Malim ulaganjima do sjajno uređenog vanjskog prostora, donosimo odlične ideje

Foto: Ilustracija: Kristina Franić
Malim ulaganjima do sjajno uređenog vanjskog prostora, donosimo odlične ideje
03.06.2023.
u 07:00
Bolji izbor od stolaca je klupica, koja će zauzeti znatno manje prostora. Malo će mjesta zauzeti i visoki barski stol te stolci. Balkonska ograda neka posluži kao stalak za cvijeće i bilje, čime ćete uštedjeti na prostoru. Zbog izloženosti takvog cvijeća vjetru i suncu birajte manje osjetljivo
Pogledaj originalni članak

Balkoni i terase često nisu iskorišteni na pravi način, a (pre)često služe kao odlagalište svih stvari s kojima stanari ne znaju kamo bi. No i takvi balkoni mogu postati zelena oaza usred grada u kojoj možete uživati u svojim slobodnim trenucima. Ovisno o željama i potrebama, balkon možete urediti umjetnom zelenom travom i različitim biljkama. Ako pak želite da balkon bude mjesto za opuštanje i uživanje na svježem zraku, poslužite se velikim jastucima za sjedenje koji su dostupni u raznim bojama i veličinama.

Foto: Shutterstock

Bolji izbor od stolaca je klupica, koja će zauzeti znatno manje prostora. Malo će mjesta zauzeti i visoki barski stol te stolci. Balkonska ograda neka posluži kao stalak za cvijeće i bilje, čime ćete uštedjeti na prostoru. Zbog izloženosti takvog cvijeća vjetru i suncu birajte manje osjetljivo. Lončanice možete objesiti i na kukice na zid i na taj način uštedjeti prostor ili neka vise sa stropa ako on postoji iznad balkona. Ne zaboravite na odgovarajuću rasvjetu, koja će u večernjim satima dolaziti do izražaja i biti zadužena za romantičan ugođaj. Detalji poput teglica s cvijećem i začinima, lampioni, fenjer i jastučići su dobrodošli, ali puno detalja može uroditi neskladom i pretrpanošću.

Foto: Shutterstock

Najbolji izbor za male balkone

Okrugli stolovi, sklopivi stolovi pričvršćeni za ogradu ili fasadu, stolice na sklapanje, klupa uza zid ili ogradu dobar su izbor, posebno u svjetlijim tonovima. Dobro rješenje za uske balkone je sanduk koji ćete staviti na jednu ili obje bočne strane te ga obložiti jastucima ili presvučenim spužvama. Dobit ćete više mjesta za sjedenje nego da ste stavili stolce.

Foto: Shutterstock

 

Ključni detalji za stvaranje priče

Osnovna oprema za dnevni boravak na otvorenom ipak je sjedeća garnitura ili stol sa stolcima. Prije što se upustite u opremanje, trebate imati nekoliko stvari u vidu: za koju namjenu je garnitura, kakav materijal želite i je li on pravo rješenje za vaš prostor. Primjerice, ako terasa ili balkon nisu natkriveni, tada odustanite od drvenog namještaja bez obzira na razna zaštitna sredstva koja na njega možete nanijeti. Vlaga i kiša će ga kad-tad uništiti, odnosno doprinijeti njegovu bržem propadanju.

Foto: Shutterstock

 

Definirajte namjenu

Ono što je preporučljivo prvo odrediti jest funkcija balkona, dati mu smisao – hoće li to biti mjesto za ispijanje kave, čaše vina i za opuštanje uz knjigu, kutak za roštilj ako to prilike dopuštaju, hoće li se koristiti kao mjesto za objedovanje, za uzgajanje bilja i sl. – definirane namjene već će u startu pomoći odrediti smjer u kojem se balkon želi urediti i što će za to biti potrebno.

Foto: Shutterstock

Detalj koji čini veliku razliku na balkonu

Samo zato što se balkon smatra vanjskim prostorom ne znači da se na njega ne može iznijeti tepih ili staza – baš suprotno! Oni ublažavaju granicu unutarnjeg i vanjskog i stilski oplemenjuju. No pretjerivanje s uzorcima ponekad može zavarati koliko je zapravo prostora na raspolaganju pa ih ipak treba koristiti s oprezom.

Foto: Shutterstock

Potpuni minimalizam nije rješenje

Općenito, minimalistički pristup prostorima manjih kvadratura svakako je dobrodošao, no krenuti previše u tom smjeru može odavati prazninu – ako ima mjesta za pomoćni stolić ili biljku u zanimljivoj tegli, svakako ih nabavite.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.