10.08.2014. u 09:30

Ljekovita svojstva hmelja su brojna. Pomaže kod bolesti kože, jetre, žuči, u nedostatku apetita, probavi...

Domovina hmelja je istočna Europa, a prema prvim zapisima, uzgajao se je već u 8. stoljeću. Kombinacija hmelja, valerijane i kamilice danas se smatra prirodnom čajnom mješavinom za liječenje nesanice (insomnia), pogotovo one koja uznemiruje te iscrpljuje čovjeka zbog nemogućnosti postizanja prirodnog sna.

Znanstvene studije dokazuju da hmelj sadrži komponente koje na prirodan način pomažu u liječenje poremećenog sna. Dakako da je zabrinutost naša svakodnevica te je ujedno najčešći simptom koji nas uvodi u početne lagane depresije i nesanice. Hmelj je djelotvoran i kod liječenja depresivnih (lakših) stanja te ga je svakako najbolje uzimati u kombinaciji s valerijanom (kapi).

Hmelj relaksira centralni živčani sustav, otklanja napeta stanja – tenzije (uznemirenost, rastresenost, uzbuđenost popraćenu glavoboljom, ubrzanim radom srca i probavnim smetnjama), a možemo ga rabiti i za liječenje neuralgija lica, delirija, histerije, zabrinutosti, anksioznosti, umiruje seksualnu nadraženost kod muškaraca (anafrodizijak), pomaže kod bolesti želuca i crijeva.

Foto: Ivan Lesinger

Čaj od hmelja pomaže kod kolitisa, enteritisa, neuroze crijeva, Chronove bolesti, gastritisa, dispepsije, grčeva te je dobar stomahik i digestiv, tj. pomaže u nedostatku apetita, u probavi hrane, kod bolesti bubrega i mjehura (kod teškoća s mokrenjem, noćnog mokrenja kod muškaraca, pogotovo kod starijih osoba, katara mjehura, bolesti mjehura, kamenaca i pijeska mjehura), bolesti kože (uporaba ekstrakta i masti za liječenje ekcema, tumora, čira, svraba, itd.), bolesti jetre i žuči (slabog rada jetre, žutice, itd.), ženskih bolesti (bijelog pranja u žena, za izazivanje i regulaciju mjesečnice, tegobe klimakterija, itd.), raznih unutarnjih upalnih stanja, gihta, reume, itd. Antimikrobno djelovanje hmelja (eterično ulje), uništava gram-pozitivne bakterije Bacillus subtilis i Staphylococcus aureus, kao i gljivice Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale.

Za poremećaje sna savjetujem homeopatski lijek hypericum (Gospina trava) ili coffeu (kava) u potenciji od C 30 do C 200, koji izvrsno pomaže kao i večernje kupke s eteričnim uljem lavande, kamilice ili ružmarina (kada se napuni s vodom u količini koja prekrije cijelo tijelo i u nju umiješamo eterično ulje (jedna kavena žličica) tako da ga najprije izmiješamo s medom (jedna jušna žlica meda) te sve razmutimo u vodi koja mora biti ugodna za ležanje u njoj oko 15 minuta.

U nekim čajnim mješavinama pojavljuje se i matičnjak, koji inače djeluje kod nesanica, ali se moramo podsjetiti da ima jednu manu, da postoje osobe koje su osjetljive na matičnjak te se kod njih postiže ponekad i suprotan učinak.U pučkoj medicini savjetuje se i spavanje na jastuku napunjenom suhim šišaricama hmelja, za postizanje boljeg sna.

U proizvodnji piva hmelj daje pivu okus i miris te se i razne vrste piva razlikuju po vrsti hmelja koji se rabi u proizvodnji piva. Hmelj rabimo kao anafrodizijak, antidepresiv, aromatik, antiseptik, antilitik, antihelmintik, adstrigent, biter, diuretik, digestiv, hipnotik, sedativ, stomahik, tonik, vermifug.

>>Njenim čajem pobjeditie visoki tlak i bolesti krvnih žila

Komentara 2

GV
gvozdano
12:58 11.08.2014.

Jel to znači da i u samom pivu hmelj zadržava svoja ljekovita svojstva?

ĐB
Đuka Begović
13:39 11.08.2014.

Gdje se može kupiti Hmelj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije