Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Dizajnerski stolci u koje se isplati investirati

Lijep stolac dat će osobnost svakom prostoru, pogotovo dizajnerski. Iako su malo skuplji, svojom kvalitetom i efektnošću to će opravdati
31. siječnja 2019. u 10:53 1 komentara 3069 prikaza
stolci Ankica
Foto: Privatni arhiv
Pogledajte galeriju 1/6

Možemo slobodno reći da je stolac nezaobilazan element u gotovo svim interijerima. No što je to što ovaj element čini tako važnim i popularnim? Prvi stolci koji su izrađivani od kamena i drveta “evoluirali” su kroz povijest. Od jednog do drugog kraja svijeta razvijao se njihov način izrade, stil i dizajn.

Dolaskom modernog doba počelo se sve više značaja i pažnje pridavati dizajnu i izradi stolca. Iako se čini jednostavnim, dizajn stolice najkompliciraniji je proces u svijetu dizajna namještaja uzmemo li u obzir činjenicu da je potrebno stvoriti element tako da odnos između širine, visine i dubine sjedala, naslona i rukonaslona kao i svih ostalih dijelova treba biti prilagođen korisnicima koji su fizički različiti.

stolci Ankica | Autor : Privatni arhiv Foto: Privatni arhiv Barcelona chair ikoničan je komad namještaja. Prvi put predstavljen je 1929., a i danas je vrlo popularan

Također, potrebno je stvoriti element koji će zadovoljiti svakog korisnika, a da pri tome bude funkcionalan, kvalitetan i estetski prihvatljiv. Postoje popularni (dizajnerski) stolci koje neki od nas prepoznaju čim ih vidimo. Stručnjaci su ih dizajnirali s određenom namjenom, ali oni i plijene pozornost svojim izgledom i daju osobnost svakom prostoru.

Možda se ponekad pitate: “Zašto je ovaj stolac toliko popularan, a meni nije ništa posebno?” Svaki dizajnerski komad jedinstven je po tome što je u svojoj domeni i u svoje vrijeme pomicao granice, bilo u estetskom pogledu, bilo u korištenju novih materijala i tehnologija ili je pak svojevrstan eksperiment. Fascinantna je činjenica da su 20-ih godina prošlog stoljeća (nastankom Bauhausa) pa nadalje nastajali stolci koji i danas izgledaju moderno kao da su dizajnirani u današnje vrijeme.

stolci Ankica | Autor : Privatni arhiv Foto: Privatni arhiv Panton stolac izliven u jednom komadu (gore) prvi je napravljen na taj način, još 1960. godine.

Zamislimo kakva je to onda tek bila revolucija u doba kad su nastajali. Upravo zbog toga većina nas voljela bi imati neke od ovih bezvremenskih primjeraka u svome domu, što i nije jednostavno zbog dosta visokih cijena. Današnje tržište preplavljeno je lažnjacima iz Kine koji se ne mogu ni izbliza mjeriti s originalima, posebice kvalitetom. Stoga je uvijek dobro informirati se i kupovati samo od tvrtke koja ima dozvolu za proizvodnju određenih dizajnerskih stolaca.

stolac ankica | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo Eamesov DSW stolac i nakon 67 godina prisutan je u interijerima

Posebno se pazite prijevare kupujete li putem interneta ili u trgovini koja nema zastupništvo tvornice koja ih proizvodi. Ako pak niste u mogućnosti kupiti original, moj je savjet da si kupite neki drugi stolac zanimljivog dizajna koji ne mora biti skup, a koji će na svoj jedinstven način biti značajan element u vašem domu. Znajte da je svaka druga opcija bolja od kupnje lažnjaka.

>>Zidne galerije: brz, lagan i povoljan način za ljepši izgled cijele prostorije

 

 

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Ako ste se odlučili za kupnju dizajnerskog stolca, detaljno se informirajte o svim detaljima. YouTube nudi mnoštvo videa koji opisuju kako prepoznati original.

2. Najprepoznatljiviji, ali i najkopiraniji je stolac Barcelona chair. Ovaj stolac smije proizvoditi samo tvrtka Knoll kojoj je dizajner Mies van der Rohe prodao pravo na proizvodnju. Prepoznat ćete original ako na stražnjoj nozi ima ugraviran potpis dizajnera i tvrtke, a ispod stolca piše serijski broj i kad je proizvedena. Sjedište i naslon izrađuju se od 40 jednakih komada kože.

3. Pri kupnji stolca, bio on dizajnerski ili ne, uzmite u obzir njezinu udobnost i ergonomska svojstva. Kvalitetnim stolcem pametno ćete uložiti u svoje zdravlje.

4. Želite li vizualno lagan i nenametljiv, a ujedno primijećen stolac u svom domu, odlučite se za prepoznatljivi Ghost chair Philippea Starcka iz 2002. godine. 

5. Možda vam je teško odlučiti koji od ponuđenih dizajnerskih stolaca odabrati? Uzmite u obzir njegovu veličinu u odnosu na prostoriju, stilsku usklađenost prostorije, cijenu i namjenu.

Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.