Kolumna

Pet novogodišnjih odluka za 2015. u vašem vrtu

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Kornelija
Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Kornelija
Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Kornelija
Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Kornelija
Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Kornelija
13.01.2015.
u 10:21
Početak nove godine uvijek je prilika za donošenje dobrih odluka, onih koje će poboljšati kvalitetu našeg života...
Pogledaj originalni članak

Prije točno deset godina jedna novogodišnja odluka okrenula je moj život u posve novom smjeru. Bila je to odluka da zapuštenu šikaru koja je rasla oko stare vikendice u Hrvatskom zagorju pretvorim u plodan organski vrt u kojem ću uzgajati vlastito, zdravo povrće. Odavno mi je smetalo što ne znam kako je i pod kojim uvjetima uzgojeno povrće koje nam se nudi na tržnicama i u trgovačkim centrima, koliko je ostataka pesticida u njima, jesu li uzgajivači pazili ili ne i koliko im je važniji profit od dobrobiti kupaca...

Bojim se da u tom poslu ima mnogo neetičnosti, ali i neznanja zbog čega je povrće koje kupujemo upitne kvalitete. Usto, smetale su mi i previsoke cijene ekološki uzgojenih biljaka jer mislim da nije lijepo zarađivati na potrebi za zdravljem. Stoga je moja odluka da zdravo povrće uzgajam sama bila zapravo i jedini mogući put.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Uzgojite vlastito zdravo organsko povrće bez upotrebe pesticida

Formiranje vrta
Iako je odluka jednostavna, nije ju lako provesti u djelo. Ako nemate nikakvog iskustva, moj je savjet da nabavite dobru knjigu o vrtlarstvu te najprije razmislite o svojim željama i mogućnostima. O vašem će vremenu ovisiti sve, pa čak i veličina povrtnjaka koji ćete njegovati. Imate li vremena posvetiti se vrtu barem tri puta tjedno u sezoni, slobodno se upustite u uzgoj svega onoga što želite. Naprotiv, ako imate vremena u vrt odlaziti samo vikendom, u tom slučaju neka vrt bude manji i pokriva one osnove potrebe (svježe salate, povrće za juhu, nekoliko začinskih vrsta). Za početak dovoljno je znati da povrće za jednu osobu može pokriti površina od minimalno 25 m2, a još je bolje ako je riječ o 50 m2. Ipak, najvažnija odluka nije u veličini površine vrta, nego u odluci da ni pod kojim uvjetima ne posegnemo za pesticidima, odnosno da rješenja tražimo u metodama organskog vrtlarstva.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Budite samodostatni, kompostirajte zeleni otpad i proizvodite vlastiti kompost

Kompostiranje
Iako je kompostiranje jedan od najboljih načina recikliranja, još se uvijek premalo koristi u praksi. I sama dobro znam da većina vrtova u Hrvatskoj još nema vlastito kompostište iako se svi slažu da priroda više nije kao nekada. Pa ipak, kada se govori o recikliranju, malo je ljudi koji taj princip doista provode u djelo. Za sve one koji imaju okućnicu ili vrt kompostiranje je najbolji način recikliranja jer novu vrijednost dobiva sav onaj kućni i vrtni otpad koji inače nepotrebno bacamo ili spaljujemo. Osim toga, to je i način štednje jer kompost je nevjerojatno koristan u svakom vrtu i nema potrebe kupovati ga kada imamo svoj vlastiti. Nema potrebe odlaziti u vrtni centar te trošiti vrijeme i gorivo, a osim toga i kućni otpad postaje manji. Sve su to predobri razlozi koji kompostiranje čine jednom od najboljih novogodišnjih odluka.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Budite svoj vlastiti rasadničar i uzgajajte presadnice umjesto da ih kupujete

Čuvanje sjemena
Čuvanje sjemena i uzgoj vlastitih presadnica dio su dobre vrtlarske prakse, ali i jedini način da sačuvamo one vrste povrća i voća koje smo baštinili od svojih predaka. Jednostavno je i lako kupiti sjeme koje je netko odabrao za nas, no tada izbor više nije u našim rukama. Jednako je tako jednostavno kupiti u rasadniku neku novu sortu jabuke, no ona sa svojim ekstraokusom nosi i i preveliku osjetljivost, pa je nije moguće održati bez upotrebe pesticida. Pokušajte radije spasiti staru jabuku koju pamtite iz djetinjstva i ne dozvolite da nestane zauvijek. Isto vrijedi i za povrće. Zašto ne bismo uzgajali okuse koje nitko nema i bili posebni po kulturi i kvaliteti prehrane u novoj 2015. godini. Neka ona i vama bude prekretnica za jedan kvalitetniji i bolji život. Sretno!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.