23.08.2015. u 09:30

Krestušac gorki dobar je i za detoksikaciju organizma 
te za čišćenje krvi

U prošlosti je krestušac gorki bio tražena biljka za liječenje katara svih vrsta. Kad se radi o gorkim biljkama, u narodu uvijek postoji vjerovanje da je njihova gorčina dobar prirodan lijek. Krestušac gorki je biljka za sve vrste tegoba sa sekretom – sluzi ili katarom u našem tijelu bez obzira na to gdje se nalazi.

Preporučuje se kao provjeren: ekspektorant nakon akutne faze plućnih infekcija - tegoba (katar bronha, tvrdokorna sluz, katar pušača, infekcijski katar, dječji katar, bronhitisa, slabog ili otežanog disanja itd.), katarik ili sekretolitik (katara želuca, crijeva, grla, pluća itd.), dijaforetik (kod potreba za izazivanje znojenja kao što je kod prehlade, gripe, nazeba, kod potrebe za detoksikacijom organizma itd.), diuretik (za jače izlučivanje mokraće kod vodenih bolesti ili kod potreba za takvim djelovanjem, bolesti bubrega itd.), digestiv i detoksikant (za jačanje rada želuca, za detoksikaciju organizma, za poticanje metaboličkih procesa, za čišćenje i pročišćavanje krvi itd.).

Foto: Ivan Lesinger

Koristan je i kod proljeva (kao antidijaroik dobro djeluje u zaustavljanju proljeva itd.), galaktogen (za jače stvaranje mlijeka kod dojilja itd.) itd.

Krestušac gorki rabimo kao: amarum, antibakterik, adstrigent, antidijaroik, diuretik, digestiv, detoksikant, emolient, ekspektorant, galaktogen, hemolitik, katarik, laksativ, sekretolitik.

Kontraindikacije: osobe s komplikacijama žuči, žučnih kamenaca, jetre, aktivnog čira na želucu ili dvanaesniku, ne bi smjeli uzimati kerestušac gorki u bilo kojem obliku.

Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Divlji krastavac: snažan pomoćnik kod upale zglobova i sinusa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije