LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Krestušac: prirodni čistač svih sekreta iz našeg organizma

Krestušac gorki dobar je i za detoksikaciju organizma 
te za čišćenje krvi
23. kolovoza 2015. u 09:30 0 komentara 9423 prikaza
krestušac
Foto: Ivan Lesinger

U prošlosti je krestušac gorki bio tražena biljka za liječenje katara svih vrsta. Kad se radi o gorkim biljkama, u narodu uvijek postoji vjerovanje da je njihova gorčina dobar prirodan lijek. Krestušac gorki je biljka za sve vrste tegoba sa sekretom – sluzi ili katarom u našem tijelu bez obzira na to gdje se nalazi.

Preporučuje se kao provjeren: ekspektorant nakon akutne faze plućnih infekcija - tegoba (katar bronha, tvrdokorna sluz, katar pušača, infekcijski katar, dječji katar, bronhitisa, slabog ili otežanog disanja itd.), katarik ili sekretolitik (katara želuca, crijeva, grla, pluća itd.), dijaforetik (kod potreba za izazivanje znojenja kao što je kod prehlade, gripe, nazeba, kod potrebe za detoksikacijom organizma itd.), diuretik (za jače izlučivanje mokraće kod vodenih bolesti ili kod potreba za takvim djelovanjem, bolesti bubrega itd.), digestiv i detoksikant (za jačanje rada želuca, za detoksikaciju organizma, za poticanje metaboličkih procesa, za čišćenje i pročišćavanje krvi itd.).

krestušac | Autor : Ivan Lesinger Foto: Ivan Lesinger

Koristan je i kod proljeva (kao antidijaroik dobro djeluje u zaustavljanju proljeva itd.), galaktogen (za jače stvaranje mlijeka kod dojilja itd.) itd.

Krestušac gorki rabimo kao: amarum, antibakterik, adstrigent, antidijaroik, diuretik, digestiv, detoksikant, emolient, ekspektorant, galaktogen, hemolitik, katarik, laksativ, sekretolitik.

Kontraindikacije: osobe s komplikacijama žuči, žučnih kamenaca, jetre, aktivnog čira na želucu ili dvanaesniku, ne bi smjeli uzimati kerestušac gorki u bilo kojem obliku.

Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Divlji krastavac: snažan pomoćnik kod upale zglobova i sinusa

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.