LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Vrata u interijeru: dugoročna investicija na kojoj se ne štedi

Dizajn vrata, ali i materijali, kvake, staklo..., na sve to važno je misliti kako bi dom izgledao stilski povezano
01. veljače 2020. u 07:00 0 komentara 10223 prikaza
vrata
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/9

Kvalitetna unutarnja stolarija jedan je od temeljnih elemenata za uspješno uređenje svakoga doma. Izbor vrata i prozora od velikog je značaja, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da su vrata u interijeru element koji se u pravilu ne mijenja, kao što je to slučaj s namještajem, bojom zidova i ostalim elementima u prostoru.

Pri odabiru unutarnjih vrata vodite se već zadanim stilom uređenja te prema njemu birajte i vrata. Prema tome, u rustikalni ili klasično uređeni prostor nemojte birati vrata od sintetičkih materijala.

vrata | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Pratite zadani stil

Za moderni pak interijer možete odabrati čak i klasična vrata od punog drva. Masivna, izrezbarena drvena vrata mogu biti zanimljiv detalj i u moderno uređenom interijeru, ali ako niste vješti u kombiniranju različitih stilova, bolje se ne upuštajte u takve “igre”. Također, pazite na međusobno usklađivanje vrata i prozora po bojama, materijalima i linijama u interijeru. Uzmite u obzir raspored namještaja i elemenata u prostoru te prema njima odredite smjer otvaranja vrata.

A kako biste uštedjeli na prostoru, u manje prostorije poželjno je postaviti klizna vrata. Osim što štede prostor, klizna vrata u staklenoj izvedbi mogu biti odličan dekorativni element. Staklena vrata omogućuju veći dotok dnevnog svjetla iz jedne prostorije u drugu, posebice ako su u dvokrilnoj, trokrilnoj pa čak i četverokrilnoj izvedbi.

vrata | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Odaberete li dekorativno ili pjeskareno staklo na vratima, taj detalj dat će poseban šarm vašemu domu, bez obzira na to jesu li vrata klizna ili zaokretna. Uz funkcionalnost u interijeru, unutarnja vrata mogu biti i zanimljiv dekorativni element ako na njih nalijepimo fototapetu, samoljepljivu naljepnicu ili ih pak damo umjetnički oslikati.

Odlučite li se dekorirati vrata jednim od navedenih načina, pazite da kvaka na vratima bude manjih dimenzija i što manje upadljiva. Najčešće boje vrata su bijela, crna i smeđa u raznim nijansama.

vrata | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Ne zanemarite kvaku

Često se koristi prirodni furnir pa vrata mogu izgledati u boji prirodnog drva kakvog želite. Ponekad se vrata boje u boju okolnih zidova, što tvori jednu cjelinu i pridonosi harmoniji u prostoru. Možda planirate adaptaciju stana u starogradnji i niste sigurni hoćete li mijenjati stara vrata ili ih pak ostaviti? Moj je savjet da postojeća vrata prebrusite, obojite i ako je to potrebno promijenite stakla na njima.

Time ćete izbjeći nepotrebne troškove, a osim toga nikakva nova vrata neće se tako dobro uklopiti u prostor kao već postojeća.

vrata | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

>>Salonski vs. namještaj izrađen po mjeri – koje su im prednosti i mane

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

1. Nemojte štedjeti pri odabiru unutarnjih vrata za dom. Kvalitetna vrata dugoročno će se isplatiti.

2. Kvake na vratima neka budu stilski usklađene s krilom vrata a u konačnici i sa samim stilom uređenja cijelog interijera.

3. Ako želite osvježiti dječju sobu, dnevni boravak ili neku drugu prostoriju, odlučite se za fototapetu na vratima. Na tržištu se može naći mnoštvo različitih motiva fototapeta.

4. Iako nisu središnji vizualni element u prostoru, pazite da krivim odabirom vrata ne narušite vizualni sklad u svome domu.

5. Kliznim vratima pridonijet ćete vizualno atraktivnom izgledu prostora, ali imajte na umu da klizna vrata zbog svog kliznog mehanizma nemaju mogućnost stopostotnog odvajanja jedne prostorije od druge.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.