LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Rustikalni stil: za romantičare, ljubitelje prirode i starog namještaja

Kako se rustikalni stil iz kuća za odmor preselio u naše domove i postao poželjan način uređenja saznajte u tekstu naše kolumnistice
10. siječnja 2021. u 07:00 0 komentara 7355 prikaza
rustikalni stil
Foto: Promo fotografije

Ako ste romantičar u duši i povezani s prirodom, onda ste sigurno i jedna od nerijetkih osoba koje vole rustikalno uređen dom, bez obzira na to kojoj generaciji pripadate.

Ovaj stil donedavno se najčešće prakticirao kod uređenja kuća za odmor. No danas, kada nam je dosta gradske buke i sivila i kada se želimo vratiti majci prirodi, rustikalni je stil sve poželjniji u uređenju naših domova.

Privlačno i s dušom
Uglavnom se kombinira s modernim stilom uređenja interijera pa se na taj način u interijer unosi ravnoteža između starog i novog, toplog i hladnog, prirode i industrije. Sam pojam “rustikalno” asocira nas na grubo obrađen kamen, ciglu i drvo te kovano željezo snažne konstrukcije. Ovaj stil uređenja interijera podrazumijeva uporabu prirodnih materijala u što izvornijem obliku.

Sve ono što nam se donedavno činilo skromno, jeftino i nepoželjno danas postaje sve popularnije, traženije, privlačno i s dušom. Trebamo znati da uređenje doma u ovom stilu zahtijeva više truda i umijeća. Ljubitelji rustikalnog stila uređuju svoj dom inspirirani starim seoskim kućama te uživaju u pronalaženju unikatnih starina na sajmovima, tavanima, u podrumima... Poseban užitak za mnoge je spasiti stari komad namještaja od propadanja i vratiti mu “život”.

rustikalni stil | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Ponekad treba imati sreće i pronaći dobro očuvan stari materijal za adaptaciju ili preuređenje interijera u rustikalnom stilu. Posebno je na cijeni stara prepečena opeka koja je zbog svog šarenog rustikalnog izgleda i atraktivan dekorativni element. Tražena je i cijenjena stara hrastova građa, a samim time i cijena joj je visoka. Želite li se upustiti u avanturu adaptacije doma u ovom stilu a niste u mogućnosti nabaviti sve potrebne materijale, danas se na tržištu nude novi materijali koji dobro oponašaju stare.

Prirodni materijali
Možete naći uvjerljiv umjetni kamen kao zidnu oblogu i umjetne dekorativne grede, što naravno ne može potpuno zamijeniti original. Namještaj, kao i sve ostalo u interijeru, može biti oštećen i nesavršeno obojen, treba biti izrađen od punog drva i(li) kovanog željeza.

rustikalni stil | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Tekstil od kojega su izrađeni zavjese, jastuci i stolnjaci također je od prirodnih materijala, najčešće kockastog ili cvjetnog uzorka. Dekoracije kao što su pletene košare, glinene posude i ukrasi od kovanog željeza neizostavni su elementi koji upotpunjuju cjelokupni vizualni dojam uređenja u rustikalnom stilu.

ankica dnevna soba nema pravila Živite u malo kvadrata? Sigurno ste čuli neki od ovih mitova Zimski dekor Za zimsku idilu u domu trebate miks ljubičaste i zlatnih detalja parketi ili laminati stručni savjet Devet dizajnerskih trikova za isticanje drvenih podova u domu

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Podne obloge kod uređenja u rustikalnom stilu neka budu od grubo obrađenih drvenih dasaka ili terakote, a možete i kombinirati jedno s drugim.

2. Želite li u svoj moderno uređen dom unijeti dašak rustikalne topline, jedan zid u prostoriji obložite kamenom ili ciglom.

3. Neka vaša rustikalno uređena kuhinja bude sa što više otvorenih polica na kojima ćete izložiti posuđe, začine, sušene papričice, vijence češnjaka... Kuhinjski elementi neka budu izrađeni od masivnog drveta ili pak ozidani i obloženi pločicama.

4. Nemojte zaboraviti uklopiti i rasvjetna tijela u cjelokupni vizualni dojam. Dobro će se uklopiti lusteri s elementima kovanog željeza i keramike.

5. Nije uvijek potrebno oblagati zidove ciglom ili kamenom da bi se stvorio rustikalni ugođaj. Dovoljno će biti nekoliko rustikalnih detalja u vašem modernom domu kako bi prostor dobio “dušu” i toplinu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.