12.04.2015. u 09:15

Kim pomaže u liječenju bolesti jetara i žuči poput ciroze jetre, slabe jetre. Uravnotežuje masnoće, umanjuje tegobe s bubrezima i mjehurom kao što su kamenci...

Sjeme kima pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani su ga nazivali “tapnen”, stari Rimljani “cuminum”, a stari Grci “kyminon”.

Široko djelovanje

Kim se i u Bibliji spominje kao ljekoviti začin. Da bi otjerali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sijanja kima stari su Grci glasno psovali i kleli. Kim raste u srednjoj Europi, sjevernom djelu Azije i Afrike. Kim je začin koji je odavno osvojio svijet, ali i lijek dobro poznat pučkoj biljnoj medicini, ponajprije kao sredstvo protiv stvaranja plinova i nadimanja. Mnogo se koristi u liječenju različitih crijevnih bolesti poput aerofagije i meteorizma, ali i preventivno za sprečavanje stvaranja plinova, jačanje i raskuživanje želuca (dispeptičke tegobe ).

Kim pomaže i u liječenju:

bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežuje masnoće), tegoba s bubrezima i mjehurom kao što su kamenci, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, pri tegobama respiratornih putova, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, gripa, kronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluz i katar u plućima, bolesti srca – naročito aritmija, bolesti očiju (za jačanje vida), bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, gingivitisa – upale zubnog mesa), sindroma karpalnog kanala jer smanjuje bol u zapešću ruke – šake, bolesti želuca jer čisti želudac i crijeva od katara, grije želudac, otklanja nametnike, utječe na varenje hrane u želucu, pomaže pri dispepsiji i lošem zadahu iz usta, smiruje grčeve, žgaravicu, gastrointestinalne bolove), kod reume i gihta, za jačanje sperme – spermatograma, ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, regulacija mjesečnice, grčevi maternice, PMS, porođajni bolovi, a pridonosi i pojačanom izlučivanju mlijeka u dojilja te kod zabrinutosti – anksioznosti i napetosti ).
Kao antioksidans ljekovito je djelovanje snažno izraženo (lutein, karotena, kriptoksantin i zeaksantin), u preventivi karcinoma, sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala, štiti od infekcija, degenerativnih neuroloških poremećaja te starenja (mrlje na koži, smeđe mrlje na koži, bore).

Dobar za žene

Kim je za žene biljka koja podražuje, jača i grije. Ovakvo ljekovito djelovanje kima žene bi svakako morale koristi jer kim ne ostavlja nikakve posljedice, a primjena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili pijemo čaj od sjemena kima.

Za jačanje želuca možemo koristiti i ulje od kima, koje se također koristi za pripremu kupelji za slabu djecu. Bogatstvo dijetalnih vlakana u kimu sprečava zatvor te dovodi do bržeg kretanja sadržaja u crijevima, dijetalna vlakna vežu se s toksinima u hrani te štite sluznicu crijeva i od pojave raka, smanjuje LDL kolesterol...

Najučinkovitije je kim uzimati svakodnevno kao začin hrani ili kao čaj, koji se kod bolesti dišnih organa može miješati s anisom, uz dodatak meda. Njemačka komisija preporučuje kim za djecu kod tegoba zbog nadutosti (Roemheldova sindroma).

Ulje se u medicini koristi i za liječenje bolnih mjesta na tijelu – lokalno te u kozmetičkoj industriji. Napitak od kima jača želudac, raskužuje crijeva te uravnotežuje crijevnu mikrofloru. Kim sadrži obilje minerala (bakra, cinka kalcija, kalija, mangana, magnezija selena, željeza, ) i vitamina (Vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamina B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin). Kim rabimo kao:; anestetik, antiseptik, antispazmodik, antioksidans, antiinflamatorik, antikarcinogenik, aromatik, digestiv, dispeptik, diuretik, ekspektorant, emenagog, galaktogog, fungicid, karminativ, sekretolitik, stimulant, tonik, vermifug.

Kontraindikacije: nisu poznate.

Komentara 6

UN
una1
13:41 12.04.2015.

Kim se od davnina koristio kao ljekovito bilje.Sjećam se vremena kada nije bilo pripravaka za grčeve kod beba,tada se u čaj stavljao kim.

PA
pharaoh.at.croportal.net
12:49 12.04.2015.

Budući da niste pisali latinsko ime, mogli ste barem objasniti razliku izmađu cumina i carawaya, koji su slični, ali nisu isti začini, a zabunu čini to što u Europi udomaćeni naziv Kim je zapravo za sjemenke Carawaya (Carum carvi), dok je Kim o kojem pišete zapravo Cumin (Cuminum cyminum).

LA
LacoLaco
17:54 12.04.2015.

Bilo bi krasno kad bi se netko potrudio da napise jedan suvisli clanak o svim "tim" kimovima, kimlovima, kuminima, carawaya, crnim kuminima (Nigella Sativa) .... i kako se vec sve (ne)zovu u razlicitim krajevima (svijeta), s njihovim latinskim imenima, djelovanjem na organizam itd., a ne ovako, clanak bez glave i repa i samo unosi zabunu medju ljude i s pravom pharao.at. cr..... pokusava objasniti o cemu se radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije