10.07.2016. u 09:00

Kamene kuće u posljednje vrijeme iznimno su tražene, a na našoj obali najviše ih kupuju stranci koji ih potom obnavljaju

Pratimo li trendove u dizajnu i arhitekturi, primijetit ćemo da kamene kuće postaju sve popularnije. Možda ste i vi sretni vlasnik stare kamene kuće na obali ili u zaleđu koju trebate urediti ili ste među onima koji je planirate kupiti?

U današnjoj temi želim vam pomoći otkloniti dvojbe (ako ih imate) vezane za uređenje te dati savjete kako ćete svoju staru i neuglednu, možda i ruševnu kamenu kuću pretvoriti u pravu ljepoticu.

Foto: Promo

Konstrukcija najbitnija

Koje će zahvate biti potrebno napraviti kada je u pitanju uređenje kamene kuće ovisit će o tome koliko je očuvana, odnosno ruševna te koliko je želite modernizirati. Stare kamene kuće građene su potpuno drukčije od današnjih. To su uglavnom prizemne ili jednokatne kuće (rijetko višekatne), manje tlocrtne površine. Zidovi su građeni slaganim kamenom debljine 30 do 50 cm. Drvene grede pokrivene debelom daskom nosile su tavansku ploču.

Daske bi se često pokrivale slojem zemlje koji je služio kao toplinska izolacija. Blago nakošen krov najčešće je bio prekriven kamenim pločama, kanalicama ili biber crijepom, ovisno o podneblju. Prije svih zahvata koje planirate napraviti potrebno je ustanoviti u kakvom su stanju temelji i nosivi zidovi. Iz sigurnosnih razloga potrebno je pozvati statičara kako bi se utvrdilo da su čvrsti.

Nakon toga sve pukotine i oštećenja na zidovima popunite betonskim mortom. Zidove iznutra ožbukajte ili, ako želite, djelomično ih ostavite vidljivima, no prije toga potrebno je ugraditi instalacijske cijevi.

Foto: Promo

Pažljivo s bojama

Ako je krovište dotrajalo, najbolje će biti srušiti ga i zamijeniti novim te ojačati betonskim vijencem. Vodite računa o postavljanju izolacije. Drvene škure i stolariju također zamijenite novima, premažite zaštitnim slojem boje te imajte na umu da ćete ih morati održavati skoro svake godine.

Također, i druge vanjske elemente od kovanog željeza bit će potrebno prebojiti jednom godišnje. Poseban je naglasak na uređenju okoliša, vodite računa o tome da se vanjski izgled kuće vizualno “stopi” s okolišem. Uređenje interijera kamene kuće veliki je kreativni izazov. Potrudite se zadržati mirnoću davnih vremena. Interijer kamene kuće uredite u rustikalnom stilu, ali na moderan, svjež način. To znači da bi trebale prevladavati svijetle, neutralne boje. Svaki komad namještaja neka “priča svoju priču”.

Foto: Promo

Prostor treba odisati svježinom i osobnošću. Sačuvani kameni zidovi i stare drvene grede neka budu temeljni elementi s ukusom uređenog interijera. Pod obložite terakotom ili drvenim seljačkim podom, a udobna sjedeća garnitura neka dominira u prostoru. Vrt prepun lavande, maslina i drugih trajnica, s malim bazenom (po mogućnosti) omogućit će vam odmor iz snova.

>>Uređenje vašeg doma prema životnoj dobi

Ključne riječi

Komentara 1

PI
pituljak
23:19 02.02.2017.

Super !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije