19.05.2014. u 11:10

Pomaže kod psihičkih tegoba, smiruje napetost, jača živce, pomaže kod upale živca lica, neuralgija, hipohondrije...

Gorki trolist ljekovita je biljka koja cvate od svibnja do lipnja. Zbog gorčine, uporaba suhih listova bila je jako popularna u srednjem vijeku. Prema pučkoj medicini, upotrebljava se za liječenje bolesti želuca i crijeva (kod lošeg apetita, poremećaja izlučivanja želučanog soka, katara, kao digestiv, za jačanje želuca, nadutosti, upala, nametnika u crijevima, grčeva ili kolika crijeva, itd.), anoreksije, kod promjena na koži, rana i ozljeda.

Pomaže kod psihičkih tegoba, smiruje napetost, jača živce, pomaže kod upale živca lica, neuralgija, hipohondrije, itd. Preporučuje se onima koji imaju problema s reumom i gihtom, kod groznice, glavobolje, bolesti jetre i žuči (žutice, za regulaciju izlučivanja žuči, hepatitisa, kolecistitisa, za detoksikaciju jetre, za jače izlučivanje žuči, itd.), visoke temperature, otečene slezene, skorbuta, gušavosti, bolesti krvi (za pročišćavanje krvi, za povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, pri slabokrvnosti...), kod truljenja zubnog mesa i ispadanja zubi itd. Obloge od gorkog trolista rabimo za liječenje otečenih žlijezda, a svježi sok iz listova za liječenje gihta. Tinktura biljke može zamijeniti čaj od listova u liječenju navedenih bolesti, kao i za liječenje bolesti jetre ili tegoba s probavom. Korijen se rabi za dobivanje brašna te u liječenju bolesti koje su plod nedostatka vitamina i minerala.

Gorki trolist rabimo kao antioksidans, antidijaroik, antiinflamatorik, antipiretik, antireumatik, antineuralgik, adstringent, antigiht, bitter, diuretik, digestiv, detoksikant, emetik, emenagog, hipnotik, hematik, holagog, holeretik, katarik, karminativ, laksativ, tonik. Kontraindikacije: gorki trolist ne smiju uzimati osobe koje imaju proljev, dizenteriju, kolitis, itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije