LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Uređenje potkrovlja prava je kreativna avantura

Potkrovlja su tiha patnja mnogima i trenutačno među najtraženijim nekretninama za stanovanje. Kako ih urediti i optimalno izvući iz njih, saznajte u tekstu naše kolumnistice
18. prosinca 2019. u 06:00 0 komentara 3505 prikaza
potkrovlje ankica
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/5

U današnje vrijeme, kada je sve teže doći do vlastitog stana ili dodatnih prostorija u domu, nameće se potreba za uređenjem neiskorištenog tavanskog prostora. Uređenje potkrovlja poseban je izazov, kako za same vlasnike prostora tako i za dizajnere i arhitekte, upravo zato što im ovakvi prostori omogućuju izražavanje kreativnih sposobnosti.

Dom u potkrovlju netipičan je i drukčiji prostor od uobičajenog, stoga i sam pristup njegovu uređenju zahtijeva posebna pravila. Kako sve u životu, tako i potkrovlja imaju svoje prednosti i mane, pa stoga treba imati na umu da su potkrovlja zimi nešto hladnija, a ljeti toplija od prostorija na drugim etažama. Ono što se u početku čini kao nedostatak, pravilnim planiranjem i uz dobre ideje može postati prednost prostora.

potkrovlje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Prije samog početka uređenja stambenog prostora u potkrovlju potrebno je ustanoviti u kakvom stanju se nalazi krovna konstrukcija, kakva je toplinska izolacija kao i sam krov. Ako je potrebna adaptacija krovišta, odlučite se za kvalitetne materijale, dugoročno će se isplatiti. Osim toga, krovni prozori imaju značajnu ulogu kod uređenja potkrovlja i na njima se ne bi smjelo štedjeti.

Svakako bi dobro došla ugradnja električnih krovnih prozora sa senzorima za oborine. Ovakvi prozori olakšat će vam brigu te nećete morati misliti o vremenskoj prognozi i zatvarati prozore. Odabir namještaja po mjeri omogućit će maksimalnu iskoristivost prostora ispod kosih krovnih ploha. Visina nadozida definira iskoristivost prostora koji se može koristiti na više načina. Ugradnjom kliznih vrata najniže dijelove ispod kosih krovnih ploha najbolje je iskoristiti kao prostor za spremište.

potkrovlje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Garnitura za sjedenje može biti smještena u nižoj zoni, samo je važno voditi računa o tome da prilikom ustajanja budete u zoni koja je najmanje 200 cm visine. Niska zona može poslužiti i kao "relax" prostor u koji ćete smjestiti ležaljku ili masažnu fotelju te police za knjige.

Zone u prostoru koje su niže od 170 cm iskoristite za smještaj kreveta, radnog stola, wc školjke ili kade. A kamo s ormarima za vješanje odjeće? Zidove pune visine čuvajte za smještaj ormara i visećih kuhinjskih elemenata. Ako visina to dopušta, ugradite galeriju i na nju smjestite spavaonicu ili neka to bude prostor za odmor. Time ćete ujedno pridonijeti vizualnoj atraktivnosti doma u potkrovlju. Pazite da prostor ne prenatrpavate teškim komadima namještaja i potrudite se da vaš dom u potkrovlju odiše lakoćom i svježinom.

potkrovlje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.