Tikvice za svoj vrt obično uzgajam iz presadnica koje uzgajam sama. Ove sezone nabavila sam sjeme različitih sorti pa, kada dođe vrijeme berbe, bit će veselo jer će na svakom koraku biti tikvice u različitim bojama, od bijelih, žutih, svijetlozelenih, tamnozelenih, pa sve do prugastih. Veseli me što će ih biti tako mnogo jer ću ih ovoga ljeta kiseliti pa će staklenke biti ispunjene šarenilom ljetnih boja.
No, ako poneka od njih i preraste svoju veličinu od 12-ak cm, ništa zato, ostavit ću ih da rastu i razviju se u tikve. Za ljubitelje ljetnog variva od ribane tikve to je apsolutno pametan potez jer tikve mogu dugo nakon berbe zadržati svoju svježinu. Ja sam ih jednom ostavila više od dva mjeseca na hladnom mjestu i nisu se nimalo pokvarile.
Iz ženskog cvijeta nakon oplodnje nastaje mlada tikvica
UZGOJ
Uzgoj tikvica u kontinentalnim krajevima može početi već potkraj travnja, ali samo pod uvjetom da ih sijemo na nekom toplom mjestu. One su izrazito toploljubne biljke i ne podnose hladnoću pa ih zato sadimo u vrt tek kada prođe opasnost od mraza. Upravo zato dobro je pripremiti presadnice barem dva tjedna prije sadnje jer tako dobivamo na vremenu. No, ako nam se ne žuri, uzgoj možemo početi sve do kraja lipnja, čak i ako krenemo od sjemena. Uostalom, one rastu tako brzo da su im dva tjedna sasvim dovoljno da razviju nekoliko krupnih listova, pa čak i pokoji cvjetni pup. U toj fazi treba ih posaditi sve do razine supki jer će biljka tada biti čvršća i lakše crpiti vodu. Pritom, naravno, ne treba zaboraviti ni na gnojivo. Imate li prilike nabaviti stajski gnoj provjerenog podrijetla (ne onaj s konvencionalnih farmi), nemojte štedjeti.
Imate li priliku, nabavite za svoje tikvice stajski gnoj s neke obiteljske farme
GNOJENJE
Dobro pognojena biljka rast će brzo i bujno i stvoriti mnogo tamnozelenih krupnih listova. Ako primijetite da su listovi žuti, znajte da vašim tikvicama nedostaje hranjiva, posebno dušika. Ja tada obično koristim neko ekološko folijarno gnojivo i prskam ih u večernjim satima. Tako izbjegavam nastanak opeklina do kojih bi moglo doći pod djelovanjem sunca. To su oštećenja koja nastaju na mjestima gdje sunčeve zrake prolaze kroz kapljice zaostale na listovima. Budući da kapljice djeluju poput optičkih leća, odbijaju svjetlo i lome ga prema površini listova, stvarajući tako pretjerano zagrijavanje, odnosno termičko uništavanje biljnog tkiva. Naravno, to se može dogoditi na bilo kojoj biljci, no na tikvicama je posebno uočljivo.
Tikvice se obavezno režu s peteljkom koja mora biti duga barem 2 cm
ZAŠTITA
Ako smo tikvice posadili na sunčanom mjestu, osigurali im mnogo vode i hranjiva, ne trebamo očekivati neke veće probleme. Ipak, jednu bolest teško ćemo izbjeći. U uvjetima visoke temperature i vlage, potkraj ljeta vjerojatno će se na listovima pojaviti sivkaste, odnosno pepeljaste prevlake. Riječ je o pepelnici, gljivičnoj bolesti koja ne utječe samo na izgled biljke nego i na smanjeno stvaranje plodova. Najjednostavnija je pomoć obilno prskanje po listovima jer se tako ispiru spore gljivica koje se na njima nalaze. No još će biti bolje ako djelujete preventivno i listove prskate 3-postotnom otopinom sode bikarbone. Krenete li za zaštitom na vrijeme i prskate li otprilike svakih 7 dana, vaše će tikvice ostati zdrave i neoštećene, a urod bogat.
Tikvice su dvodomne biljke, što znači da na svojim izbojima nose muške i ženske cvjetove
Zgbuco..ako mislis da je "sve to isto" onda lijepo kupi kilu rajcice u bilo kojem ducanu a onda probaj npr moje rajcice iz vrta. Razlika je takva da ih je gotovo nemoguce i usporediti. Bio itekako postoji, to nije dvojbeno. Ono sto je jedino problem je to sto se pod bio prodaje i podvaljuje svasta.