07.07.2016. u 11:10

Svaki interijer krije neke nepraktične prostorne komponente za naše potrebe ili komade namještaja kojima nismo zadovoljni i rado bismo ih promijenili, no nemamo novac za to. Kako ublažiti te nedostatke, saznajte u kolumni naše dizajnerice

Kada se spremamo na kupnju stana, potrebno je uložiti mnogo i previše vremena u potragu za onim koji će nam odgovarati lokacijom, orijentacijom, organizacijom prostora... Gledamo i na stanje u kojem je zgrada, način grijanja, da se nađe i pokoji kvadrat balkona ili terase te ono najbitnije - veličina i koliko sve to stoji.

Eh, da nam se sve zrake sunca poslože na pravo mjesto i u pravo vrijeme i po mogućnosti padnu cijene nekretnina, moooožda bismo i uspjeli naći onaj pravi prostor. Šalu na stranu, cijene kvadrata uistinu su visoke i maksimalno se želimo potruditi da ta kupnja bude investicija u vlastiti komadić raja.

Vives

Kada se orijentiramo na uređenje interijera manjih i prostorno ''nespretno'' organiziranih stanova, možemo reći kako je prvi korak pri uspješnom kreiranju interijera analiza trenutačnog stanja, ali i vaših potreba koje trebate balansirati sa stilskim preferencijama i mogućnostima.

Foto: IKEA
Ikea

Zapitajte se koliko vam je koja prostorija bitna, kuhate li često i trebate li odvojenu prostoriju jer spremate hranu koja ostavlja jače mirise poput ribe ili kuhate rijetko i prosječna napa mogla bi dobro poslužiti. Imate li potrebu za radnim prostorom i trebate li koncentraciju ili to može biti dio dnevne ili spavaće sobe? Kupaonica je mjesto za relaksaciju i opuštanje, ali možda preferirate brzinski tuš i volite užurbani način života... Koliko novca ste spremni uložiti u renovaciju i preuređenje interijera, koliko često boravite u stanu, je li potrebno više prirodnog svjetla na nekim mjestima, koliko prostora je nužno za skladištenje robe, stvari, namirnica koje trebate...

Ovo su, naravno, samo neka od mnogih pitanja koja će vam pomoći da si kvalitetnije postavite prioritete i bolje organizirate prostor, ali i postavite realniji budžet.

Zara Home

Napokon, stigli smo do same ovotjedne teme – pet koraka za pretvaranje nedostataka vašeg stana u prednosti:

1. Iskoristite niše, cijevi i ostale 'konstruktivne' dijelove stana

Niše su super prostor koji može poslužiti kao dodatna polica. Vidljive cijevi i instalacije mogu biti baza i inspiracija za stil uređenja. Stupove možemo koristiti kao element za stvaranje zona ili ih možete obojiti crnom bojom po kojoj možete pisati kredom, pa će biti dobar način da s ukućanima dijelite razne poruke.

Shutterstock

2. Fiktivno zonirajte prostor

Ovo možete postići bojama, ambijentalnom rasvjetom, raznim samostojećim policama/pregradama, tkaninama (lagani zastori i baldahini), žičanim konstrukcijama na koje ćete ovjesiti vaše fotografije... Poslužiti vam mogu i palete, drvene kutije ili pak bilje. Tako, primjerice, u nedostatku prostorija možete smjestiti prostor za rad unutar spavaće ili dnevne sobe. Više o analizi, zoniranju i pozicioniranju kućnih ureda možete pročitati u jednoj od mojih prijašnjih tema: ''Kućni uredi neka budu mjesto inspiracija, a ne frustracija!''

Layered Views/Lucas Allen

3. Vizualno ga povećajte s pomoću boja zidova, izborom i pozicioniranjem namještaja

Pravilan odabir boja zidova jedna je od ključnih stvari za dobar interijer. Optičke varke mogu vam poslužiti za inspiraciju. Primjer je zid obojen vertikalnim ili horizontalnim prugama koje prostor vizualno čine dužim odnosno višim. Namještaj također može igrati veliku ulogu, pa tako manji prostori ne trpe velik, glomazan namještaj jer ga ''guše'', a i stolci neka budu oni kroz koje prostor vizualno teče, poput žičanih ili prozirnih.

Namještaj visokog sjaja i zrcala reflektiranjem stvaraju osjećaj dubine, pa primjerice uski hodnik ne gušite tamnim bojama već na zid stavite veće zrcalo. Savjete o pravilom odabiru boja možete pronaći u temi: ''Kako odabrati pravu boju i obojiti zidove u domu poput profesionalca''

Byistome-deborah

4. Nedostatke sakrijte tapetama

Želite li štukature i osjećaj visokih salonskih stanova ili pak želite da stan izgleda kao loft i prati trend industrijskog stila uređenja? Tapete su odličan način da "fejkate" ako niste u mogućnosti renovirati.

Wall&Deco

5. Za kraj, vaš osobni dodir – dekoracije, prenamjena starog namještaja, stvaranje ambijenta rasvjetom

Nema ništa slađeg od vlastitog produkta rada, bilo to u materijalnom ili u duhovnom smislu. Unesite namještaj koji ste naslijedili od baka i djedova, renovirajte ga, prenamijenite ga. Možete i novi, jeftiniji namještaj obojiti i ukrasiti stiliziranim ručkicama, što će mu dati dozu glamura. Stare crno-bijele fotografije neka ne budu samo u albumima koji sakupljaju prašinu već pričom vaših predaka, zajedno s novim fotkama, ukrasite zid.

Bližnji su mnogima najveća motivacija. Lonci neka postanu lampe, a bačve barovi – inspirirajte se kod najboljih dizajnerskih imena i proučite novitete iz svijeta dizajna. Pločice ne moraju biti jednobojne, trenutno su "in" razne varijacije na temu patchworka i u obliku tapecirunga naslonjača, deka, tepiha i kroz keramiku... Inspiracije možete pronaći u galeriji, ali i u jednoj od mojih prošlih tema: ''S malim budžetom, uz malo mašte i kreativnosti, do interijera zvanog dom''

Minacciolo

Ako imaš pitanja, slobodno mi tipkaš na hello@lorena-design.com. Čitamo se četvrtkom!

>>Rasvjeta u interijeru: planirajte je prije svega ostalog i ne štedite

Komentara 2

DU
Deleted user
12:49 07.07.2016.

Screensaver na prvom monitoru se zove FLIQLO. :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije