LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Drvo je 'must have' u interijeru jer svakom domu treba duša

Unatoč plastici i novim materijalima, drvo nikada nije izašlo iz mode kada su interijeri u pitanju, bilo da ima dominantnu ulogu ili se nalazi tek na detaljima
16. lipnja 2016. u 10:13 0 komentara 1501 prikaza
lorena štimac kolumna drvo
Foto: Dialma Brown
Pogledajte galeriju 1/12

Kroz povijest, drvo je uvijek bilo omiljeni materijal u gradnji i u opremanju. Razlozi su velike mogućnosti obrade, oblikovanja, završnih efekata, iznimnih svojstava te na kraju i samog ugođaja koji stvara.

Način življenja modernog doba temelji se na ekološkoj osviještenosti, pa je drvo i dalje nastavilo biti gotovo neizostavan materijal u arhitekturi bez obzira na funkciju same građevine ili interijera. Drvo je materijal za koji volim reći da prostoru daje dušu, a u interijerima ono može biti u vidu namještaja i dekoracija, podnih i zidnih obloga, nosive i dekorativne funkcije.

lorena štimac kolumna drvo | Autor : Dialma Brown Foto: Dialma Brown Dialma Brown

Bilo da drvo preuzimalo prostor i dominiralo interijerom ili se nalazi tek u detaljima, ono i najhladnijim, modernim, bijelim interijerima daje dodir prirode i time stvara osjećaj topline i ugodnog ambijenta.

lorena štimac kolumna drvo | Autor : Duško Vlaović/Stairwell&Loft Foto: Duško Vlaović/Stairwell&Loft Duško Vlaović/Stairwell&Loft

Unatoč tehnologijama današnjice i mogućnosti raznih simulacija drvenih obloga kao na primjer parketa keramikom, većina interijera i dalje ima parket kao standardne drvene podne obloge. Krenemo li od dnevnog boravka kao centra okupljanja i druženja svakog doma, drvo može dominirati kroz neki veliki, centrali element ili može dominiriati na način da u potpunosti preuzme prostor. U tom slučaju i podne su i zidne obloge drvene kao i namještaj.

Svakako valja naglasiti da je takvim interijera potrebno posvetiti više pažnje jer drvo zahtijeva adekvatno održavanje. Za dodatan šarm i osjećaj doma, odlučite se za ručno izrađen tepih od prirodnih materijala koji može biti čak i malo dotrajao. Popularni i efektni su i razni takozvani patchwork tepisi.

lorena štimac kolumna drvo | Autor : Joshua McHugh, Joseph Stabilito Foto: Joshua McHugh, Joseph Stabilito Joshua McHugh, Joseph Stabilito

Ukoliko preferirate skandinavski stil, drvo je odličan materijal koji će u tren oživjeti prostor. Dodatan efekt postižete ako je taj komad namještaja od gotovo neobrađenog drva, odnosno da je što više zadržao svoju prirodnu boju i teksturu. Drvo je odlično u kombinaciji s bijelom bojom, tim više ako su ti materijali prirodne, lagane tkanine poput pamuka i lana.

lorena štimac kolumna drvo | Autor : Maria Mia Rasmussen/Instagram Foto: Maria Mia Rasmussen/Instagram Maria Mia Rasmussen

Rustiklani stil i shabby chic nisu mogući bez drva i to kroz podne obloge, vrata, prozore, a pogotovo namještaj od drva kroz razne obrade i boje - ormari, komode, kredence, stolovi, stolice, klupe...

lorena štimac kolumna drvo | Autor : Dialma Brown Foto: Dialma Brown Dialma Brown

U industrijskom stilu i loftovima drvo je pun pogodak jer u kombinaciji s materijalima poput betona, čelika i stakla stvara sklad modernog, industrijskog i starog, prirodnog. Između ostalog drvo je i više nego dobrodošlo uz kožu crne boje ili boje konjaka, staru industrijsku rasvjetu te opeku i kamen.

lorena štimac kolumna drvo | Autor : Modelina architekci/Design Father Foto: Modelina architekci/Design Father Modelina architekci/Design Father

Trenutno je popularan eklekticizam, jedan od najzahtjevnijih stilova jer je potrebno stvoriti sklad kontriranjem različitim materijalima, stilovima, bojama... Drvo je ovdje odličan primjer za materijal koji samostalno može biti velik i dominatnan, ali kao dio cjeline postaje neutralan te prepušta da ostali elementi preuzmu glavnu riječ.

lorena štimac drvo | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook Shutterstock

Idealno je ako je vam je jedan zid staklena stijena s pogledom na zelenilo jer u tom će se slučaju interijeri, u kojima u potpunosti prevladavaju drvo i prirodni materijali, u potpunosti stopiti s prirodom.

lorena štimac kolumna drvo | Autor : Nicholas Frantzeskos/Design Father Foto: Nicholas Frantzeskos/Design Father Nicholas Frantzeskos/Design Father

Ako ste pak stanovnici užurbanih gradova potrudite se da uz drvo unesete što više bilja. To mogu biti i kuhinjski začini u teglicama, maleni kućni staklenici ili veće bilje gdje se možete poigrati vazama od pletiva ili ornamentirane keramike prirodne, zemljane boje.

lorena štimac kolumna drvo | Autor : IKEA Foto: IKEA Ikea

Da bi vaši drveni elementi zadržali vječni šarm trebamo ih, kako sam i ranije spomenula, adekvatno zaštiti te redovno održavati. Voskom nećete samo polirati drvene površine već ćete ih nahraniti, zaštiti i dati posebnu mekoću, a plemenitim prirodnim uljima dodatno ćete ih osvježiti.

Izbor je velik stoga ukoliko ne želite da se naruši bezvremenska ljepota ovog materijala, nemojte zanemariti ovaj, možda dosadan, ali izuzetno bitan, segment zaštite i održavanja.

Dizajnerica interijera,

Lorena Štimac

>>Njihovo veličanstvo – tkanine!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.