01.02.2020. u 07:00

Dizajn vrata, ali i materijali, kvake, staklo..., na sve to važno je misliti kako bi dom izgledao stilski povezano

Kvalitetna unutarnja stolarija jedan je od temeljnih elemenata za uspješno uređenje svakoga doma. Izbor vrata i prozora od velikog je značaja, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da su vrata u interijeru element koji se u pravilu ne mijenja, kao što je to slučaj s namještajem, bojom zidova i ostalim elementima u prostoru.

Pri odabiru unutarnjih vrata vodite se već zadanim stilom uređenja te prema njemu birajte i vrata. Prema tome, u rustikalni ili klasično uređeni prostor nemojte birati vrata od sintetičkih materijala.

Foto: Promo fotografija

Pratite zadani stil

Za moderni pak interijer možete odabrati čak i klasična vrata od punog drva. Masivna, izrezbarena drvena vrata mogu biti zanimljiv detalj i u moderno uređenom interijeru, ali ako niste vješti u kombiniranju različitih stilova, bolje se ne upuštajte u takve “igre”. Također, pazite na međusobno usklađivanje vrata i prozora po bojama, materijalima i linijama u interijeru. Uzmite u obzir raspored namještaja i elemenata u prostoru te prema njima odredite smjer otvaranja vrata.

A kako biste uštedjeli na prostoru, u manje prostorije poželjno je postaviti klizna vrata. Osim što štede prostor, klizna vrata u staklenoj izvedbi mogu biti odličan dekorativni element. Staklena vrata omogućuju veći dotok dnevnog svjetla iz jedne prostorije u drugu, posebice ako su u dvokrilnoj, trokrilnoj pa čak i četverokrilnoj izvedbi.

Foto: Promo fotografija

Odaberete li dekorativno ili pjeskareno staklo na vratima, taj detalj dat će poseban šarm vašemu domu, bez obzira na to jesu li vrata klizna ili zaokretna. Uz funkcionalnost u interijeru, unutarnja vrata mogu biti i zanimljiv dekorativni element ako na njih nalijepimo fototapetu, samoljepljivu naljepnicu ili ih pak damo umjetnički oslikati.

Odlučite li se dekorirati vrata jednim od navedenih načina, pazite da kvaka na vratima bude manjih dimenzija i što manje upadljiva. Najčešće boje vrata su bijela, crna i smeđa u raznim nijansama.

Foto: Promo fotografija

Ne zanemarite kvaku

Često se koristi prirodni furnir pa vrata mogu izgledati u boji prirodnog drva kakvog želite. Ponekad se vrata boje u boju okolnih zidova, što tvori jednu cjelinu i pridonosi harmoniji u prostoru. Možda planirate adaptaciju stana u starogradnji i niste sigurni hoćete li mijenjati stara vrata ili ih pak ostaviti? Moj je savjet da postojeća vrata prebrusite, obojite i ako je to potrebno promijenite stakla na njima.

Time ćete izbjeći nepotrebne troškove, a osim toga nikakva nova vrata neće se tako dobro uklopiti u prostor kao već postojeća.

Foto: Promo fotografija

>>Salonski vs. namještaj izrađen po mjeri – koje su im prednosti i mane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije