27.09.2014. u 10:00

Pučka medicina bilježi dugu uporabu ive puzave u liječenju različitih rana i krvarenja te kao dobar lijek kod proljeva i griže

Druga su imena ive puzave: gavez maleni, puzava iva, puzava ivica, salata vodena, skrečnik, sodula mačja.

U tradicionalnom liječenju rana iva puzava predstavljala je jednu od često rabljenih biljaka kojom se zaustavljalo krvarenje rane. Pučka medicina bilježi dugu uporabu ive puzave u liječenju različitih rana i krvarenja te kao dobar lijek kod proljeva i griže.

Danas uglavnom služi kao cvjetni ukras, a manje kao biljni lijek koji se rabi za liječenje bolesti pluća i dišnih putova (naročito za iritirajući kašalj, bronhitis, upalu pluća, bacanje krvi iz pluća, tuberkulozu, sušicu itd.), bolesti usta i grla (kod upalnih stanja sluznice i zubnog mesa, angine, čirića u ustima; čaj se koristi za ispiranje i grgljanje), bolesti srca (zbog sastojaka sličnih digitalisu preporučuje se kod srčanih komplikacija, visokog tlaka, hipertireoze – Basedowljeve bolesti, i to čaj od cijele biljke), alkoholizma (sprečava halucinacije kod alkoholičara), bolesti kože (pospješuje regeneraciju tkiva, kod kožnih tegoba kao kozmetičko sredstvo za bolji ten kože te uklanjanje raznih kožnih nečistoća, za poboljšanje erozivne kože, hrapave kože, osipa, rana, posjekotina, modrica i to u obliku obloga od svježe biljke ili čaja te za ispiranje težih oboljenja kože – karcinoma itd.), bolesti želuca i crijeva (umiruje želučane tegobe, za jačanje apetita, za bolje varenje hrane, kod proljeva, dizenterije, griže, grčeva, itd.), bolesti bubrega i mjehura, kod raznih infekcija, bolesti jetre i žuči, naročito za izbacivanje pijeska iz žučne vrećice, kod zaraznih bolesti kao što je malarija te kod bolesti izmjene tvari.

Foto: Ivan Lesinger

Od svježeg soka biljke dobro je raditi mast koju možemo rabiti za liječenje svraba i posjekotina i opekotina. Sok se preporučuje i za liječenje raznih tumora.

Korijen se može sušiti i od njega pripremiti prašak koji rabimo za posipanje rana i liječenje različitih kožnih tegoba.

Ivu puzavu rabimo kao antioksidans, antidijaroik, antimikrobik, aromatik, adstrigent, diuretik, dermetik, homeopatik, hepatoprotektiv, narkotik, tonik.

Kontraindikacije: Biljka djeluje kao narkotični otrov ako se uzima u većoj količini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije