Razmnožavanje
Zahvaljujući snažnim i razgranatim rizomima čičoke se lako i brzo šire, pa ih stoga sve češće susrećemo na rubovima polja, uz željezničke pruge, ceste, ali i na rubnim dijelovima gradova. Stoga, ako ste ovih dana slučajno naišli na snažne, visoke biljke s mnoštvom žutih cvjetova, možete biti sigurni kako je riječ o čičokama.
Čičoka ima slatkast ukus i najčešće se priprema kuhanjem, pečenjem ili kao dodatak salatama u sirovom stanju
Za one koji ih žele uzgojiti treba samo zapamtiti mjesto na kojem su rasle i doći ponovno tijekom zime kada nadzemni dio biljke nestane. Rizomi će i dalje biti u tlu, spremni za konzumaciju ili razmnožavanje. Ako je cilj razmnožavanje, tada ih treba samo spremiti na neko hladno i suho mjesto, pričekati početak proljeća i posaditi ih u vrt.
Rizomi
Rizomi čičoke vrlo su nepravilna oblika, na nekim mjestima deblji, na drugima tanji. Upravo na tim tanjim mjestima lako pucaju pa ih nije teško razdijeliti na više dijelova.
Čičoka se uzgaja vegetativnim putem, odnosno dijeljenjem rizoma koji se sade na početku proljeća
Bitno je da svaki dio ima u sebi spavajući pup, da budemo sigurni kako će se iz njega razviti nova, mlada biljka. Ja sam isprobala i drukčiji način. Umjesto cijelih dijelova, posadila sam samo kore koje su zaostale od kuhanja čičoke. Kao što sam i očekivala, iz njih su se također pojavile mlade biljke, baš kao da sam sadila cijele rizome.
Mlade biljke mogu se uzgojiti čak i sadnjom dijelova kore
Riječ je, dakle, o veoma ekonomičnim biljkama s kojima nema nikakvih problema, ni na početku, a ni u kasnijim fazama uzgoja.
Uzgoj i primjena
Čičoka je veoma otporna biljka i ne zahtijeva gotovo nikakvu brigu tijekom uzgoja. Ona je i veoma korisna. Njezini rizomi odličan su izvor minerala i esencijalnih aminokiselina pa je stoga svrstavamo u grupu izrazito zdravih biljaka. Ono što je posebno ističe je inulin, probiotik koji pospješuje razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Zahvaljujući gotovo impozantnoj visini, često i do 3 metra, i mnoštvu krupnih žutih cvjetova, čičoke nije teško prepoznati
Zahvaljujući tome čičoka je rado viđena namirnica u prehrani dijabetičara, iako je u posljednje vrijeme kao zdravu biljku populariziraju i suvremeni kuhari. I to nije sve. Njezin je nadzemni dio također koristan, posebno u ishrani stoke, koja je, čini se, rado jede. A kada se tome pridoda činjenica da čičoku ne treba prskati, nije li to biljka koju bismo rado vidjeli i u vlastitom vrtu?
hvala vam za ovaj članak,dijabetičar sam a sada prvi put čujem za čičoku,lijepo molim gdje se može nabaviti za sadnju,živim u malom primorskom gradu a čičoku nisam nigje vidjela ni na tržnici ni u prirodi.hvala