02.06.2016. u 11:45

Tkanine su neizostavan dio svakog interijera i mogu činiti ključnu razliku u definiranju njegovog stila, a također su i najpovoljniji način za makeover. Kakve tkanine postoje i kako ih birati otkriva Lorena Štimac

Kako sam već naglasila u jednoj od prijašnjih tema, korištenje neutralnih boja kao podloge za zidove i veće komade namještaja ostavlja mogućnost da kroz neko vrijeme uz manju investiciju s tkaninama napravite brzu, ali zato ništa manje efektnu, željenu promjenu u vašem domu. Tkanine su sveprisutne od samih početaka civilizacije te su sastavni dio naših života iako toga možda nismo niti svjesni.

U interijerima igraju veliku ulogu i primjena im je stvarno široka, od zastora i zavjesa, preko jastučića, posteljine, prekrivača, preslvaka, ručnika, kuhinjskih krpa, podnih i stolnih prostirki, pa do samih obloga sofa, fotelja, taburea, lampi te čak i zidova...

Foto: Kirsten Skovbon

Kirsten Skovbon

Mogućnosti odabira dekorativnih tkanina ima pregršt. One prostor ne samo da obogaćuju, već mu daju identitet i dašak vaše osobnosti. Šarm dekoracija tkaninama ovisi o vrstama tkanina, načinima i kvaliteti tkanja te na samom kraju odabiru uzoraka i boja. Obzirom da nas tkanine okružuju i prate gdje god bili, iako se niste upuštali u detaljne studije ove tematike, već ste upoznati barem s jednim, većim dijelom od cijelog spektra prirodnih i umjetnih materijala.

Foto: Zara Home
Zara Home

Prirodna vlakna dijelimo na ona biljnog, životinjskog ili pak mineralnog podrijetla. Tkanine biljnog podrijetla dijelimo na one iz sjemena i plodova, a u tu skupinu pripada i najčešći i najrasprostranjeniji – pamuk, nakon toga na one iz stabljika poput lana, konoplje, jute i na kraju one iz lišća čiji su primjer agavine niti. Često nailazimo na kombinacije i mješavine materijala pa je tako primjerice lan zbog svoje čvrstoće i krutosti u kombinaciji s pamukom.

Foto: IKEA
Ikea

Najstariji je materijal svakako koža. Ona je dio skupine tkanina životinjskog podrijetla. U toj se skupini nalaze i razni dekorativni materijali od dlake gdje kao primjer mogu navesti danas vrlo popularne tkanine od ovčje vune koje krase žičane stolice te one prozirne odnosno stolice od polikarbonata. Životinjskog podrijetla su i tkanine nastale izlučevinama kukaca, a kao najbolji primjer mogu navesti vama sigurno poznatu svilu koja je nastala izlučevinom dudovog svilca.

Foto: Yvonne Via Instagram

Yvonne via Instagram

Zbog lakšeg održavanja, trajnosti te na samom kraju i cijene danas često pribjegavamo i drugoj skupini materijala, onim umjetnim odnosno kemijsko-sintetičkim i tehničkim vlaknima. Naravno odabir tkanine treba biti prilagođen namjeni, pa ona može imati isključivo dekorativnu, funkcionalnu ili dekorativno-funkcionalnu ulogu. Pažnju pri takvom odabiru obraćamo na faktore izloženosti habanju, prljanju, intenzitetu korištenja i održavanja.

Uz prirodne i umjetne materijale valja spomenuti i reciklirani tekstil koji je postao imperativ 21. stoljeća. Danas pribjegavamo prirodnim i recikliranim materijalima ne samo u dekorativnim tkaninama već i u gradnji, odjeći, namještaju... Posljednji je, nadaleko poznati, Milanski sajam predstavio nove kolekcije velikih dizajnerskih kuća koje se vode inspiracijom prirodnom i prirodnim materijalima, održivosti te na kraju samim bojama, uzorcima i tonalitetima koju preslikavaju prirodu.

Foto: Kirsten Skovbon

Kirsten Skovbon

Što se tiče tehnike tkanja u osnovi razlikujemo listovne i žakardne tkanine. Sve do početka 19. stoljeća odnosno do izuma i predstavljanja stroja za obostrano tkanje 1801. godine tkanine su bile jednostrane. Stroj i sama tehnika ime su dobili po svom izumitelju Josephu Marie Jacquardu.

Za kraj spomenut ću mogućnosti dekoriranja tkanina i to štampanjem, bojanjem, industrijskim strojem, kompjutorskim isprintom ili pak one koje imaju najveću vrijednost, a to je ručno.

Danas sam temu u duhu reforme učinila malo više edukacijskog tipa, ali naravno nisam vam uskratila da se inspirirate onim najboljim načinom – vizualno. Ako tragate za samim odabirom boja i uzoraka inspiraciju i savjete možete pronaći u mojim prijašnjim temama, stoga mi ostanite inspirirani do idućeg četvrtka!

Dizajnerica interijera,

Lorena Štimac

http://domivrt.vecernji.hr/zlato-bronca-i-bakar-u-interijerima-da-molim-1087309>>Zlato, bronca i bakar u interijerima? Da, molim!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije