23.04.2016. u 08:30

Još u starome vijeku bilo je poznato djelovanje ljekovitih pripravaka od ljubice u borbi protiv glavobolje, slabog vida, vrtoglavice...

Ljubica ili viola cvijet je poznat još iz grčke mitologije. Prema mitu, iz zemlje natopljene krvlju Atisa, firigijskog božanstva vegetacije, niknula je prva ljubica. Njezina ljekovitost poznata je od Hipokrata.

Cvijet ljubice lijek za: plućne bolesti (otežano disanje, slabo plitko disanje, bronhitis, astma, emfizem, prehlada, angina, upalna stanja dišnih putova, kašalj, hripavac, pušački katar) – rabi se cijela biljka s korijenom od koje se sprema čaj; katar bronhija, porebricu, tuberkulozu, grčeve. Također, cvijet ljubice rabi se kod bolesti krvi, bolesti prostate, bolesti jetre i žuči, bolesti želuca i crijeva (žgaravica, kod začepljenosti, zatvora, konstipacije, neredovitog pražnjenja crijeva, katara crijeva, nadutosti, gubitka apetita), ženskih bolesti (menopauza)...

Također, liječi bolesti mjehura (tegobe s mokrenjem i za umirenje), čaj se rabi kod neuroze, straha, depresije, lupanja srca, epilepsije te kod fizičke i mentalne iscrpljenosti, kod bolesti očiju (upalna stanja i infekcije oka ispiru se čajem od ljubice), bolesti kože (rabi se jači čaj od ljubice za ispiranje kožnih nečistoća, infekcija, osipa, ospica, rana, modrica, celulita, herpesa), kod tegoba s gihtom i bolnih zglobova, kod groznice.

Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Listovi ljubice dobro su sredstvo za smanjivanje bolova tako su se nekad močili listovi ljubice u octu i stavljali na čelo i potiljak kod glavobolje ili migrene, a svježi listovi kod raznih oteklina, edema, herpesa... Ljubica može zamijeniti ljekovito djelovanje ipekakuane (Ipecacuanha), koja sadrži emetin koji slično djeluje kao violin iz korijena ljubice, koji izaziva povraćanje, pomaže kod menopauze, konjunktivitisa, gingivitisa, bronhitisa...

Novija istraživanja preporučuju list ljubice za liječenje artritisa, karcinoma (povijesno liječenje), AIDS-a, poremećaja imunološkog sustava, fibrocistične bolesti dojke, posljedica stresa, nesanice...

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Korijen se rabi kao antipiretik kod visoke tjelesne temperature, za otklanjanje bolova u umornim nogama te kao diuretik za jače mokrenje. Oblog od osušenog korijena – prašak, rabimo za bolna stopala dijabetičara. Sjemenke se rabe kao diuretik kod tegoba bubrega, mjehura, infekcija mokraćnog sustava te kod poremećaja rada crijeva, ali i za izbacivanje pijeska i kamenaca te purgativ.

Sirup ljubice dobivamo od cvjetova. Eterično ulje ljubice rabi se u liječenju živčanog sustava, i to za smirenje te u kozmetici za izradu parfema – mirisa.

>>Ljoskavac: vizualna atrakcija, ukusna hrana i moćan lijek

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije