uređenje doma

Puno smo pričali o japandiju, evo kako urediti dom u tom stilu

Foto: Zara Home
Puno smo pričali o japandiju, evo kako urediti dom u tom stilu
24.03.2022.
u 12:48
Odaberite namještaj s pomaknutim linijama i klonite se dizajna s puno ukrasa - što čišće, to bolje. Prirodni materijali su od esencijalne važnosti
Pogledaj originalni članak

Japandi je stil koji se pojavio sramežljivo u svijetu dizajna i postao pravi hit. Riječ je, što ste već mogli i pretpostaviti, o spoju minimalističkog japanskog stila uređenja i u svijetu jako prihvaćenog i popularnog skandinavskog dizajna.

Foto: Zara Home

Japandi stil glavni je trend u u uređenju interijera, a riječ je o hibridu japanske i skandinavske estetike. Izgled je minimalan, funkcionalan, topao i smirujući, s dodirima wabi-sabi očarane nesavršenosti.

Foto: Zara Home

Otkrijmo u čemu je tajna ovog stila, kako ga postići u svom domu, te zašto su japanski i skandinavski stil tako sretni sustanari?  Miješanje ovih dvaju stilova započelo prije više od 150 godina, kada su danski arhitekti, umjetnici i dizajneri počeli putovati u Japan u potrazi za novom inspiracijom. Mnogi vjeruju da se tragovi tog ranog japanskog utjecaja mogu vidjeti u današnjoj danskoj keramici, namještaju, arhitekturi otvorenog plana i minimalizmu. I divljenje je obostrano jer je danski dizajn već desetljećima tražen u cijelom Japanu. A tu je i zajedničko poštivanje nacija prema obrtnicima, zanatstvu i prirodnim materijalima, uglavnom drvu. Iako se i japanska filozofija "wabi-sabi" i danska "hygge" oslanjaju na duboku zahvalnost za jednostavnost.

Foto: Zara Home

Minimalizam je bitan za sobu uređenu u japandi stilu. Srećom, put do zen-ispunjene unutrašnjosti ne zahtijeva da prodate svu svoju imovinu. Utvrdite slobodne podne prostore, bez nereda. Odaberite namještaj s pomaknutim linijama i klonite se dizajna s puno ukrasa - što čišće, to bolje. Prirodni materijali su od esencijalne važnosti. Prirodna toplina drveta štuje se i u japanskom i u danskom dizajnu. Ugradite ga u svoj dom s ključnim namještajem. Zidovi obloženi drvom jedna su od značajki ovog stila. Svakako dodajte mnoštvo sobnih biljaka, po mogućnosti u loncima od terakote. 

Foto: Zara Home

Ovdje se dijeli kamp Japandi. Oni koji tipuju za skandi stil vjerojatno će se odlučiti za bijelu ili neutralnu paletu boja s bogatim naglascima. Tim Japan će pak odabrati jake uzorke bogate boje na zidovima i druge naglašene elemente. U oba slučaja izbor neka padne na prirodne tonove: plavu, zelenu, smeđu... Crna je također omiljena u sobama s japanskim stilom.

Foto: Zara Home

Pristupite oprezno Filozofije iza dizajnerskih jezika obje nacije pozivaju na dodatke koji daju prednost funkciji nego ukrasu. Razmislite o neglaziranom keramičkom posuđu, vazama i nekoliko knjiga. Na kraju, kombinirajte udobnost skandi stila s japanskom nesavršenošću putem kontrastnih ukrasnih jastuka.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.