10.02.2015. u 09:40

Vrijeme je za planiranje nove sezone vrtlarstva i nove odluke koje bi mogle bitno podići produktivnost povrtnjaka...

Jedna od najboljih odluka koje sam donijela prošle godine bila je gradnja uzdignutih gredica. Odavno sam već upoznata s njihovim prednostima i već su godinama one dio mojih povrtnjaka. No to su bile male površine, ništa ozbiljno. Zbog toga sam odlučila krenuti hrabro i upustiti se u nemali graditeljski pothvat, koji nije bio jednostavan, a ni jeftin.

No sada, kada na taj pothvat gledam s iskustvom cijele jedne sezone, nije mi žao. Uzdignute gredice olakšale su i ubrzale uzgoj povrća i sasvim sigurno donijele novu dimenziju vrtlarstva. Budući da su bile visoke između 60 i 120 cm, nije bilo potrebno toliko se sagibati kao inače. No to je samo jedna od brojnih prednosti.

PREDNOSTI
Budući da se nalaze iznad tla, uzdignute gredice na početku sezone grije proljetno sunce pa su uvijek toplije od okolnoga tla. Zahvaljujući tome, presadnice koje smo pripremili mogu se posaditi ranije nego u klasičnom vrtu. To će nam u konačnici omogućiti i raniju berbu. Osim toga, u takvim gredicama sadnja se obavlja gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Zbog toga biljke bolje rastu, a korova ima manje. Osim toga, kada se korovi i pojave, nije ih teško izvaditi. Bitno je da gredice nisu preširoke, odnosno da pri gradnji poštujemo neka minimalna ergonomska pravila. Širina od 120 cm omogućiti će svakom vrtlaru da sa svake strane može doseći sredinu bez većih napora. Stoga, ako želimo povećati uzgojnu površinu, najbolje je to učiniti povećanjem duljine gredice.

IZRADA 
Postoje razni modeli gredica. Detaljno sam ih proučila, a na kraju čak i unaprijedila. Klasična uzdignuta gredica sastavljena je od cigli ili dasaka koje čine okvir. Taj se okvir postavlja izravno na tlo. No meni se činilo da bi to mogao biti problem jer se iz tla mogu popeti voluharice i krtice. Zbog toga sam na dno okvira postavila perforirani pocinčani lim. On ne smeta vodi pri otjecanju, ali sasvim sigurno zatvara put malim vrtnim smetalima. Također, dobro sam učvrstila i kuteve, odnosno spojeve na daskama, kako se oni zbog vlage ne bi raspucali. U tom smislu važno je napomenuti da daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim premazima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Zbog toga sam kao premaz koristila laneno ulje.

SLOJEVI
Osim okvira od dasaka, moje uzdignute gredice imaju i osiguran drenažni sloj, svojevrsnu zaštitu od zadržavanja suvišne vode. To je sloj oblutaka od otprilike desetak cm, što je sasvim dovoljno da izdrži i sezonu s ekstremnim kišama kakva je bila prošlogodišnja. Nakon toga slijedi agrotekstil koji ne dopušta da se čestice tla zavuku među oblutke i začepe prolaze vodi. Na taj sloj napokon dolazi i tlo. Za vrtlare koji nemaju adekvatan vrt ili žele uzgajati povrće u gradu, ispred škole ili vrtića, nasipanje tla prikladnog za uzgoj često je jedino rješenje. U takvim situacijama uzdignute gredice nezamjenjiv su način uzgoja povrća, začina, pa čak i nekih voćnih vrsta kao što su jagode. Stoga, ako ovih dana planirate novu sezonu, razmislite i o uzdignutim gredicama. A ako mene pitate, bit će to sigurno dobra odluka!

Komentara 3

Avatar strmy1
strmy1
07:06 24.02.2015.

Povišene gredice su zaista dobre, korisna novina u vremenu gdje kiše predstavljaju problem već treću godinu za redom. Jedino što je problem sa većim površinama,tu prvenstveno mislim na isplativost ovog malog projekta zbog većeg broja manjih gredica za koje treba osigurati kako ciglu, tako i daske i lim odnosno oblutke i foliju; je ponovna priprema tla u novoj sezoni. Klasično "štihanje" bi postalo u krajnju ruku nezgodno a da ne govorimo o konstrukciji gredica koje bi morale "otrpiti" redovni dio obrade tla kopanjem.

MC
mcplantan
09:13 11.02.2015.

Kad objave članak kako treba nešto raditi onda nema komentara !!!

BB
branko.bolanca
22:43 12.02.2015.

Zato ima komentara o Hrvatima u Ukrajini, preko 278 .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije