19.10.2014. u 09:00

Samuraji su svoje zdravlje održavali octom, a u mnogim je narodima smatran za svojevrsni eliksir života

Iako nije biljka nego jabučni proizvod, smatram da je dobro pisati o jabučnom octu zbog njegove velike ljekovitosti. Prvi značajniji zapisi o octu datiraju iz 5. stoljeća pr. n. e. Stare civilizacije cijenile su zaštitna, higijenska i terapeutska svojstva octa. Mnogi narodi razvili su svoju ljekovitu primjenu octa. Hipokrat ga preporučuje za tegobe s disanjem, a najpoznatiji je tzv. “ocat četiriju razbojnika”, u kojemu je bilo oko 20 aromatičnih biljaka. Razbojnici su njime za vrijeme kuge mazali ruke i ispirali usta pa pljačkali lešine. Samuraji su svoje zdravlje održavali octom, kao što su mnogi narodi imali svoj životni eliksir (medni ocat, žitni, sirutkin itd.).

Na tržištu postoji više vrsta octa. Ocat proizveden od alkohola (etanola) naziva se industrijskim. Octena kiselina proizvodi se pri suhoj destilaciji drveta. Ocat od raznih vrsta vina i voća proizvodi se i u domaćinstvima te industrijski.

Vinski ocat dobiva se bakterijskom fermentacijom vina, većinom od 8-postotnog alkohola, a jabučni ocat dobiva se bakterijskom fermentacijom jabukovače 4-postotne octene kiseline. U ocat se može dodati i aromatično ljekovito bilje. Pivarski ocat dobiva se fermentacijom slada ili ječma, ima karakterističan okus, a destilirani ocat dobiva se aerobnom fermentacijom destiliranog 4-postotnog alkohola. Ja volim sam priređivati aromatizirani jabučni ocat s raznim šumskim plodovima, kao što su borovica, borovnica, bazga, drijen, glog, jarebika, šipak, trnjina, zatim s aromatičnim biljem kao što su dupčac, kadulja, miloduh, metvica, majčina dušica, ružmarin i vrijes, zatim s korijenom celera i peršina, bijelim lukom, lukom i začinima kao što su lovor, korijandar, ljute paprike, papričice, papar, itd., sa žutim i crnim gljivama trubačama, vrganjem, itd.

Foto: Ivan Lesinger

Jabučni ocat stoljećima je poznat životni eliksir, s medom i vodom prirodno sredstvo koje potiče metabolizam te niz funkcija u organizmu ( utječe na želudac, crijeva, srce, krvožilni sustav, bubrege, mjehur, kožu, dišni sustav...), snižava tlak, sprečava i liječi mnoga oboljenja, a u pučkoj medicini najpoznatiji je kao lijek za pročišćavanje i protiv masnoća u krvi te za odstranjivanje štetnih tvari.

Danas se jabučni ocat najčešće upotrebljava u borbi protiv debljine, što je svakako za pohvalu s obzirom na to da višak kilograma dovodi do težih posljedica za čovjekovo zdravlje. No, potreban je oprez i savjetovanje s liječnikom.

Jabučni ocat djeluje ponajprije na kiselost ili tzv. acidobaznu ravnotežu organizma te na metabolizam masnoća.

Neke od primjena jabučnog octa u liječenju:

Artritis (upala zglobova) – tri puta dnevno piju se 2-5 žličica octa u čaši vode.
Astma – dva do tri puta dnevno piti po dvije čajne žličice jabučnog octa u 1 dl vode.
Gubitak prekomjerne tjelesne težine – tri puta dnevno nakon glavnih obroka dva mjeseca piju se dvije žličice octa u čaši vode. Valja smanjiti unošenje masnoća, soli i šećera dok traje terapija!
Šećerna bolest – tri puta dnevno piti 1-2 čajne žličice jabučnog octa u 1 dl vode nakon glavnih obroka.
Masnoće u krvi – tri puta dnevno po 1-2 čajne žličice u 1 dl vode nakon glavnih obroka.
Glavobolja (migrena) – tri puta dnevno popiti u čaši vode po dvije žličice octa ili udisati paru od pripravka: pola octa, pola vruće vode.
Impetigo – ranice se vlaže nerazrijeđenim jabučnim octom najmanje od šest do osam puta dnevno.
Kruti i bolni zglobovi – u ilovaču umiješati 1-2 jušne žlice jabučnog octa i namazati kožu oko zgloba. Držati dok se potpuno ne osuši ili zaviti i držati tijekom noći. Uz ocat mogu se dodati mekinje i med te sve skupa zagrijati na tavi i toplo priviti na bolni zglob.
Bol u grlu – mješavinom octa i vode grgljati po dva puta na sat. Dovoljna je jedna žličica octa i vode za grgljanje, a poslije se ta mješavina može popiti.
Sinusitis – čajnu žličicu jabučnog octa i čajnu žličicu meda pomiješane sa 1 dl vode piti za vrijeme ili nakon glavnih obroka, dakle najmanje tri puta dnevno. Preporučuje se i žvakanje pčelinjeg saća veličine kocke šećera, koji se na kraju ispljune. Ovo ponavljati 4-6 puta na dan.
Krastavost – oboljelo mjesto četiri puta dnevno i prije spavanja navlažiti jabučnim octom. Krasta nestane za dva dana.
Trihofilija ili prstenasti lišaj na glavi – mazati, tj. vlažiti jabučnim octom oboljelo mjesto najmanje šest do osam puta na dan.
Jutarnji umor – dobro izmiješati 1 dl meda sa 3 žličice jabučnog octa i uzimati po dvije žličice prije spavanja. Masaža cijelog tijela razblaženim jabučnim octom u jutarnjim satima ima snažno ljekovito djelovanje. U 1 dl tople vode staviti 1 jušnu žlicu jabučnog octa i tom tekućinom masirati ruke, ramena, grudi, trbuh, leđa, noge, stopala, sve dok koža ne upije svu tekućinu.
Katarakta (siva mrena) – dva do tri puta na dan piti 1-2 čajne žličice jabučnog octa u 1 dl vode.
Svrab – u kadu napunjenu vodom (toliko vode da nas prekrije kad legnemo) uliti oko 2,5 dl jabučnog octa i ležati najmanje 10 minuta jer svrab upozorava da koži valja vratiti kiselost.
Ekcem kože s perutanjem – čistim jabučnim octom močiti oboljela mjesta najmanje četiri puta na dan.
Zaustavljanje krvarenja – u čašu vode ili soka dodati 1-2 čajne žličice octa i popiti.
Proširene vene – ujutro i navečer trljati vene nerazrijeđenim octom, ali i popiti svakodnevno dvije žličice jabučnog octa u čaši vode.
Za razrjeđivanje krvi – svako jutro popiti 2 žličice jabučnog octa u čaši vode.
Povišen krvni tlak – nekoliko puta dnevno popiti 2 žličice octa u čaši vode.
Bubrežne tegobe – tri puta dnevno popiti 2 žličice octa u čaši vode.
Lišajevi – vlažni lišaj mazati više puta dnevno te neposredno prije spavanja.
Nesanica – uz večeru uzimati 2 žličice meda sa 1 žličicom octa, a prije spavanja 2 žličice meda i 2 žličice octa.
Opekline – preliti ili politi opečena mjesta nerazrijeđenim octom, a zatim ih namazati medom da se ne bi pojavili plikovi.
Ogrebotine – mazati ih razrijeđenim jabučnim octom svakih sat-dva.
Herpes zoster oko pasa – kožu s mjehurastim osipom močiti nerazrijeđenim jabučnim octom četiri puta danju, a tri puta noću.
Znojenje – octom natrljati čitavo tijelo prije spavanja, kad je riječ o noćnom znojenju.
Ispiranje usta i pranja zubi – koristiti što više.
Promuklost – dva-tri puta dnevno u dl vode pomiješati 1-2 čajne žličice jabučnog octa te 1 čajnu žličicu meda i popiti.
Pokvarena hrana – čašu vodu s dvije žlice octa popiti poslije jela.
Vrtoglavica – tri puta na dan po 1-2 čajne žličice jabučnog octa u 1 dl vode, piti najmanje mjesec dana svakodnevno. Osobe starije životne dobi kao preventivu trebale bi uzimati svakodnevno ujutro natašte po 1 čajnu žličicu jabučnog octa i 1 čajnu žličicu meda u 1 dl vode.

Komentara 4

AJ
ajmo
11:54 19.10.2014.

Jedini problem kod muškaraca i jabučnog octa je što nije dobar za prostatu.

DU
Deleted user
19:09 19.10.2014.

Sve je istina.Osobno sam se uvjerio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije