19.11.2017. u 08:45

Različite osobnosti traže različito uređene prostore, a mi otkrivamo kako ćete otkriti svoju dobitnu formulu za uređenje doma

Živite li u prostoru koji je odraz vaše osobnosti, prostoru koji možete nazvati svojim domom u pravom smislu riječi? Ako osjećate da nešto nije u redu s uređenjem vašeg životnog prostora, zapitajte se nije li možda vrijeme da se nešto mijenja na bolje.

Mjerilo ukusno uređenog doma nije količina potrošenog novca, nego harmonija koju postižete unoseći vlastitu osobnost i dušu prostoru. Pitate se možda odakle početi s promjenama i kamo sa svim tim namještajem i dekoracijama koje su se nakupljale godinama? Prije svega potrebno je preispitati se jeste li prema svojoj osobnosti skloniji klasičnom, minimalističkom, industrijskom, romantičnom ili pak nekom drugom stilu.

Foto: Promo

Uzmite u obzir i već određeni stil građevine u kojoj se nalazi vaš dom te jasno odlučite sami sa sobom, ali i sa svojim ukućanima koji stil želite postići u svome domu. Da bi vam bilo lakše odlučiti se što želite, predlažem da uzmete olovku i papir te da odgovorite na pitanja: je li prostor u kojemu živite zaista ono što volite? Koja boja prevladava u prostoru?

Tri kategorije

Koji su vaši omiljeni dekorativni elementi i namještaj te imaju li oni poveznicu kada je u pitanju boja, tekstura, stil i materijal? Sviđaju li vam se predmeti koji su zastupljeni u prostoru i što je ono što biste voljeli izbaciti iz prostora? Kada dobijete odgovore na sva pitanja, bit će vam jasno za koji stil već imate postavljene temelje.

Foto: Privatni arhiv

Odgovori će vas odvesti, npr. do toga da u domu vladaju mirne boje, da volite taj prostor, da je namještaj čistih i jednostavnih linija te da je potrebno riješiti dosta nepotrebnih stvari.
Kada vam jednom bude jasno što volite i kojem stilu najviše “naginjete”, sve će vam biti lakše. O ukusima se ne raspravlja pa prema tome nemojte dopustiti da drugi utječu na vaš izbor i odluke. Prvo što trebate napraviti je razvrstati stvari u tri kategorije.

Odredite jednu grupu stvari s kojima imate posebnu emotivnu poveznicu i koje imaju određen stilski pečat, bez kojih bi prostor bio bezličan. Druga grupa neka budu stvari koje su zbog svoje funkcionalnosti nužne u prostoru i treća grupa neka budu sve one stvari kojih se morate riješiti.

Foto: Promo

Potražite inspiraciju

Iako će vam možda biti teško odvojiti se od pojedinih stvari, moj prijedlog je da se riješite svake stvari koja nema na vas pozitivan učinak. Poklonite ih nekome ili ih jednostavno bacite. Pravilo je da sve stvari koje zadržite, ali i one nove koje planirate nabaviti tvore jednu kompaktnu cjelinu stila za koji ste se odlučili, ali i da svaka stvar bude oku ugodna, funkcionalna i da u vama izaziva pozitivne vibracije. Vaš “novi” dom mora biti neopterećen, prozračan i harmoničan.

Oboružajte se časopisima i internetskim stranicama koje vrve mnoštvom ideja. To će vam pomoći i inspirirati vas na uređenje doma u kojemu ćete biti svoj na svome. Što se više budete informirali i upijali različite ideje, to ćete biti vještiji i više će rasti vaša strast prema uređenju interijera. Iznenadit ćete svoje prijatelje, ali i sami sebe ambijentom i ugođajem koji ćete postići u svome domu.

Foto: Promo

>>Uređenje sobe za školarca: budite sretni i vi i dijete

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije