Mala škola uređenja

Dobro postavljenom rasvjetom u prostoru je moguće stvoriti - čuda

Foto: H&M Home
Dobro postavljenom rasvjetom u prostoru je moguće stvoriti - čuda
01.05.2021.
u 07:00
Odabir i raspored rasvjete ovisit će o tome kakvu atmosferu želite postići u svome domu. Iako je tradicionalna visilica na sredini prostorije uvijek in, mnogi je zamjenjuju drugim oblicima rasvjetnih tijela
Pogledaj originalni članak

Kvalitetna rasvjeta osnovni je element svakog uspješno uređenog interijera. Ako ste u fazi (pre)uređenja svog životnog prostora, dobro će vam doći savjeti koje danas želim podijeliti s vama. Primarna uloga rasvjete u domu je osvjetljenje prostora. No ne smijemo zanemariti ni dekorativnu ulogu koja svakom interijeru daje pečat osobnosti.

Foto: H&M Home

Rasvjetna tijela razlikujemo po veličini i dizajnu, a materijal od kojeg su izrađena ima važnu ulogu pri dekoriranju doma. Odabir i raspored rasvjete ovisit će o tome kakvu atmosferu želite postići u svome domu. Iako je tradicionalna visilica na sredini prostorije uvijek in, mnogi je zamjenjuju drugim oblicima rasvjetnih tijela.

Foto: Zara Home

Za stvaranje što efektnijeg ugođaja u interijeru sve je više popularna akcentna rasvjeta. Ovu vrstu rasvjete koristite kada želite privući pažnju na određeni kutak u prostoru, ali i za naglašavanje dekorativnih elemenata kao što su skulpture ili slike.

Želite li pak u svome domu stvoriti topli, ambijentalni ugođaj, onda više koristite podne i stolne lampe. One su praktične jer se po potrebi lako mogu premještati s jednog mjesta na drugo. Idealne su za osvjetljavanje tamnijih dijelova prostorije. Za ambijentalnu rasvjetu birajte žarulje koje daju svjetlost u žućkastom tonu.

Foto: Zara Home

Spot rasvjetu odaberite onda kada želite osvijetliti samo određeni dio kao što su primjerice police ili unutrašnjost staklene vitrine. Veliku važnost u domu ima radno svjetlo koje ne smijete zanemariti. Ono će vam omogućiti nesmetano obavljanje radnih aktivnosti poput onih u kuhinji, čitanja te obavljanja svakodnevnih higijenskih rituala u kupaonici. Uređujete li veliku prostoriju, odaberite efektan luster s mogućnošću velike disperzije svjetlosti koji će se stilski uklopiti u interijer. Svakako bi bilo dobro ugraditi i prekidače s regulatorom jačine svjetlosti. Ako pak vaš životni prostor ima dosta niski strop, u tom ga slučaju dekorirajte plafonijerama ukrašenim visećim kristalićima. To će stvoriti osjećaj visine i dubine u prostoru.

Foto: Vodotehnika

Rasvjetna tijela koja se danas nude na tržištu zanimljivija su nego ikada. Izrađena su od različitih materijala poput stakla, plastike, metala, drva, kristala i tkanine. U moru ponude možda će vam biti teško odlučiti se za pravi odabir. Stoga je važno držati se već određenog stila uređenja u domu te prema njemu birati i rasvjetu. Primjerice, interijeru uređenom u vintage stilu najbolje će odgovarati rasvjeta s platnenim sjenilima ili staklena visilica u boji dok će ljubiteljima modernog i industrijskog stila najbolje odgovarati rasvjeta izrađena od metala.

Foto: M2Ideja

Rustikalni interijeri također traže metalne primjerke visilica pomalo grubog izgleda. Možda se volite poigravati miksom različitih stilova? U tom slučaju veliki kristalni luster savršeno će se uklopiti u cijelu priču i podignut će svaki prostor. Kako bi izvukli maksimalnu učinkovitost i fleksibilnost rasvjete, svaku vrstu svjetlosti potrebno je kontrolirati zasebno. Danas postoje različite mogućnosti upravljanja rasvjetom bez puno sklopki.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.