26.04.2015. u 14:00

Kiselica sprečava upalne procese na koži, bronhima, sinusima, grlu, pomaže kod gripe...

Kiselica se spominje u zapisima starog Rima kao ljekovita i jestiva biljka. Kneipp za kiselicu kaže: "Kiselica nije samo dobar lijek nego i izvrsna hrana za bolesnike jer čisti i popravlja krv." U Njemačkoj je kiselica omiljeno povrće. Kiselica čisti, jača, osvježuje i umiruje cijeli organizam, a izvana uljepšava. U literaturi pučke medicine za kiselicu piše: "Ona jača tek, čisti krv, pospješuje probavu te regulira menstruaciju", a ujedno predstavlja prirodno ljekovito sredstvo kojim se pomaže kod unutarnjih i vanjskih oboljenja.

Jednostavno liječenje

Mladi listovi lijek su za: anemiju, jer sadrže dosta topivog organskog željeza; skorbut, jer obiluje C vitaminom. Liječenje je vrlo jednostavno. Mladim zgnječenim listovima masira se zubno meso ili se žvaču.

Kiselica sprečava upalne procese na koži, bronhima, sinusima, grlu, pomaže kod gripe.

Svježi sok izvrsno pomaže kod svih upalnih procesa, rana, svrbeža lože, lišajeva i akni. Koristi se za grgljanje, ispiranje i mazanje oboljelih mjesta.

Čaj od cijele osušene biljke rabi se za: detoksikaciju krvi i cijelog organizma (sastavni je dio nekih čajnih mješavina za liječenje raka – "Essiac čaj" Chippewa Indijanaca – raka dojke, itd., kao i kod nuspojava u liječenju raka), bolesti želuca i crijeva (protiv glista), anemiju, mokraćni sustav – jače mokre, vodene bolesti. Koristi se kod zatvora – opstipacije, infekcije Escherichijom coli, stafilokokom, kod salmonele, groznice, anemije, tegoba sa sinusima, skorbuta, za reguliranje mjesečnog ciklusa, liječenje raznih kožnih tegoba (kožnih novotvorina - tumora, škrofula, oteklina, edema, ekcema, svraba kože).

Foto: Ivan Lesinger

Svježi mladi list kao čaj rabi se kod: upale usta (zubno meso), grla, za osvježenje te za jače mokrenje. Sjeme: zaustavlja proljeve, umiruje bolove u trbuhu, zaustavlja krvarenje.

Protiv akni i čireva

Korijen kiselice rabi se za liječenje: akni, čireva, žutice, pijeska i kamenca u bubregu. Kiselicu rabimo kao: adstrigent, analgetik, antianemik, antihelmetik, antipiretik, antiseptik, antibakterik, antiskorbut, antioksidant, antikarcinom, antimikrobik, antivirus, depurativ, deoksikant, diuretik, emenagog, febrifug, homeopatik, kardik, kozmetik, laksativ, roborans, stomahik, vermifug. Kontraindikacije: Kiselicu moraju izbjegavati uzimati osobe kao što su alergičari, oboljeli od gihta, reume, artritisa kao i osobe sklone stvaranju kamenaca jer sadrži dosta oksalne kiseline. Ljekovito bilje s kojim se kiselica miješa: bazga, jaglac, gospina trava, kopriva, maslačak, stolisnik.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar baracuda
baracuda
08:50 27.04.2015.

Služi za liječenje pijeska i kamenca u bubregu, a kontaidndikacija je: Kiselicu moraju izbjegavati uzimati osobe kao što su osobe sklone stvaranju kamenaca???

OP
openheimer2
19:56 26.04.2015.

baš mi treba da mi pojača tek ajme majko kako ću na bačvice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije