06.02.2016. u 09:00

Cvjetovi lisičine rabe se za liječenje opeklina i bijelih mrlja na koži, raznih kožnih bolesti, nečistoća kože, a čaj pomaže kod groznice, upala, edema...

Latinsko ime lisičine potječe od riječi “echis” (grč.) što u prijevodu znači zmija otrovnica, stoga se u narodu stoljećima vjerovalo da pomaže, odnosno rabilo je se kod ujeda zmija otrovnica. U Engleskoj i Francuskoj biljka se naziva viperine, što u prijevodu znači poskok.

U pučkoj medicini, prema dostupnoj literaturi, biljka u cvatu rabi se kao lijek za liječenje groznice i sličnih stanja (rabe se donji listovi u obliku čaja), glavobolje kao posljedice neuroze ili nervnih komplikacija (čaj), kod bolnih upalnih stanja (čaj), raznih rana, modrica, hematoma i edema na koži (stavlja se oblog od usitnjenih listova), kod ugriza zmija otrovnica (rabi se kao antidot zmijskog otrova tako da se usitnjeni listovi kao kaša stavljaju na mjesto ugriza, uz pijenje čaja).

Foto: Ivan Lesinger

Pomaže i kod respiratornih tegoba (za smanjenje kašlja i izbacivanje sekreta), proljeva (kod raznih infekcija crijeva ili od pokvarene hrane), za jačanje muške potencije (jedenje listova izaziva seksualnu želju), kod kožnih bolesti i nečistoća (opeklina, čireva, prišteva, raznih rana, ekcema te osjetljive kože – rabi se sok iz cijele biljke), koristi se i za izazivanje znojenja (dijaforetik) te za jače mokrenje (diuretik) te kod anemije i umora.

Cvjetove rabimo za liječenje opeklina i bijelih mrlja na koži. Sok iz svježe biljke rabi se za liječenje bolesti krvi (sok je gust te se razblaži s vodom u omjeru 1 : 10). Sjeme lisičine kuhano u vinu dobar je lijek za srce i melankolične osobe, a neki ga rabe i za jačanje muške potencije.

Foto: Ivan Lesinger

Znanost nam preporučuje ulje od sjemenki lisičine (E. plantagineum) zbog bogatog sadržaja esencijalne masne kiseline omege 3, 6, 9, stearinske kiseline (antiupalno djelovanje u zaštiti kože – utjecaj okoliša, UV zračenje) itd.

Lisičina se rabi kao: afrodizijak, antitusik, antidot, antidijaroik, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, emolijens, pektoral.
Kontraindikacije: uporaba veće količine jestivih listova može štetno djelovati na organizam. Branje lisičine može kod nekih osjetljivih osoba izazvati dermatitis – upalu kože.

>>Lipa: simbol Slavena i stari lijek za bolesti dišnog i živčanog sustava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije