25.01.2015. u 10:45

Kakaovac ima više od 300 različitih vrijednih sastojaka koji potiču kemiju mozga, snažan je antioksidans, dobar za kožu...

Domovina kakaovca tropski su predjeli Južne Amerike, odakle se širi prema Meksiku, kao i otoci u Meksičkom zaljevu. Ime dobiva od Carla von Linnea (švedski botaničar, otac moderne taksonomije) – Theobroma ili “hrana Bogova”, od grčke riječi theos – bog i broma – hrana. Narodi stare civilizacije kao što su Maje prvi su kultivirali kakaovac. Kralj Asteka Montezuma II. darovao je plantažu kakaovca osvajačima kao znak mira. Sjemenke kakaovca bile su sredstvo plaćanja.

U Europu dolazi početkom 15. stoljeća pod nazivom “lješnjaci čudnog izgleda” koje donosi Kristofor Kolumbo. U 16. stoljeću kakaovac se širi Europom prerađen u kakao-prahu. Na studiju klasične homeopatije potvrdio sam da su velike promjene u prehrani potrebne svakom čovjeku da bi izbjegao štetno djelovanje loših prehrambenih navika.

Kakaovac je danas najvrednija namirnica s više od 300 različitih sastojaka pa je s pravom nazivaju superhranom koja potiče kemiju mozga. Danas se kakaovac – kakao upotrebljava u liječenju kao jaki antioksidans (otklanja štetna djelovanja slobodnih radikala) i odličan je izbor kao preventiva u sprečavanju nekih bolesti, a znanost potvrđuje da su njegovi sastojci, kao što su teobromin i teofilin, protuastmatični spojevi koji zaustavljaju grč bronha (bronhospazam) i djeluju opuštajuće na CNS (depresija, napetosti, uzbuđenja, zabrinutosti, itd.).

Foto: Ivan Lesinger

Djeluje i kao antidepresiv, pokazuje i anti-HIV svojstva, ima antikarcinogeno djelovanje, antiulkus (u liječenju čira želuca i dvanaesnika), imunomodulator je T-limfocita (kod autoimunih i kroničnih upalnih bolesti) te dobro djeluje na srce (kod uznemirenog srca, za okrepu, u dijeti za srčane bolesnike), uravnotežuje visoki tlak (širi krvne žile), djeluje na bubrege (kao stimulans njihova rada, za jače izlučivanje mokraće, stimulira bubrežni epitel, naročito kad je riječ o zatajenju srca, itd.), uravnotežuje šećer i masnoće u krvi (kolesterol, trigliceridi), dobar je protiv bolesti jetre (hepatoprotektor – štiti i liječi jetru), za bolesti dišnih organa i puteva (astma, kašalj, bronhitis, itd.), bolesti želuca i crijeva (preventivno i kurativno kod oboljelih od raka – tumora debelog crijeva), preporučuje se i protiv ispadanja kose – alopecije, za reumatizam, šećerne bolesti, bolesti kože (ekcemi – osipi, opekline, ugrizi ili ubodi otrovnih životinja, raznih rana, za kozmetiku, itd.), izvrsno djeluje na otklanjanje umora bio on fizički ili mentalni, a ženama za tegoba zbog PMS-a regulira raspoloženje.

Ulje kakaovca koje se dobiva iz sjemenki prirodno je sredstvo kojim se koriste u liječenju kožnih bolesti jer je poznato da je topivo na temperaturi tijela. Kakao-maslac najpoznatiji je u prehrani ali i u kozmetici. Velika nutritivna vrijednost potpuno prirodnog proizvoda od velikog je značaja za cijeli organizam te se preporučuje kao ljekovita namirnica kad je riječ o; kašlju, povišenom kolesterolu, alopeciji, hemoroidima, slabom stanju organizma, ispucalim dlanovima ruku i usana te za kozmetičke preparate za hidrataciju kože. Poznate su vaginalete za liječenje ženskih bolesti maternice te čepići za hemoroide.

Ključne riječi

Komentara 1

HR
HrMuc
12:22 26.01.2015.

to vrijedi samo za organski kakaovac iz Juzne Amerike. Ovaj iz Afrike je jedna od najprskanijh biljaka na svijetu, a uz to na plantazama rade djecji robovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije