07.09.2014. u 09:45

Danas je ekstrakt imele znanstveno dokazan lijek u liječenju najtežih bolesti kao što su tumori i karcinomi.

Razni narodni običaji uporabe imele u zaštiti od zlih duhova zadržali su se do današnjeg dana. Germani su imelu smatrali jakim strašnim i smrtonosnim magijskim oružjem. Kao sveta biljka keltskih druida rabljena je u magijskim obredima za dobivanje napitaka za snagu, hrabrost, nepobjedivost i za liječenje svih bolesti. Imela je predstavljala simbol ljubavi i vjenčanja ako se nosila kao talisman. U Tirolu (Austrija), pod nazivom vještičina metla, danas se imela rabi kao tradicionalno sredstvo protiv uroka, zlih vještica i đavola. Za mnoge je biljka sreće ili ispunjenja želje, naročito ako se radi o udaji, te je običaj da se vezice imele stavljanju u sredini doma, obično na luster, kako bi svojom moći privukle željenog mladoženju, a za neke je biljka zaštitnica zdravlja. Potrebno je naglasiti da se imela drži do 2. veljače sljedeće godine, to jest do Svijećnice, kada se mora spaliti. Imela je i sastavni dio čarobnog napitka druida Panoramixa (odnosno, Čudomix), što ga je priređivao Asterixu. O imeli pišu Hipokrat i Plinije te Sveta Hildegarda, navodeći ljekovita svojstva biljke.

U pučkoj medicini imela se rabi kod kroničnog zatvora – konstipacije, za opuštanje, za protuupalna djelovanja, kod upale usta, grla i crijeva, za zaustavljanje krvarenja, kod krvarenja iz pluća i maternice, kod visokog krvnog tlaka kao posljedice bolesti srca i bubrega, kod vazomotornih smetnji, kod epilepsije, histerije, nesvjestice, groznice, kod raznih bolesti srca kao srčani stimulans, kod raznih glavobolja, kod ekcema, kod tegoba menopauze, kod bolesti cirkulacije (navala krvi u glavu), kod šumova u ušima, kod raznih karcinoma, bolesti želuca, naročito gastritisa, kod bolesti živaca, kao stimulans gušterače i metabolizma, kao vodeći arteriosklerotik protiv ovapnjenja krvnih žila, kod varikoznih vena i teških bolesti kod kojih nema pozitivnih pomaka.

Foto: Ivan Lesinger

Svježi sok iz listova pomaže kod liječenja kožnih osipa. Imela se priprema na hladan način. Listovi se moče 4-8 sati te se tada uzima kao čaj, a ako se miješa s drugim biljem, potrebno je posebno napraviti čaj od listova imele te ga dodati čaju od ostalog bilja. Pučka medicina ima niz recepata s imelom od kojih izdvajam onaj za regulaciju visokog tlaka. Čajnu mješavinu napraviti od jednakih dijelova usitnjene imele, matičnjaka i plodova gloga. Od te mješavine uzeti jednu čajnu žličicu bilja i preliti s 2 dl tople vode, poklopiti da odstoji četiri sata i procijediti. Piti 2-3 šalice čaja dnevno. Kod dijete preporučujem uzimanje u obliku jutarnjeg doručka s jogurtom u koji se umiješa jedna čajna žličica svježeg sjeckanog peršina, jedna čajna žličica maslinova ulja, jedna čajna žličica češnjaka u prahu. Sve dobro pomiješati i popiti natašte. Danas je ekstrakt imele znanstveno dokazan lijek u liječenju najtežih bolesti kao što su tumori i karcinomi. Ekstrakt imele znanstveno je najviše proučavan biljni ekstrakt u Njemačkoj. Dosadašnji rezultati studije pokazuju da je svrsishodan u liječenju mnogih bolesti, a ponajviše karcinoma.

Uporaba u kemoterapiji: kolona, rektuma, želuca, grudi, i to kod već uznapredovalih metastaza u području pazuha, malih stanica bronha, glave i vrata, adenokarcinoma gušterače. Uporaba u liječenju: herpesa simplex, HIV-a, AIDS-a, B-staničnog limfoma, papilloma virusa, karcinoma plućnih stanica, non-Hodgkin limfoma. Ekstrakt imele koristi se i u prevenciji karcinoma: kod ranice na maternici, PAPA II. i III., kod leukoplakije i mukoze, mastopatije est. III., kolitisa ulceroznog, Crohnove bolesti, za uklanjanje bradavica. S listovima imele često se miješaju kadulja, preslica, stolisnik... Imelu rabimo kao antidepresiv, antikarcinomik, antitumorik, antihipertensiv, antidijabetik, antiekcemik, arteriosklerotik, antihemoragik, antiepileptik, citocidal, diuretik, hipertenzor, kardik, laksativ, metabolik, relaksant, sedativ, stimulant, tonik, vazodilatator.

Kontraindikacije: Alergije na cvjetni pelud. Bobe imele koja raste na hrastu nisu za uporabu.

>>"Sveta cijev" još se od davnina koristi kao prirodni detoksikator

Ključne riječi

Komentara 1

IN
innich
16:35 17.09.2014.

super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije