urbano vrtlarenje

Uzgoj povrća i začina tijekom zime nije nemoguć, potrebno vam je samo ovih par stvari

Foto: Thinkstock
Uzgoj povrća i začina tijekom zime nije nemoguć, potrebno vam je samo ovih par stvari
16.01.2022.
u 07:00
A ako na kraju ipak zdvajate kako će vam povrće preživjeti kada nastupi dugotrajna hladnoća i led, utoplite ih. Primjerice, agrotekstilom (materijalom sličnim flisu) ili stiroporom za izolaciju obložite tegle
Pogledaj originalni članak

Unatoč tome što je hladno ne morate odustati od uzgoja povrća i začinskog bilja. I pri nižim temperaturama u malim urbanim vrtovima na zaštićenim balkonima i u zimskimvrtovima uspijevat će sve one vrste povrća koje podnose hladnoću odnosno koje mogu nastaviti rasti nakon mrazeva jer se neće smrznuti. Dakle, nema razlike između onih zasađenih u tegli ili na vrtu.

Foto: Thinkstock
vrste tegla za cvijeće

No, na nekoliko stvari ipak morate pripaziti. Diplomirana inženjerka agronomije Sunčica Dombaj iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu napominje da moramo imati na umu kako i u hladno vrijeme povrću treba dosta svjetla. Naime, kako dan traje oko 9 sati u ovim mjesecima, neke će vrste osjetljive na dnevno svjetlo rasti usporeno ako ne izaberemo kultivare kratkog dana – primjerice, salatu i neke vrste luka. Sunčica Dombaj preporučuje da za uzgoj odaberemo one vrste koje se mogu ubrati brzo po sjetvi ili pak one koje se kontinuirano pobiru. Od lisnatog povrća to su matovilac, rikula, špinat, cikla i blitva, a od korjenastog i lukovičastog siju se mrkva, rotkvica, koraba, peršin listaš i luk vlasac. Možete zasaditi i poriluk, no računajte na to da će mu trebati više vremena za dozrijevanje.

Foto: Thinkstock
ukrasni kelj

Ako nikada niste sadili začinsko bilje, a priželjkujete okušati se u tome, neka vam hladno vrijeme ne bude prepreka. Zasadite trajnice poput timijana, žalfije, matičnjaka i origana. Osim dovoljno svjetlosti, prilikom sadnje svim kulturama moramo osigurati dovoljno prostora za nadzemne i podzemne dijelove. Kad sadite neku vrstu, računajte da svakoj treba odgovarajuća veličina tegle.

Foto: Thinkstock
ljekovito bilje začini

– Mlado korjenasto i lukovičasto povrće treba dublje tegle oko 12 cm i 25 cm promjera. Lisnate salate se uzgajaju u manjim teglama, a sve te vrste mogu se sijati po nekoliko biljaka. Kupusnjače su izgledom robusnije pa rastu po jedna u tegli dubine 20 do 30 cm i promjera 40 do 50 cm – objašnjava.

Također, povrću moramo osigurati kvalitetno tlo i češće ga prihranjivati. Ne libite se investirati u nabavu kvalitetne zemlje koja treba biti prozračna kako bi dobro držala i otpuštala vodu.

Foto: Shutterstock
sadnja trajnica vrt cvijeće

– U trgovini nabavite kompost ili supstrat s dodanim gnojivom za početni rast biljke koji su sterilni odnosno 'zdravi za rast' vašeg povrća. Koristite uobičajena gnojiva koja uz makroelemente sadrže i mikroelemente – prepoznat ćete ih po oznaci ME na ambalaži – savjetuje agronomkinja. A ako na kraju ipak zdvajate kako će vam povrće preživjeti kada nastupi dugotrajna hladnoća i led, utoplite ih. Primjerice, agrotekstilom (materijalom sličnim flisu) ili stiroporom za izolaciju obložite tegle. Ili, pak, drugim plastičnim materijalima poput folije. Kako biste ih još više zaštitili napravite malo sklopivo klijalište sa staklenim okvirom na balkonu te biljke pri jako niskim temperaturama sklonite s balkona do toplijeg dijela dana. Površinu zemlje pokrijte slojem slame ili lišća.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.