Kolumna

Jeste li dovoljno hrabri za ovaj trend? Izgleda sjajno!

Foto: Ankica Juričević
zidne tapete
Foto: Ankica Juričević
zidne tapete
Foto: Ankica Juričević
zidne tapete
Foto: Thinkstock
zidne tapete
11.02.2020.
u 06:00
Otkrivamo zašto ih odabrati, na koji zid postaviti i koji su motivi trenutačno hit za zidne tapete...
Pogledaj originalni članak

Zidne su tapete još od davnina bile nezaobilazne pri uređenju stambenih prostora. Iako su jedno vrijeme bile zanemarene i smatrane staromodnima, danas slobodno možemo reći da su tapete ponovno postale popularne.

Opet su u modi

Zidne su tapete opet u modi i neizostavan su element u većini interijera, bez obzira na to o kojemu je stilu uređenja riječ. Želite li unijeti promjenu u svoj životni prostor, postavite tapetu barem na jedan zid u prostoriji. Pravilnim odabirom tapete istaknut ćete pojedine elemente u interijeru i stvoriti harmoniju i sklad boja. Osim toga, tapetom ćete naglasiti stilsku pripadnost interijera. Tapete mogu biti izrađene od papira te umjetnih i tekstilnih vlakana. Osim dekorativne, imaju i svoju funkcionalnu (zaštitnu) ulogu. Pojedina razdoblja nosila su sa sobom različite motive zidnih tapeta pa tako i danas. Želimo li biti ukorak s trendom, birat ćemo cvjetne, geometrijske te apstraktne oblike u kombinacijama s različitim bojama.Izbor zidne tapete ovisit će ponajprije o vašem ukusu te o prostoru koji uređujete.

Foto: Ankica Juričević
Trenutačno su moderne tapete s cvjetnim, geometrijskim te apstraktnim oblicima i u najrazličitijim bojama

Prvo, moramo znati da tapeta s izraženim motivima i žarkim bojama privlači pozornost, dominira u interijeru te se postavlja samo na manje površine zidova. Trebamo biti pažljivi pri izboru, a također moramo paziti na koje mjesto postaviti ovakvu tapetu, kako ne bi djelovala razdražljivo.

Idealne pozicije

Najidealnije mjesto za postavljanje tapete može biti zid iznad uzglavlja kreveta, iza garniture za sjedenje ili pak onaj u blagovaonici pokraj stola. S druge strane, tapete sitnijih uzoraka mogu se postaviti na veće zidne površine jer one ne privlače pažnju. Da bi se postigla što bolja povezanost u interijeru, okolne zidove koji nisu pokriveni tapetom obojite u jednu od sastavnih boja tapete. Trebamo znati da tapeta naglašava onaj dio prostorije koji želimo da bude najizraženiji u interijeru. Fototapeta s različitim motivima bit će dobro rješenje kako bi se postigao dojmljiv efekt u određenoj prostoriji.

Foto: Ankica Juričević
Najidealnije mjesto za postavljanje tapete može biti zid iznad uzglavlja kreveta

Tako ćemo za spavaću sobu birati fototapetu u mirnim bojama, dok će za dječju sobu dobar izbor biti one u živim bojama s veselim motivima. Pravilnim odabirom i postavljanjem zidne tapete, osvježit ćete svoj životni prostor i dobiti novu dimenziju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.