Higijena u sudoperu

Spužvice za pranje posuđa su među najkontaminiranijim stvarima u kuhinji

Foto: Thinkstock
spužve
Foto: Thinkstock
spužve
Foto: Thinkstock
spužve
01.06.2015.
u 15:33
Najveća je pogreška nakon korištenja vlažnu spužvicu ostaviti u sudoperu. To je poziv za razmnožavanje bakterija!
Pogledaj originalni članak

Spužva za pranje posuđa je vjerojatno jedan od najprljavijih predmeta koje svakodnevno koristimo i prepuna je bakterija.

- Bez puno razmišljanja budimo sigurni kako je to jedan od najkontaminiranijih predmeta koje koristimo - ističe dr. Philip Trieno, stručnjak iz odjela za mikrobiologiju i patologiju na NYU Langone i autor knjige "Tajni život mikroba". Prema njegovu mišljenju, nakon svakog korištenja spužvicu treba dezinficirati. Činimo li to baš svakodnevno?

Kada smo uklonili ostatke hrane iz prljavog posuđa, pribora za rezanje i obradu hrane, obično je isperemo u toploj vodi i ostavimo vlažnu u sudoperu do ponovnog korištenja.

Foto: Thinkstock

To je plodno tlo za razvoj bakterija. Da bi se to spriječilo, spužvicu treba staviti u izbjeljivač. Recept je, primjerice, 9 čepova vode i čep izbjeljivača. Neka ostane potopljena pola minute.

- Dovoljno - ističe Philip Trieno, ali i dodaje kako otopinu za izbjeljivanje ne treba ponovno koristiti. No, problem je u tome što je izbjeljivač kemijski proizvod koji može biti opasan za zdravlje. Stoga, u pomoć neka priskoči mikrovalna pećnica. Spužvicu je potrebno staviti u posudu s vodom i pripaziti da voda za zavri. Nakon toga spužvu treba osušiti.

Foto: Thinkstock

Loš miris spužve za pranje znak je da je kontaminirana i to je pravo vrijeme da je bacite i koristite novu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.