10.01.2021. u 07:00

Kako se rustikalni stil iz kuća za odmor preselio u naše domove i postao poželjan način uređenja saznajte u tekstu naše kolumnistice

Ako ste romantičar u duši i povezani s prirodom, onda ste sigurno i jedna od nerijetkih osoba koje vole rustikalno uređen dom, bez obzira na to kojoj generaciji pripadate.

Ovaj stil donedavno se najčešće prakticirao kod uređenja kuća za odmor. No danas, kada nam je dosta gradske buke i sivila i kada se želimo vratiti majci prirodi, rustikalni je stil sve poželjniji u uređenju naših domova.

Privlačno i s dušom
Uglavnom se kombinira s modernim stilom uređenja interijera pa se na taj način u interijer unosi ravnoteža između starog i novog, toplog i hladnog, prirode i industrije. Sam pojam “rustikalno” asocira nas na grubo obrađen kamen, ciglu i drvo te kovano željezo snažne konstrukcije. Ovaj stil uređenja interijera podrazumijeva uporabu prirodnih materijala u što izvornijem obliku.

Sve ono što nam se donedavno činilo skromno, jeftino i nepoželjno danas postaje sve popularnije, traženije, privlačno i s dušom. Trebamo znati da uređenje doma u ovom stilu zahtijeva više truda i umijeća. Ljubitelji rustikalnog stila uređuju svoj dom inspirirani starim seoskim kućama te uživaju u pronalaženju unikatnih starina na sajmovima, tavanima, u podrumima... Poseban užitak za mnoge je spasiti stari komad namještaja od propadanja i vratiti mu “život”.

Foto: Promo fotografije

Ponekad treba imati sreće i pronaći dobro očuvan stari materijal za adaptaciju ili preuređenje interijera u rustikalnom stilu. Posebno je na cijeni stara prepečena opeka koja je zbog svog šarenog rustikalnog izgleda i atraktivan dekorativni element. Tražena je i cijenjena stara hrastova građa, a samim time i cijena joj je visoka. Želite li se upustiti u avanturu adaptacije doma u ovom stilu a niste u mogućnosti nabaviti sve potrebne materijale, danas se na tržištu nude novi materijali koji dobro oponašaju stare.

Prirodni materijali
Možete naći uvjerljiv umjetni kamen kao zidnu oblogu i umjetne dekorativne grede, što naravno ne može potpuno zamijeniti original. Namještaj, kao i sve ostalo u interijeru, može biti oštećen i nesavršeno obojen, treba biti izrađen od punog drva i(li) kovanog željeza.

Foto: Promo fotografije

Tekstil od kojega su izrađeni zavjese, jastuci i stolnjaci također je od prirodnih materijala, najčešće kockastog ili cvjetnog uzorka. Dekoracije kao što su pletene košare, glinene posude i ukrasi od kovanog željeza neizostavni su elementi koji upotpunjuju cjelokupni vizualni dojam uređenja u rustikalnom stilu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije