10.02.2020. u 06:00

Dobro uređen interijer podrazumijeva tepih u gotovo svakoj prostoriji, no treba ih pametno i promišljeno birati

Kakav tepih odabrati za određenu prostoriju u domu i treba li ga uopće postavljati, jedna je od čestih dvojbi pri uređivanju interijera. Ukupno gledajući, tepih je i te kako potreban, a u nastavku pročitajte zašto.

I dekor i funkcija

Naime, osim što služe kao dekorativni elementi, tepisi u interijeru imaju ponajprije funkcionalnu ulogu. Oni uvelike doprinose toplini doma te služe kao zvučna i toplinska izolacija. Tepihe možemo postaviti u sve prostorije u kojima boravimo, no zbog težeg održavanja jedino ih se ne preporučuje imati u kuhinji.

Foto: Ankica Juričević

Kupaonica pak zahtijeva specijalne tepihe koji podnose vlagu, a u spavaćoj sobi dobro je postaviti manji komad tepiha na mjesto gdje ujutro ustajemo bosi iz kreveta. Tepih u spavaćoj sobi trebao bi biti posebno mekan i fin, ali ne nužno i skup jer nije toliko izložen gaženju kao što je onaj u dnevnom boravku.

Dnevni je boravak pak nezamisliv bez tepiha. No, umjesto jednog velikog bolje se odlučiti za dva manja zbog lakšeg održavanja, a njima se mogu vizualno odvojiti dvije zone u prostoriji. Dnevni boravak zahtijeva posebniji i finiji tepih od svih ostalih prostorija i stoga se na njemu nikako ne bi trebalo štedjeti. U dječjoj sobi tepih će svakako dobro doći kao toplinski izolator s obzirom na to da se djeca igraju na podu, a posebno će ih veseliti razigrani motivi.

U dječju sobu preporučuje se postaviti jeftiniji, industrijski proizveden tepih zbog većeg korištenja i dječje nepažnje. S druge strane, orijentalni tepisi izrađeni su od prirodnih materijala kao što su vuna, svila i pamuk. Rade se ručno, a njihova je izrada spora. Dugotrajni su i izdržljivi te skupi. Pomno biranom kombinacijom boja i uzoraka izgledaju uistinu lijepo i skladno tako da se uklapaju u svaki interijer. Kvalitetu i cijenu određuje način i preciznost izrade, broj čvorova po četvornom metru i vrsta materijala.

Foto: Ankica Juričević

Osim klasičnog izgleda, ručno rađeni tepisi mogu biti i modernog dizajna s različitim bojama i uzorcima. Industrijski tepisi izrađuju se strojno te su samim time precizno i brzo izrađeni. Odlikuju se nižim cijenama i dostupni su u raznim bojama, dezenima i oblicima. Mogu biti izrađeni od različitih materijala kao što su: bambus, vuna, pamuk, lan, sintetika, koža i drugi.

Boje i motivi

Pri odabiru boje i vrste tepiha trebamo uzeti u obzir sve ostale elemente u prostoru. Boja tepiha treba biti usklađena sa željenim bojama interijera, može biti i kontrastna, a vrstu i kvalitetu tepiha birat ćemo prema namještaju. Vrhunski namještaj zahtijeva i takav tepih. Za malu prostoriju dobar su izbor tepisi sa sitnijim motivima, dok su tepisi s krupnim motivima namijenjeni većim prostorijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije