AROMA

Kako očuvati začinsko bilje prije nego ono uvene?

Foto: Shutterstock
Kako očuvati začinsko bilje prije nego ono uvene?
22.08.2021.
u 07:00
Imate na raspolaganju nekoliko metoda: sušenje na zraku ili u pećnici, smrzavanje u vodi ili ulju te čuvanje u soli
Pogledaj originalni članak

Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu nadohvat ruke ili pak uvijek spremne začine za dodavanje u jelo. Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerojatno se pitate što ćete sa svim tim biljem!

Prije nego li zaključite kako je vrijeme začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina. Na taj ćete način uvijek imati spremno bilje u kuhinji.

Sušenje začinskog bilja

Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku. Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete konzumirati sve biljke dok su svježe.

Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: sušenje na zraku ili u pećnici.

Smrzavanje

Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja. Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo.

Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić.

Čuvanje u ulju

Foto: Shutterstock
Umjesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli začinsko bilje. Neka ono bude kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti usitnjene začine. Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana jela u koja ne želite dodavati previše vode.

Čuvanje u soli

Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja. U steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.