrtna biljka poznat je jer tjera korjenove nematode iz tla pa je uvijek dobrodošao u mom organskom vrtu. Kako je riječ o veoma lijepoj biljci, sadim ga tamo gdje treba i tamo gdje ne treba, sredinom ljeta moj vrt žuti se na sve strane.
Latice nevena bogate su beta-karotenom, narančastim pigmentom kakav nalazimo i u mrkvi
No, to obilje ima i svoj ne baš lijepi kraj, trenutak kada se stabljike izvitopere i odrvene, a tek pokoja cvjetna glavica strši iz biljke u odlasku. Taj trenutak obično se događa u kolovozu, pa svi oni koji žele sakupiti njegove vrijedne latice, žure ne bi li iskoristili posljednji trenutak cvatnje.
Još jedna cvatnja
Posljednja je cvatnja kod nevena vrlo relativan pojam. Ta nevjerojatna biljka, toliko poznata zbog svojih regenerativnih svojstava kada je u pitanju naša koža, može obnoviti i vlastitu vegetaciju. Naravno, ako znamo kako joj u tome pomoći. Novi ciklus rasta i cvjetanja može se postići jednostavnim rezom pri dnu stabljike.
Ranija cvatnja nevena može se podesti tako da sjeme sijemo već u ožujku i presađujemo u vrt kada presadnice dosegnu visinu od 10-ak cm
Na tom mjestu neven redovno stvara rozetasto formirane listove, svojevrsnu “zalihu” za pokretanje novog ciklusa rasta. Obnavljajući biljku te listove moramo obavezno sačuvati, jer oni će već mjesec dana poslije (tijekom rujna) stvoriti nove stabljike i, naravno, nove cvjetove.
Primjena
Dvostruka cvatnja nevena uvijek mi osigurava i obilje cvjetova, od kojih redovno pripremam macerat kao sastavni dio mojih krema i masti. Naravno, to nije jedini način da se neven iskoristi na pametan način. U narodnoj medicini dobro je poznata upotreba uvaraka za tegobe vezane uz želudac i probavni sustav.
Suhe latice nevena od davnina se koriste za pripremu ljekovitih uvaraka, no odnedavno i kao dodatak jelima
Ta biljka odnedavno je zanimljiva i pobornicima zdrave prehrane, a posebno poklonicima sirove hrane jer su cvjetovi nevena, točnije njegove latice – jestive. A budući da i izgledaju veoma dekorativno na tanjuru, u sezoni rasta najlakše ih je koristiti kao dodatak salatama.
Sušenje
Kada sezona završi i narančasti cvjetovi postanu tek sjećanje na ljeto, pametni vrtlari otvaraju svoje staklenke i uživaju u osušenim laticama nevena, nutritivno jednako vrijednim. Takve latice, nekad nazivane šafranom siromašnih, koristile su se kao dodatak jelima od riže, zbog žute boje koja se zadržava nakon kuhanja. Zbog vrlo ugodnog mirisa i arome, suhe latice koristile su se i kao začin u varivima i jelima od mesa.
Neven je tipičan ljetni cvijet koji u sebi nosi boje Sunca - žutu i narančastu
U suvremenom kulinarstvu koje se ne boji izazova neven hrabro osvaja i druga jela. Pojavljuje se, poput narančastih pjegica, u kruhu i pecivima, ali i u gustim povrtnim juhama. Jedno od tih jela, juhu od zelenih tikvica s prstohvatom latica na površini, kušala sam i sama. Kakvog je okusa? Probajte i uvjerite se.