22.12.2023. u 07:46

Papirnati ukrasi za Božić su prekrasan, ekološki prihvatljiv, i pristupačan način ukrašavanja doma tijekom blagdanskog razdoblja. Papirnati ukrasi dolaze u različitim oblicima, veličinama i dizajnima. Mogu imitirati tradicionalne božićne simbole poput zvijezda, anđela, kuglica, jelki ili snježnih pahulja

Božić je iza ugla. Papirnati ukrasi za Božić čarobni su dodatak vašem domu. Odlučila sam se za izradu snježnog cvijeta od papira, inspiriranog predivnim Watt & Veke. Pripremila sam jednostavne upute kako to možete napraviti i vi!
Ovaj švedski brend poznat je po elegantnim svjetlosnim rješenjima, a sada možete unijeti malo njihove čarolije u svoj dom.

Papirnati ukrasi za Božić su prekrasan, ekološki prihvatljiv, i pristupačan način ukrašavanja doma tijekom blagdanskog razdoblja. Papirnati ukrasi dolaze u različitim oblicima, veličinama i dizajnima. Mogu imitirati tradicionalne božićne simbole poput zvijezda, anđela, kuglica, jelki ili snježnih pahulja. Watt & Veke je švedski brend koji se ističe po svojim elegantnim i modernim svjetlosnim rješenjima. Specijalizirani su za proizvodnju raznovrsnih svjetiljki i lampaša. Koriste održive materijale u proizvodnji svojih proizvoda. Njihova Snöblomma (snježni cvijet) krasi moderne interijere širom svijeta.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Vjerujem da su najljepši ukrasi oni koje stvaramo sami, a izrada papirnatih ukrasa može biti jako zabavna i edukativna aktivnost, posebno ako radite s klincima. Ovo je sjajan način za poticanje kreativnosti kod djece i odraslih.

Nakon blagdana, papirnate ukrase lako je pohraniti jer su tanki i fleksibilni. Mogu se čuvati za sljedeću sezonu bez zauzimanja puno prostora. Ovaj ukras se može jednostavno rastaviti i složiti. I zadnje ali toliko važno, papirnati ukrasi imaju manji ekološki utjecaj.

A sada se bacimo na izradu. Fotografirala sam cijeli proces da vam pokažem kako je ovo stvarno jednostavno za napraviti. Samo treba malo strpljenja i vremena.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Papirnate dekoracije su toliko lijepe. Ja sam napravila nekoliko vrsta ukrasa, ali sam upute napravila za baš najveću. Neki od vas se možda odluče napraviti svoj snježni cvijet sada za vrijeme blagdana, a svi ostali, spremite ovo za sljedeću godinu.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Sve što vam treba za izradu je: papir za pečenje, lijepilo, škare, olovka, karton od kojega ćete napraviti predloške, ravnalo, vrpca, kvačice za papir ili obične štipaljke za rublje.

Kada sam ušla u dućan i birala koji ću papir za pečenje kupiti, skužila sam da ima nekoliko vrsta bijelog papira. Uzela sam onaj koji je bio najbjeliji . Bila je nekih dosta prozirnih, pa obratite pozornost. Treba vam 1.5 rola za dekoraciju promjera 60 cm. Ako radite manju, onda je dovoljna i jedna rola. Potrošila sam dvije tube ljepila. Olovku, škare i karton imate doma.

Napravite tri predloška od kartona. Ovo su dimenzije za moju dekoraciju:
Velika: 30 cm x 20 cm
Srednja: 20 cm x 17 cm
Mala: 11 cm x 15 cm

Vi naravno prilagodite veličinu vašem prostoru. Ako je namjeravate postaviti na prozor, izmjerite ga. Presavinite papir po sredini, nacrtajte ovalni dio. Ja sam koristila zdjelu iz kuhinje. Tako će vam predložak biti simetričan.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Iscrtajte oblike i izrežite ih. Mene ne smeta da se na papiru vide tragovi olovke. Ako mislite da bi vas to moglo smetati, režite po unutarnjem rubu.

Kada krenete savijati papir, pokušajte da sve strane budu simetrične . Širina bi trebala biti oko 1 cm. U jednom trenutku će oko vas biti jako puno papira. Mene je ovo podsjetilo na izradu lepeza dok smo bili djeca.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Za moj snježni cvijet, napravila sam 11 velikih lepeza, 11 srednjih i 12 manjih. Mogla sam staviti ponegdje više ili manje. Bitno je da možete formirati krug. Izaberite da li želite da je dekoracija gusta ili želite da se više raširi.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Moj prijedlog je da zalijepite pola velikih u jedan bunt, i pola u drugi. Ostavite da se osuši preko noći. Neka su spojene s kvačicama za papir. Sutra ih rastvorite, pažljivo. Zalijepit će se i poneki dijelovi koje ne želite. Ne brinite, samo ih pažljivo odlijepite rukom i maknite višak ljepila. Tada sam isprobala da li mogu spojiti te dvije polovice u krug ili trebam dodati još koji komad (još koju lepezu).

I onda kreće spajanje.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Kada napravite sva tri sloja, imate opciju da prije lijepljenja, između najvećeg i srednjeg cvijeta napravite dodatni prostor u koji ćete staviti lampice. Pa vaša viseća dekoracija može biti i lampa. Ja sam se odlučila bez lampica.

Foto: Lidija Tomas Matijević

Prije lijepljenja, iza srednjeg sloja, stavila sam i vrpcu s kojom ću objesiti dekoraciju na zid.

Kada spojite sve dijelove, stavite nešto malo teže da napravi pritisak kako ne biste morali pridržavati rukom.

I imate jedno malo čudo prirode u vašem domu: pahuljicu snijega!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije