Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu nadohvat ruke ili pak uvijek spremne začine za dodavanje u jelo. Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerojatno se pitate što ćete sa svim tim biljem!
Prije nego li zaključite kako je vrijeme začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina. Na taj ćete način uvijek imati spremno bilje u kuhinji.
Sušenje začinskog bilja
Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku. Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete konzumirati sve biljke dok su svježe.
Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: sušenje na zraku ili u pećnici.
Smrzavanje
Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja. Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo.
Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić.
Čuvanje u ulju
Čuvanje u soli
Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja. U steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli.