LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Kao iz bajke: ukrasite blagdanski stol poput profesionalca

Božićni stol treba biti prikladan svečanosti tog blagdana. Valja naći naljepše čaše, tanjure i pribor za jelo i posvetiti se detaljima
23. prosinca 2019. u 06:00 3 komentara 4628 prikaza
blagdanski stol
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Ništa ljepše nema od čarobnog širenja mirisa blagdanske hrane iz kuhinje. Obitelj je na okupu, a stižu i dragi gosti. Uz već gotove dekoracije doma treba još samo servirati dugoočekivani blagdanski stol. Postoji puno načina i ideja na koji se može urediti blagdanski stol, no bitno je držati se osnovnog pravila, a to je da stol bude stilski usklađen s božićnim drvcem i drugim dekoracijama u domu.

Blagdani su vrijeme kada je prilika koristiti najljepše čaše, tanjure i pribor za jelo koje čuvamo za posebne prigode. Uvijek je dobro u svome domu imati klasične bijele tanjure sa zlatnim ili srebrnim obrubom. Jednostavni su, elegantni i lijepi te odgovaraju u bilo kojoj prigodi, pogotovo u vrijeme blagdana.

blagdanski stol | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Uz takve tanjure, ljubitelji klasike i elegancije postavit će klasični bijeli stolnjak. Da bi dojam bio još svečaniji i glamurozniji, postavite crvene platnene salvete u prsten koji će odgovarati obrubu tanjura.

blagdanski stol | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Na sredinu stola postavite adventni vijenac od prirodnih zelenih grančica ukrašen zlatnim i (ili) crvenim kuglicama. A za što svečaniji dojam nemojte štediti svijeće. Što više upaljenih svijeća na stolu, to je atmosfera svečanija. Jedino na što trebate misliti jest da ostavite slobodnog mjesta na stolu za hranu koje u ovakvoj prigodi ima podosta. Predlažem da hranu servirate u što manjim posudama kako stol ne bi bio nepregledan i prenatrpan.

blagdanski stol | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Osim toga, bolje je manje posude povremeno nadopunjavati svježom toplom hranom. Ako hrana dugo stoji na stolu, izgledat će manje privlačnom. Želite li pak nešto drukčije dekorirati, bijeli stolnjak možete prekriti zlatnim ili nekim drugim nadstolnjakom s božićnim motivima. Pazite samo da ne bude previše upadljiv i da ne odvlači pažnju od hrane. Osim adventnog vijenca možete postaviti dekoracije kakve želite, ali pazite da nisu previsoke i da ne ometaju komunikaciju dok sjedite za stolom.

blagdanski stol | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Lijepo će izgledati ukrašena girlanda po sredini, dužinom cijelog stola. Kvalitetna rasvjeta (visilica) iznad blagovaonskog stola ključna je za dobar ugođaj. Odaberite žućkastu rasvjetu za topliji ambijent i dovoljno jaku da vidite hranu. Iznad stola također možete objesiti različite zanimljive dekoracije kao što su vijenci i kuglice. Djelovat će efektno i glamurozno.

blagdanski stol | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Osim klasičnih boja i dekoracija stola, možete si dati mašti na volju i ukrasiti stol neobičnim ukrasima u boji kojoj ste već dekorirali dom. Samo pazite na estetski sklad i da stol ne bi bio prenatrpan.

Neka gozba počne!

Dekoracije Orašar je hit blagdanske sezone, pronašli smo najljepše iz domaćih trgovina

PET SAVJETA ZLATA VRIJEDNIH

1. U prozirne staklene zdjele umetnite kuglice za bor u odgovarajućoj boji i stavite na stol. Djelovati će blještavo i glamurozno, pogotovo ako ste postavili više različitih vaza napunjenih kuglicama.
2. Dužinom stola postavite svijeće različitih visina. Ovakva dekoracija stola pridonosi ugodnoj atmosferi doma i pojačava dojam svečanosti blagdanskog ručka.
3. Za što elegantniji izgled stola umjesto papirnatih koristite platnene ubruse. Osim samo ljepšeg izgleda, gosti će steći dojam da ste se za ovu priliku posebno potrudili.
4. Prisjetimo se pravilnog načina serviranja. Pribor za jelo postavite prema redu korištenja izvana prema unutra. Vilicu postavite s lijeve strane tanjura. Nož se postavlja na desnu stranu s oštricom okrenutom prema tanjuru. Žlica se postavlja s desne strane noža. Pribor za desert postavite horizontalno od tanjura ili ga donesite na kraju zajedno s desertom.
5. Postavite čaše za sve vrste pića koje planirate posluživati tijekom objeda. Čašu za vodu stavite na desnu stranu od tanjura, odmah iznad noža. Ostale čaše (za vino...) postavljaju se desno od čaše za vodu po redu korištenja.

  • srecko.orsulic123:

    Preslikavate strane revije a ne shvacate u kojoj drzavi zivite , jadni ste !

  • AnneHeavner:

    Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to---------------->>>>> www.WebJob33.Com