18.05.2024. u 07:00

Ideju možete imati, ali da li imate dobrog učitelja, podršku? E to je toliko važno. Uz pravo stručno vodstvo, ako imate volju, možete sve. Ana Mlinarić je vlasnica Ateliera A koji obuhvaća više djelatnosti: proizvodnja ukrasnih i uporabnih predmeta od keramike, rad na zaštićenom kulturnom dobru s dopuštenjem Ministarstva kulture i medija te radionice i poduke keramike

Sve manje i manje imam želju za nekim novim predmetima jer me rijetko oduševe baš neke stvari. Više me zanima sami kreativni proces stvaranja.  Vrlo pažljivo biram što unosim u naš dom, a još pažljivije kako ćemo sagraditi kuću i što ćemo unijeti tamo. Jer tamo krećemo od 0 i na taj proces danas gledam drugačije. Sve čime stvaramo prostor, pa i ono što unosimo u prostor, od detalja i dekora, pa do namještaja i materijala kojima gradimo, sve to utječe na ukupni dojam koji će taj prostor ostaviti u nama. Suprug će se više fokusirati na samu gradnju, a ja na interijer. I svatko od nas će dati osobnost toj kući. 

Foto: Ana Mlinarić i Lidija Tomas Matijević


Izuzetno volim i cijenim proizvode napravljene ručno, ali nisam imala osjećaj da ja na jednoj radionici keramike mogu napraviti više da neke pepeljare. Pokazalo se da to nije tako. I htjela bih vam pokazati što sam predivno za naš dom napravila u dvosatnoj radionici u Atelieru A. Prvi puta sam napravila dublju zdjelu, a drugi puta pliću. To je neka moja kolekcija organskih oblika koji me asociraju na more i školjke koje toliko volim. Pogledajte kako su divne, predivne. I to za nekoga tko je prvi puta došao na tečaj.

Foto: Ana Mlinarić i Lidija Tomas Matijević


Ideju možete imati, ali da li imate dobrog učitelja, podršku? E to je toliko važno. Uz pravo stručno vodstvo, ako imate volju, možete sve. Ana Mlinarić je vlasnica Ateliera A koji obuhvaća više djelatnosti: proizvodnja ukrasnih i uporabnih predmeta od keramike, rad na zaštićenom kulturnom dobru s dopuštenjem Ministarstva kulture i medija te radionice i poduke keramike.

Foto: Ana Mlinarić i Lidija Tomas Matijević

Diplomirala na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i  i to na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, smjer slikarstvo. Uz njezino bogato iskustvo i stručnost, ali i uz strpljenje, osmijeh i finu kavu, možete uspjeti napraviti sve što ste zamislili.
A evo i nekoliko razloga zašto je rad s glinom tako privlačan:


Foto: Ana Mlinarić i Lidija Tomas Matijević

 

Kreativna sloboda: Glinu možete oblikovati na mnogo načina, od jednostavnih posuda do složenih skulptura. Vaša mašta je jedina granica, što omogućuje potpunu kreativnu slobodu i izražavanje svojih ideja na jedinstven način.
Tjelesna interakcija: Rad s glinom uključuje fizički kontakt s materijalom, što može biti vrlo terapeutska i opuštajuća aktivnost. Oblikovanje, modeliranje i teksturiranje gline pružaju osjećaj zadovoljstva i povezanosti s procesom stvaranja.
Tehnički izazovi: Rad s glinom zahtijeva određene tehničke vještine i znanje o obradi materijala. Savladavanje ovih tehnika donosi osjećaj postignuća i kontinuiranog učenja, potičući osobni i umjetnički razvoj.
Jedinstvenost rezultata: Svaki predmet koji napravite od gline bit će jedinstven. Čak i ako pokušate reproducirati isti oblik, svaka će verzija imati svoje male varijacije i osobne pečate, čineći svaki komad posebnim i autentičnim.
Veza s tradicijom: Rad s glinom ima dugu povijest i prisutan je u različitim kulturama diljem svijeta. Ova veza s tradicijom može dodatno obogatiti vaš doživljaj rada s glinom, povezujući vas s naslijeđem i bogatom baštinom keramičarske umjetnosti. 

Foto: Ana Mlinarić i Lidija Tomas Matijević

Sve ove karakteristike čine rad s glinom ne samo umjetničkim procesom, već i iskustvom koje donosi radost, ispunjenje i dublje razumijevanje vlastite kreativnosti i sposobnosti. Zato njegujte svoju kreativnost i napravite nešto lijepo na tečaju keramike. Osim divnog uporabnog predmeta, osigurat ćete si dva sata opuštanja i mira. Na radionice se možete prijaviti putem Instagrama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije