05.07.2015. u 11:15

Prašak od korijena konopljuše rabi se kod krvarenja i to crijevnih i plućnih te kod tegoba sa žući kao i za čišćenje crijeva

Latinski naziv Eupatorium konopljuša dobiva po alkemičaru, Mithradates Eupator. Smatra se da je naziv cannabinum došao iz oblika listova ove biljke (Cannabis indicum). Avicena (perzijski liječnik i filozof, 980. – 1037.), preporučuje biljku za jačanje i čišćenje organizma, a u narodu je poznata biljka za liječenje vodenih bolesti. Dugo godina nisam rabio konopljušu, koja je inače česta biljka našeg kraja, sve dok nisam dobio recept od jednog seljaka za liječenje bolesti krvi.

Narodni lijek

U narodu omiljena biljka za koju kažu da “čisti tijelo i tjera vodu i znoj” te se rabi za liječenje: vodenih bolesti (diuretsko djelovanje se rabi za pojačano izlučivanje mokraće kod vodenih bolesti, edema, gihta, itd.), bolesti krvi (kod arterioskleroze krvnih žila, smanjuje razinu kolesterola i visoki tlak, dobar je detoksikant za čišćenje krvi, i cijelog organizma, za brzi oporavak nakon bolesti, itd.), bolesti jetre i žuči (pojačava izlučivanje žuči), bolesti crijeva – (odstranjuje nametnike u crijevima, te pomaže u liječenju zatvora kao blagi laksativ), kod kroničnog zatvora pokušajmo sa konopljušom nakon svih bezuspješnih pokušaja s raznim laksativima i purgativima i to s čajem od listova. Konopljuša je korisna kod bolesti bubrega (pomaže u radu, a naročito u uklanjanju mokraćne kiseline te kod kamenaca i pijeska), bolesti prostate (antiupalno djelovanje), reumatizma, artritisa i gihta, (kostobolja), bolesti jetre i žuči (ascites, slab rad jetre, kongestija jetre, žutice, za jače izlučivanje žuči i za pojačan rad, insuficijencija žučne vrećice i žučnih puta, rabimo prašak od korijena, itd.), kožnih bolesti (raznih kožnih nečistoća – dermatoza kao posljedice slabog rada žuči, osipa, lišaja, a u obliku obloga s tinkturom za ozljede, modrice, nagnječenja, krvarenja, infekcija, itd.), bolesti pluća i dišnih puteva (kao detoksikant i antiviral, za izazivanje znojenja dijaforetik – prehlade, gripe, naročito kod gripe koju uspješno liječi, visoke tjelesne temperature, itd.), krvarenja (plućnog i crijevnog rabimo prašak korijena).

Foto: pixabay

Pripravci od ove biljke koriste se kod groznice, skorbuta, skleroze, a imaju i antitumorno djelovanje. U zadnje vrijeme znanstvena istraživanja upućuju na uporabu ekstrakta konopljuše u liječenju imunoloških bolesti kao stimulans za poticaje rada imunološkog sustava kao i kod kroničnog umora i za pomoć u liječenju virusnih i drugih infekcija.

Prašak od korijena konopljuše rabi se kod krvarenja i to crijevnih i plućnih te kod tegoba sa žući kao i za čišćenje crijeva. Korijen konopljuše se rabi kao: dijaforetik, laksativ i tonik.

Ne pretjerujte

Konopljušu rabimo kao: antiskorbut, antitumor, antikarcinogenik, antisklerotik, adstrigent, detoksikant, diuretik, dijaforetik, dermetik, depurativ, emetik, ekspektorant, febrifug, homeopatik, holagog, laksativ, purgativ, tonikoiritans.

Kontraindikacije: Konopljušu ne smiju uzimati trudnice i dojilje te osobe s komplikacijama žuči, aktivnog čira na želucu i dvanaesniku, slabog želuca, žučnih kamenaca, a u većim količinama može oštetiti jetru.

Ključne riječi

Komentara 4

JU
jusulu
10:07 06.07.2015.

648 osobe će lišćem gaveza riješavati svoje probleme sa stolicom....jer fotke koje prate članak uopće nisu fotografije konopljuše već gaveza......

GA
Gacanin
11:00 06.07.2015.

Na fotografijama je biljka gavez, a ne konopljuša.

Avatar velika jabuka
velika jabuka
10:15 06.07.2015.

slabo razlikujem tu konopljušu od gaveza. ako nije zabuna, trebalo je dati usporedbe po različitosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije