Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Neka vaš životni prostor odražava vašu osobnost

Različite osobnosti traže različito uređene prostore, a mi otkrivamo kako ćete otkriti svoju dobitnu formulu za uređenje doma
19. studenoga 2017. u 08:45 0 komentara 3377 prikaza
ankica dnevna soba
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/6

Živite li u prostoru koji je odraz vaše osobnosti, prostoru koji možete nazvati svojim domom u pravom smislu riječi? Ako osjećate da nešto nije u redu s uređenjem vašeg životnog prostora, zapitajte se nije li možda vrijeme da se nešto mijenja na bolje.

Mjerilo ukusno uređenog doma nije količina potrošenog novca, nego harmonija koju postižete unoseći vlastitu osobnost i dušu prostoru. Pitate se možda odakle početi s promjenama i kamo sa svim tim namještajem i dekoracijama koje su se nakupljale godinama? Prije svega potrebno je preispitati se jeste li prema svojoj osobnosti skloniji klasičnom, minimalističkom, industrijskom, romantičnom ili pak nekom drugom stilu.

ankica dnevna soba | Autor : Promo Foto: Promo

Uzmite u obzir i već određeni stil građevine u kojoj se nalazi vaš dom te jasno odlučite sami sa sobom, ali i sa svojim ukućanima koji stil želite postići u svome domu. Da bi vam bilo lakše odlučiti se što želite, predlažem da uzmete olovku i papir te da odgovorite na pitanja: je li prostor u kojemu živite zaista ono što volite? Koja boja prevladava u prostoru?

Tri kategorije

Koji su vaši omiljeni dekorativni elementi i namještaj te imaju li oni poveznicu kada je u pitanju boja, tekstura, stil i materijal? Sviđaju li vam se predmeti koji su zastupljeni u prostoru i što je ono što biste voljeli izbaciti iz prostora? Kada dobijete odgovore na sva pitanja, bit će vam jasno za koji stil već imate postavljene temelje.

lampe rasvjeta ankica | Autor : Privatni arhiv Foto: Privatni arhiv

Odgovori će vas odvesti, npr. do toga da u domu vladaju mirne boje, da volite taj prostor, da je namještaj čistih i jednostavnih linija te da je potrebno riješiti dosta nepotrebnih stvari.
Kada vam jednom bude jasno što volite i kojem stilu najviše “naginjete”, sve će vam biti lakše. O ukusima se ne raspravlja pa prema tome nemojte dopustiti da drugi utječu na vaš izbor i odluke. Prvo što trebate napraviti je razvrstati stvari u tri kategorije.

Odredite jednu grupu stvari s kojima imate posebnu emotivnu poveznicu i koje imaju određen stilski pečat, bez kojih bi prostor bio bezličan. Druga grupa neka budu stvari koje su zbog svoje funkcionalnosti nužne u prostoru i treća grupa neka budu sve one stvari kojih se morate riješiti.

ankica dnevna soba | Autor : Promo Foto: Promo

Potražite inspiraciju

Iako će vam možda biti teško odvojiti se od pojedinih stvari, moj prijedlog je da se riješite svake stvari koja nema na vas pozitivan učinak. Poklonite ih nekome ili ih jednostavno bacite. Pravilo je da sve stvari koje zadržite, ali i one nove koje planirate nabaviti tvore jednu kompaktnu cjelinu stila za koji ste se odlučili, ali i da svaka stvar bude oku ugodna, funkcionalna i da u vama izaziva pozitivne vibracije. Vaš “novi” dom mora biti neopterećen, prozračan i harmoničan.

Oboružajte se časopisima i internetskim stranicama koje vrve mnoštvom ideja. To će vam pomoći i inspirirati vas na uređenje doma u kojemu ćete biti svoj na svome. Što se više budete informirali i upijali različite ideje, to ćete biti vještiji i više će rasti vaša strast prema uređenju interijera. Iznenadit ćete svoje prijatelje, ali i sami sebe ambijentom i ugođajem koji ćete postići u svome domu.

ankica tapeciranje | Autor : Promo Foto: Promo

>>Uređenje sobe za školarca: budite sretni i vi i dijete

 

Tople boje u prostoru djeluju stimulirajuće, a hladne opuštajuće

 

1. Ako se odlučite za uređenje svojeg doma angažirati stručnjaka, izrazite jasno što biste htjeli. Stručnjak će uz vašu suradnju izvući najbolje od prostora, ali i ukomponirati detalje koje biste željeli imati u domu koji će biti odraz vaše osobnosti i stila. 

2. Pri uređenju doma pazite da u prostoru ne kombinirate više od tri vrste elemenata od različite vrste drveta. Ovo pravilo vrijedi za sve stilove uređenja interijera.

3. Pri odabiru boja imajte na umu njihovu učinkovitost u interijeru. Tamnije boje vizualno smanjuju prostor, a svjetlije imaju učinak vizualnog povećanja. 
Tople boje u interijeru djeluju stimulirajuće, a hladne opuštajuće.

4. Nakon uređivanja zidova prvo namjestite krupnije komade namještaja. Na njih nadovežite odgovarajuće zavjese i tepihe, a nakon toga ostale dekorativne elemente. Svi elementi neka budu stilski uklopljeni u jednu skladnu cjelinu.

5. Želite li pomiješati dva različita stila u domu, pazite samo da budete umjereni. Dominantan stil koji ste odabrali neka bude zastupljen 80 posto, a drugim stilom “začinite” ugođaj ostalih 20 posto.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.