09.11.2014. u 08:45

Jarebika potječe iz Egipta, a smatra se da je u Europu došla preko Male Azije. U narodu se lišće rabi za liječenje bolesnih koza. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena bogu Donarau. Svježi plodovi jarebike blago su otrovni ako se uzimaju u većim količinama, ali se to svojstvo gubi termičkom obradom ploda.

Ekstrakt svježih plodova jarebike rabi se za otvaranje kao jak purgativ jer parasorbinska kiselina jako nadražuje želučanu i crijevnu sluznicu. U istu svrhu koriste se i zreli plodovi jarebike, a mošt i marmelada za zaustavljanje proljeva. Čaj od plodova pije se kod reume (s dodatkom bilja antireumatskog djelovanja), katara pluća, bolnog želuca, hemoroida, bolnih menstruacija, opstipacije, bubrežnih tegoba itd. Čaj rabimo za ispiranje upaljenog grla, hemoroida te vaginalnog iscjetka. Sirup od plodova uzima se za kašalj i promuklost, kao i marmelada, koja se većinom miješa s jabukom, šipkom i kruškom.

Foto: Ivan Lesinger

Marmelada od plodova jarebike liječi i jača želudac, čisti organizam, pomaže u liječenju bolesti grla i promuklosti, čisti krv, pospješuje izlučivanje kamenaca, liječi bolesti mjehura i bubrega te proljev. Suhi plodovi jarebike i šipak pripremljeni kao čaj, uz marmeladu od jarebike, djeluju na pojačano stvaranje žuči, a koriste i za izbacivanje kamenca. Marmelada i rakija od plodova jarebike, koja se pije ujutro natašte, jačaju želudac.

Od jarebike se priprema i vino koje pomaže u liječenju probavnog sustava. Jarebika je djelotvorna u borbi s mikrobima i kod povećanog kolesterola u krvi. Sok ploda jarebike djelotvoran je kod tegoba želuca i crijeva te kod tegoba pluća. Koru jarebike rabimo za dobivanje crne boje. Zapadna pučka medicina rabi jarebiku za liječenje: artritisa, bolesti pluća, bubrega, gihta, groznice i grozničavih bolesti, hemoroida, krvarenja, opstipacije, promuklosti, raznih rana, fraktura i rana na životinjama, zatim za čišćenje krvi, kod nedostatka vitamina C te kao magični prašak.

Foto: Ivan Lesinger

Jarebika se rabi kao: adstrigent, antidijaroik, antimikrobik, antireumatik, antiseptik, antiskorbutik, antitusik, digestiv, dijabetik, diuretik, emenagog, holagog, purgativ.

Kontraindikacije: Sjeme sadrže vodikov cijanid – cijanovodik koji u malim količinama stimulira disanje i poboljšava probavu, a koristan je u liječenju raka. U većim je količinama štetan i može izazvati smrt. Toksičnost: Parasorbinska kiselina u većim količinama djeluje štetno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije