28.06.2015. u 09:15

Pripravci koji se dobivaju iz plodova konopljike namijenjeni su liječenju hormonalne neravnoteže u žena, osobito u menopauzi

Domovina konopljike je okolina Sredozemnog mora, te Krim i Srednja Azija. Stari grčki i rimski liječnici rabili su je kao anafrodizijak, a u Hipokritovo vrijeme kao lijek za upale, bolove, ozljede, krvarenja, bolesti slezene, za bolesti žena nakon poroda te za jačanje. Dioskurid rabi konopljiku za liječenje ugriza životinja, vodene bolesti, bolesti slezene i bolesti maternice.

Razni nazivi najviše govore o ljekovitosti ove biljke kao što su: plod kreposti - plod čistoće. Englezi konopljiku nazivaju “čednim, krjeposnim ili djevičanskim plodom” smatrajući da je ona: “Stari ženski lijek za sva godišta”. U nas je konopljika poznata (otoci i južni dio Dalmacije) kao dobar začin ili kao monahov ili fratrov papar. Sjemenke su ljutog aromatičnog okusa i dobar su začin raznim jelima. Kao lijek rabi se u liječenju: raznih nametnika u crijevima, za smanjivanje pohotne želje u muškaraca, za izazivanje ili regulaciju mjesečnice.

Razni pripravci koji se dobivaju iz plodova konopljike namijenjeni su u prvom redu liječenju hormonalne neravnoteže u žena, i to naročito u vrijeme menopauze (jer uravnotežuje hormone estrogen i progesteron, djeluje kod afektivnih poremećaja, navale vrućine, nervoza, suhoće rodnice, seksualne disfunkcije, tjeskobe), djeluje na pituitarnu žlijezdu – epifizu, na ženski reproduktivni – spolni sustav, te na razne poremećaje mjesečnog ciklusa (regulira ga), djeluje na hipotalamus, epifizu, jajnike, pomaže kod predmenstrualnog sindroma (bol u grudima, depresija, glavobolja, nadutost, razdražljivost, nesanica, gubitak koncentracije itd.).

Foto: Ivan Lesinger

Djeluje i kod amenoreje (amenoreju prati povećani hormon – prolaktin u krvi), kod fibrocistične mastopatije, bolnih stanja grudi kao što je oticanje te pojačava lučenje mlijeka u dojilja. Djeluje i kao afrodizijak i kao anafrodizijak, što na prvi pogled stvara zabunu, ali je objašnjenje vrlo jednostavno: konopljika ima svojstvo davanja određene ravnoteže tijelu u oba slučaja smanjuje želju kod muškaraca, a pojačava libido ili želju kod žena. Muškarci je također rabe kod steriliteta i impotencije.

Kod žena povećava mogućnost plodnosti. Kod benigne hiperplazije prostate (povećava količinu urina te smanjuje seksualni nagon), inducira apoptozu stanica raka - citotoksični učinak (kod raka dojke, grlića maternice, jajnika, želuca i debelog crijeva), a korisna je i kod abnormalnog lučenja vaginalnog sekreta.

Smiruje menstrualne grčeve, tegobe PMS. Konopljika djeluje kod histerije za umirenje, naročito kod napada histerije. Koristi se kod raznih kožnih nečistoća (akne – seboreična rosacea, izazvane hormonalnim poremećajem). Tinktura plodova konopljike rabi se za liječenje paralize, bolova kod išijasa te kod opće slabosti. Sjeme i plod konopljike odličan su lijek za ženske bolesti i smetnje, naročito u klimakteriju.

Konopljiku rabimo kao: anafrodizijak, afrodizijak, aromatik, antihelmetik, antipiretik, antispazmodik, emenagog, febrifug, galaktogog, hemolitik, ophthamic, sedativ, stomahik. Kontraindikacije: može izazvati gastrointestinalne poremećaje, također se ne preporučuje trudnicama, ženama koje uzimaju oralne kontraceptive, kod Parkinsonove bolesti, kod uzimanja antipsihotika.

Kontraindikacije: nisu poznate, osim pri uzimanju većih, nekontroliranih količina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije