10.01.2015. u 15:20

Gomolji kaćuna su sjajna, ukusna i nutritivno vrijedna hrana, a njihova sluz, koju daje prerezani svježe iskopani gomolj, ljekovito je sredstvo kod brojnih upalnih procesa na sluznici

Kaćun svoje je ime Orchis dobilo od grčke riječi koja znači – testis, i to zbog sličnosti uparenih podzemnih gomolja.

Od biljke se dobiva dobar i osvježavajući napitak – salep, naročito u Iranu te u BiH. Škrob gomolja tradicionalno se rabio za pripremu napitaka, juha te za liječenje (saloop – salep je vrsta brašna dobivena od gomolja). Grčki liječnik Dioskurid savjetovao je bračne parove da jedenjem gomolja mogu odrediti koje dijete žele imati, pa je tako za mušku preporučivao ocu konzumaciju većeg broja svježih gomolja, a za žensku ženi manju konzumaciju smežuranih starijih gomolja. Smatralo se, ako se želi upoznati pravu ljubav, tada se daruje svježi gomolj kaćuna.

Gomolji kaćuna izvrsna su nutritivna i ukusna hrana koju sam upoznao u mladosti na tečaju preživljavanja u prirodi kada sam prvi put, vadeći gomolje, upoznao razne vrste odebljalih gomolja. U ljekovitu se svrhu priprema juha ili kaša od gomolja koju možemo pripremiti od svježe iskopanih gomolja. U gomolju ima dosta sluzi (koju možemo primijetiti ako prerežemo svježe iskopani gomolj, itd.) koju rabimo kao ljekovito sredstvo kod liječenja upalnih procesa na sluznici koja se događaju za vrijeme proljeva i to naročito kod djece (iritacije crijeva, nametnika), katara crijeva, kod upale grla, upale desni, a uz to liječi slabe i nemoćne osobe te ih jača. Preporučuje se rekonvalescentima, osobama koje su preležala tešku bolest ili bile podvrgnuti operaciji.

Rabi se i kod: tegoba s iskašljavanjem katara – sluzi kod dišnih puta (tvrdokorni kašalj s jakom viskoznom sluzi), u literaturi se preporučuje njegovo afrodizijačko svojstvo (izaziva požudu), bolesti kože (čireva, strija itd.), bolesti limfe (naročito za limfne čvorove vrata), za jačanje i povećanja bijelih krvnih zrnca, za smanjenje sistoličkog krvnog tlaka kod hipertenzije, jačanje probavnog sustava, i to naročito želuca, za jačanje imuniteta, za jačanje vida, kao antitrombocitno (sprečava stvaranje tromba) djelovanje, za smanjenje masnoća u krvi.

Znanstvena ljekovita uporabu preporučuje kod težih bolesti kao što su rak pluća i želuca. Stari zapisi bilježe uporabu gomolja kaćuna za liječenje: gastritisa kod alkoholičara, visoke temperature, proljeva, za jačanje sperme, odnosno plodnosti kod muškaraca te kao napitak od praška gomolja za jačanje cijelog organizma. Od sušenog gomolja možemo pripremiti juhe i kaše tako što ga usitnimo i pripremamo prema uputi. Kaćun se rabi kao: afrodizijak, antinflamatorik, analeptik, antipiretik, antitrombocit, dijetik, dermetik, ekspektorant, endotelni modulator, mucilaginoz, nutritiv, sekretolik, tonik.

Kontraindikacije nisu poznate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije