LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Tepih - neizostavan dekor i sjajan izolator. Evo kako ga odabrati!

Dobro uređen interijer podrazumijeva tepih u gotovo svakoj prostoriji, no treba ih pametno i promišljeno birati
10. veljače 2020. u 06:00 0 komentara 4065 prikaza
tepih
Foto: Ankica Juričević
Pogledajte galeriju 1/5

Kakav tepih odabrati za određenu prostoriju u domu i treba li ga uopće postavljati, jedna je od čestih dvojbi pri uređivanju interijera. Ukupno gledajući, tepih je i te kako potreban, a u nastavku pročitajte zašto.

I dekor i funkcija

Naime, osim što služe kao dekorativni elementi, tepisi u interijeru imaju ponajprije funkcionalnu ulogu. Oni uvelike doprinose toplini doma te služe kao zvučna i toplinska izolacija. Tepihe možemo postaviti u sve prostorije u kojima boravimo, no zbog težeg održavanja jedino ih se ne preporučuje imati u kuhinji.

tepih | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević

Kupaonica pak zahtijeva specijalne tepihe koji podnose vlagu, a u spavaćoj sobi dobro je postaviti manji komad tepiha na mjesto gdje ujutro ustajemo bosi iz kreveta. Tepih u spavaćoj sobi trebao bi biti posebno mekan i fin, ali ne nužno i skup jer nije toliko izložen gaženju kao što je onaj u dnevnom boravku.

Dnevni je boravak pak nezamisliv bez tepiha. No, umjesto jednog velikog bolje se odlučiti za dva manja zbog lakšeg održavanja, a njima se mogu vizualno odvojiti dvije zone u prostoriji. Dnevni boravak zahtijeva posebniji i finiji tepih od svih ostalih prostorija i stoga se na njemu nikako ne bi trebalo štedjeti. U dječjoj sobi tepih će svakako dobro doći kao toplinski izolator s obzirom na to da se djeca igraju na podu, a posebno će ih veseliti razigrani motivi.

U dječju sobu preporučuje se postaviti jeftiniji, industrijski proizveden tepih zbog većeg korištenja i dječje nepažnje. S druge strane, orijentalni tepisi izrađeni su od prirodnih materijala kao što su vuna, svila i pamuk. Rade se ručno, a njihova je izrada spora. Dugotrajni su i izdržljivi te skupi. Pomno biranom kombinacijom boja i uzoraka izgledaju uistinu lijepo i skladno tako da se uklapaju u svaki interijer. Kvalitetu i cijenu određuje način i preciznost izrade, broj čvorova po četvornom metru i vrsta materijala.

tepih | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević

Osim klasičnog izgleda, ručno rađeni tepisi mogu biti i modernog dizajna s različitim bojama i uzorcima. Industrijski tepisi izrađuju se strojno te su samim time precizno i brzo izrađeni. Odlikuju se nižim cijenama i dostupni su u raznim bojama, dezenima i oblicima. Mogu biti izrađeni od različitih materijala kao što su: bambus, vuna, pamuk, lan, sintetika, koža i drugi.

Boje i motivi

Pri odabiru boje i vrste tepiha trebamo uzeti u obzir sve ostale elemente u prostoru. Boja tepiha treba biti usklađena sa željenim bojama interijera, može biti i kontrastna, a vrstu i kvalitetu tepiha birat ćemo prema namještaju. Vrhunski namještaj zahtijeva i takav tepih. Za malu prostoriju dobar su izbor tepisi sa sitnijim motivima, dok su tepisi s krupnim motivima namijenjeni većim prostorijama.

kuća ELEGANTNA Kuća s bazenom u kojoj je sjajno iskombiniran dizajnerski i Ikein namještaj Slatka tajna Iza svakog prozora skriva se priča - inovativno je ime nove H&M Home kolekcije

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Pod u dnevnom boravku, koliko god izgledao sjajno i lijepo, izgledat će nepotpuno bez tepiha. Osim same topline koju daje prostoru, tepih će (pravilnim odabirom) dati točku na i cjelokupnom dojmu prostorije.

2. Kada birate tepih za svoj interijer, obratite pozornost na boju poda. Svijetlo obojeni podovi dobra su podloga za tamne tepihe i obratno.

3. Za koji god se tepih odlučili, imajte na umu da ga trebate redovito čistiti i održavati jer ćete na taj način poboljšati njegovu dugovječnost. Neki tepisi zahtijevaju česta čišćenja, zato pazite dok kupujete.

4. Tepisi od nekih materijala mogu imati štetan utjecaj na vaše zdravlje stoga je jako važno provjeriti je li neki član obitelji alergičan na neki od materijala od kojih je izrađen tepih koji planirate kupiti.

5. Tepisi od umjetnih materijala na sebe privlače prašinu puno više od vunenih. Zato ih treba često usisavati i to nastavkom s četkom, lagano povlačeći da vlakna duže traju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.