Za novi ciklus svježeg bosiljka ne treba čekati proljeće, odnosno doba kada obično počinjemo uzgoj povrća na prozorskim daskama. Iako već nekako po navici čak i novine tada dijele paketiće sa sjemenom bosiljka na dar svojim čitateljima, zapravo nema razloga da ga ne posijemo već sutra. I sama sam se mnogo puta uvjerila da je potrebno samo malo topline i vlage pa da sjeme nabubri i proklija. A ovih dana bosiljak iz vrta kao da nam pruža baš takvu priliku jer su mnogi cvjetovi već promijenili boju i stvorili sjeme.
Uzgoj iz sjemena
Skupljanje sjemena sa cvatova bosiljka nije komplicirano, ali ipak zahtijeva malo vještine. Razlog je u tome što sjeme, čak i ako ga odlučno tresemo, ne ispada baš lako. Mnogo je bolje rješenje trljati cvjetove među prstima. Kako su sjemenke crne boje i vrlo sitne, moj je prijedlog da taj posao obavimo iznad posude ili bijelog papira. Nakon toga počinje zabavan dio posla, izbor zgodnih posudica i sjetva. Budući da klija sporo, nemojte se razočarati ako se ništa ne događa sljedećih deset dana ili čak dulje. Bitno je da u supstratu ima dovoljno vlage i da sjeme nije posijano preduboko.
Njega
Bosiljak je biljka neobična tempa rasta. Ispočetka je tako spor da nam se čini kako nikada neće prolistati. Ta faza traje obično mjesec dana, a ako je hladnije, a dani kraći, čak i dulje. A onda se odjednom tempo mijenja.
Posudice sa sjemenom bosiljka treba pokriti prozirnom folijom ili prozirnim plastičnim poklopcem kako bi zadržalo vlagu
Poslije prvih listova ubrzo se pojavljuju i druge etaže koje nose nove listove i nove bočne grane. To je trenutak kada biljke presađujemo u zasebne posudice i njegujemo u kući, na balkonu ili u vrtu (u toplim mjesecima). U slabijim svjetlosnim uvjetima ista biljka vjerojatno će biti nježnija, mekših grana i svjetlija, dok će u vrtu s vremenom njezine grane odrvenjeti.
Bujni dijelovi bosiljka odbijaju muhe, ali privlače mnogo pčela u doba cvatnje
Sunce je prijatelj bosiljka i ne utječe samo njegov habitus, već i na aromu pa biljke koje rastu na otvorenom redovito intenzivnije i ljepše mirišu.
Rezanje
Redovitim orezivanjem listova biljka se pomlađuje i konstantno forsira na stvaranje novih izboja. Na neki način to je čista manipulacija jer svaka biljka, pa i bosiljak, želi ostaviti iza sebe potomstvo pa raste svaki put iznova ne bi li došla do faze cvatnje i osjemenjivanja.
Uz ostale začinske biljke mnogi vrtlari često suše i bosiljak, povezan u snopiće i okrenut prema dolje
Kako je vrtlarima cilj uzgoja list, a ne cvijet, redovitim rezanjem neprestano je držimo u stanju svježine i pripravnosti. Ponekad je to dobro napraviti čak i ako nam tog trenutka ne trebaju svježi listovi. Odrezane grančice neće propasti: ostavite li ih u čaši vode, zadržati će svježinu tjednima, pa čak pustiti i korijenje.