26.12.2015. u 09:00

Leća se kao prehrambena namirnica spominje i u Bibliji, u priči o blizancima Jakovu i Ezavu koji je njome otkupio nasljedstvo

Porijeklo leće nije utvrđeno jer još nije pronađen njezin divlji oblik, ali se smatra da joj je domovina jugozapadna Azija, odakle se preko Sredozemlja proširila Europom. Leću spominje i Biblija, i to u priči o blizancima Jakovu i Ezavu koji je lećom otkupio nasljedstvo.

Židovima je leća bila osnovna hrana u zatočeništvu u Babilonu. Kao staru kulturu, poznavali su je još Grci, Rimljani i Egipćani, kojima je bila važna namirnica. U sojenicama na švicarskim jezerima nađeni su dokazi (8000 godina pr.n.e.) da se leća uzgajala u mladom kamenom dobu.

Foto: pixabay

U pučkoj medicini leća se koristi za liječenje:
• raznih nametnika u crijevima, pogotovo glista u djece, kada se jede sirova leća
• zatvora
• povišenog kolesterola
• dijabetesa (sprečava porast šećera)
• raznih infekcija probavnog sustava
• za smirenje živčanog sustava
• bolova od reumatizma i gihta, i to tako da se ugrijani jastučić napunjen brašnom od leće položi na bolno mjesto
• anemije, slabokrvnosti, naročito dječje.

Foto: pixabay
Kaša od kuhane leće pomiješana s medom daje se djeci za jačanje organizma i probavnog sustava. Leća također štiti srce od raznih bolesti srca. Kuhana u octu i zdrobljena u kašu, stavlja se na ekceme, čireve i otekline i liječi upalu na tim bolnim mjestima. Leću preporučujemo trudnicama zbog većeg postotka željeza protiv anemije, vlakna za probavni sustav, te za ravnotežu živčanog sustava.

Leću rabimo kao: antireumatik, dijetetik, laksativ, mucilaginoz, vermifug. Zapadna pučka medicina rabi leću za liječenje svraba, oboljenja želuca te za obloge.
Kontraindikacije nisu poznate.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom na stranicama posvećenim vrtnim temama!

>>Lazarkinja: poznati narodni regenerator za jetru i slezenu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Daruvar_
Daruvar_
19:59 26.12.2015.

Malo sam pretjerao u kupovini ekološke leće (imam ju za cijelu 2016. godinu), ali sada vidim da sam napravio dobar posao. Pomiješana s ječmom, povrćem, prstohvatom čilija ili nekoga drugoga začina (bez mesa i kruha koji je suvišan u prehrani), leća je iznimno ukusna i zasitna. Šteta što Lesinger nije pojasnio koja je razlika između crvene i žute leće jer je potonja nešto skuplja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije