18.10.2015. u 09:30

Pušači mogu rabiti mlade izdanke – pupoljke kupine za žvakanje da bi prestali pušiti, jer im poslije žvakanja cigareta nikako ne paše

Rasprostranjena većinom na sjevernoj polutki planeta, kupina je bila poznata svim narodima još iz antičkih vremena. Čaj od listova kupine je dobar antidiaroik za sve vrste proljeva, a naročito ako se radi o krvavom proljevu kod djece i dojenčadi jer djeluje i kao dobar hemostiptik, tj. zaustavlja razna krvarenja želuca, crijeva, hemoroida, kao i krvarenja žena u klimakteriju.

Adstrigentno djelovanje listova rabimo kod svih upalnih oboljenja, tako da čajnim oparkom ispiremo grlo te liječimo razne rane u ustima, anginu te kod povišene temperature tijela. Možemo pripremiti obloge za kožna oboljenja (lišaji, čirevi, osipi, akne, rane itd.). Ljekovito djelovanje lista kupine koristimo kod želučanih tegoba, nadutosti, katara želuca te nadražene sluznice želuca i crijeva, čira na želucu i dvanaesniku, jer kupina djeluje antiulkusno.

Foto: Ivan Lesinger

Ljekoviti listovi

Listovi kupine su dobar dezinficijens za kožu, usnu šupljinu i grlo. Kod upale zubnog mesa i skorbuta žvačemo listove kupine, kod upale grla i krajnika ispiremo grlo grgljajući čajem u koji smo dodali 5-10 kapi propolisa. Mladi izdanci i listovi kupine, zajedno s mladim izdancima koprive, bazge, jaglaca i šumske jagode čine poznati proljetni čaj, detoksikant za čišćenje krvi. Za izbacivanje sekreta i sluzi iz bronhija koristimo listove kupine te pripremamo čajni oparak od listova kupine s medom i propolisom.

Takav oparak otvara apetit te liječi želudac. Listovi kupina djeluju i kao diuretik, pojačavaju mokrenje i liječe zastoj mokrenja. U pučkoj medicini tradicionalno se preporučuje pijenje čaja od listova kupine za sprječavanje pobačaja i ostalih neugodnosti u trudnoći. Plodovi kupine bogati su vitaminom C te se koriste za jačanje želuca, probave, pluća, krvi i zubnog mesa, jačaju crijevnu floru koju čiste i obnavljaju, a poželjni su i suhi plodovi kupine koji jačaju slabi želudac. Protiv nametnika u crijevima (glista, trakavica, ameba), uzimamo plodove kupina u većoj količini kao i sok od kupina pomiješan s rakijom. Plodovi kupine osvježavaju organizam, a sok se pije i kod visoke temperature tijela. Plodovima gasimo žeđ, jačamo krv i cijeli organizam, umirujemo živce, pogotovo ako smo napeti i nervozni ili patimo od nesanice.

Korisna za pušače

Kontraindikacije: Osobe s poremećenom probavom, zatvorom (konstipacija), ne bi smjeli uzimati kupinu u bilo kojem obliku.Zanimljivo, pušači mogu rabiti mlade izdanke – pupoljke kupine za žvakanje da bi prestali pušiti, jer im poslije žvakanja cigareta nikako ne paše. Ako su listovi kupine s donje strane glatki tada na tome mjestu ima mnogo podzemne vode, a ako su s donje strane dlakavi onda ima malo podzemnih voda i jako su duboke.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Kukuruz: antioksidans koji prevenira i najteže bolesti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije