Istražili smo

Ulaganje u apartman na Jadranu isplatit će se u roku od 12 do 15 godina

Foto: Thinkstock
nekretnine jadran more
Foto: Shutterstock
split nekretnine
29.03.2016.
u 08:30
Ulaganje u nekretninu na obali ili otocima pametna je investicija no treba se dobro raspitati o potencijalu određenog mjesta
Pogledaj originalni članak

Posjedovanje nekretnine na obali iz hrvatske perspektive višestruki je luksuz. Imati svoju mirnu luku za odmor koja uz to iznajmljivanjem može poboljšati kućni budžet, nešto je o čemu većina ipak samo sanja.

No, ne jamči baš svaka nekretnina na Jadranu nužno dobru rentabilnost i dodatne prihode. U slučaju da imate određenu svotu koju biste uložili u takvo što, treba prvo dobro istražiti lokaciju i njezin turistički potencijal. Dobra je vijest da se na razini cijele obale bilježi rast noćenja posljednjih nekoliko godina i da će se takav trend nastaviti, ali ipak postoje mjesta i gradovi koje bismo mogli nazvati zlatnim kokama.

Foto: Thinkstock

Tri glavna kriterija

– Najveći broj noćenja bilježe Istarska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija pa tako za njih i dobivamo najviše upita klijenata zainteresiranih za kupnju nekretnina. Najveća se potražnja odnosi na apartmane u kvalitetnim novogradnjama, pri čemu su gotovo standardni zahtjevi neposredna blizina mora, pogled na more i terasa – objašnjava Dina Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovila.

Uzimajući u obzir da netko s okvirnim budžetom od 50 do 100 tisuća eura želi kupiti nekretninu na Jadranu, nekoliko lokacija ističe se kao najbolji izbor.

– Naravno da je osnovna pretpostavka pri kupnji trend dobre popunjenosti, a kako najveći broj gostiju u Hrvatskoj ne zanima elitni turizam, dobro prolaze nekretnine s nižim cijenama noćenja. Mi predlažemo mjesta poput Novalje, Hvara i Splita za koje općenito vlada velika potražnja za apartmane jer dolazi mlađa klijentela. Ako pak klijent traži obiteljsku, mirniju destinaciju, najtraženiji su Krk, Pag, Lošinj, Rab i Korčula – kaže Dina Serdarušić i dodatno upućuje na velik potencijal Splita.

Foto: Thinkstock

Split obećava

– Split posljednjih godina bilježi velik turistički uzlet što će se i nastaviti jer ima sve predispozicije za idealnu turističku destinaciju. Počevši od kulturnih sadržaja, glazbenih festivala, prometne povezanosti s otocima, Italijom, pa do plaža, restorana i noćnog života. Ovdje se kvalitetni stanovi, posebice oni u staroj jezgri, prodaju jako brzo i klijenti nam javljaju da se jednako brzo i dobro iznajmljuju. Što se tiče Istre, većina upita odnosi se na Rovinj, Poreč i Umag – dodaje Serdarušić.

U kojem roku nekretnina može postati isplativa uzmemo li u obzir aktualne cijene noćenja, prosječnu popunjenost neke lokacije, aktualnu popularnost i ono što (pozitivni) trendovi sugeriraju za nadolazeće godine?

– Mi klijentima preporučujemo nekretninu kojom će se povrat investicije ostvariti unutar 12-15 godina, dakle, da prinosi šest i osam posto godišnje.

Foto: Thinkstock

Za kraj, napomenimo da je, prema istraživanju Njuškala, prosječna cijena kvadrata u Hvaru u veljači 2016. bila 2761 euro, u Splitu 2245, u Rovinju 2116, u Malinskoj 2077, a u Malom Lošinju 2043 eura. Opatija i Dubrovnik i dalje su najskuplji s 3113 i 3080 eura za četvorni metar.

>>Nekretnine na Jadranu: najčešći kupci uz Nijemce, Engleze i Austrijance – Hrvati

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

JU
juma
16:47 29.03.2016.

Ulaganje u apartman, koji onda iznajmljuješ? Sve je to kod nas na divlje i improvizacija koja čovjeku donosi više brige i rizika negoli zarade. Tako će biti i dalje sve dok ne postanemo uredjena država u kojoj vladaju zakoni i u kojoj se zna tko je za što zadužen.

PA
parasa
17:08 29.03.2016.

Pitanje AUTORU ovog članka: Dali si ikad čuo za riječ "ekonomska računica" ?? pojma n emaš.

ZA
Zagor
16:41 29.03.2016.

Odhebite sa nekretninama..... trebamo svoje starine obnovit a preskupe kvadrate koji nikad nisu i vrijedili prepustit bankama.... jabali ih oni....