16.11.2014. u 09:30

Pripravci od lista bijelog jasena potiču crijeva na pražnjenje, pomažu kod reumatskih tegoba, podagre ili gihta

Latinsko je ime bijelom jasenu Fraxinus excelsior L. (što znači “viši” u odnosu na crni jasen), dolazi iz porodice maslina. Ljekarski naziv mu je Folia et cortex Fraxinii. Iako, postoji mogućnost kako je bijeli jasen dobio ime po latinskima riječima “lapidem frangens” što u prijevodu znači “onaj koji lomi kamen”. Kao lijek poznat iz davnina, čak davno prije naše ere, za liječenje niz bolesti. Sveta biljka u nordijskoj mitologiji. Najpoznatija ljekovita djelovanja bijelog jasena odnose se na list i koru.

List (antireumatik, antigiht, diuretik, dijaforetik, detoksikant, katarik, laksativ, purgativ, vermfug) bijelog jasena tradicionalno se priprema za liječenje bolesti bubrega i mjehura (upalna stanja, za otapanje kamenaca i pijeska, te za preventivno djelovanje protiv stvaranja kamenca, za čišćenje i pojačano izlučivanje mokraće, itd.), želuca i crijeva (potiče probavni sustav, laksativno djelovanje – potiče crijeva na pražnjenje, slično djelovanje kao i sena), reumatskih tegoba, podagre ili gihta (kod otečenih zglobova, bolnih zglobova, vode u zglobovima, bolnih stanja gihta kod oteklina palca i jako bolnog palca itd.), vodenih bolesti (ascitis, tegobe s vodom u nogama itd.) te za proljetno čišćenje organizma, i izradu jastučića ili ležaja za reumatične bolesnike (jastuk ili madrac napunimo listovima paprati i listovima bijelog jasena itd.), za jačanje muške potencije, za istjerivanje nametnika iz crijeva (crva, ameba, glista itd.) itd.

Kora drveta je staro ljekovito sredstvo protiv groznica te za to djelovanje navode i slično djelovanje kinina (bijeli jasen u nekim narodima Europe nazivaju i europski kininovac te preporučuju kod svih vrsta infekcija bile one virusne ili bakterijske, jetrenih tegoba itd.), za tegobe rada crijeva (nametnici – paraziti u crijevima, protiv proljeva, dizenterije, raznog krvarenja itd.), za sifilisa, za oteklina limfnih čvorova (skrofula) te kao lijek koji jača cijeli organizam (pijenje vina iz vrčeva koje su napravljeni od drveta bijelog jasena), za skidanje visoke temperature tijela, ako koru bijelog jasena kuhamo u vinu tada dobivamo jaki diuretski napitak koje tjera na učestala mokrenja, izbacuje kamence i pijesak, za sužavanje perifernih krvnih žila, za teške i dugogodišnje rane, za čireve na nogama (ispiranje bolesnih mjesta i stavljanje obloga), artritisa, gihta itd.

Cvijet bijelog jasena staro je pučko sredstvo za liječenje; zmijskog ugriza otrovnih zmija (jači čaj od cvijeta).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije