31.03.2014. u 11:44

Dud, poznat još kao crna ili bijela murva, crnica, dudinja bela, ukusan je voćni plod kojemu se najviše vesele djeca. Jede se u svježem stanju, a koristi se i za pripremu sirupa, bistrog soka i marmelade.
Za liječenje se najčešće rabe plodovi crnog duda, a manje ostali dijelovi biljke prema su i oni ljekoviti. Plod izvrsno čisti bubrege i mokraćne putove. Sirup crnog duda se kao laksativ koristi za liječenje neredovite stolice, za snižavanje visoke temperature, za liječenje upala grla, usne šupljine, zubnog mesa, jezika, sluznice, krajnika te groznice.

Foto: Dom & Vrt

Dud u pučkoj medicini ima stoljetnu tradiciju u liječenju: zatvora i crijevnih parazita, trovanja. Sok se rabi za liječenje tumora grla. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju, trovanja hranom, nikotinom, alkoholom, gljivama, nametnika te kao purgativ. Čajni napitak od kore stabla izvrsno pomaže u liječenju katara crijeva, kronične začepljenosti i grozničavih stanja, a uspješno otklanja i crijevne parazite.
Ekstrakt kore duda crnog ima antibakterijska i fungicidna svojstva. List duda poznati je pučki lijek za smanjenje i reguliranje šećera u krvi pa se najčešće primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes kao i kod prehlade, gripe, infekcija oka i nosa. Također se koristi i za liječenje mokraćnog mjehura. Koru korijena duda koristimo za liječenje kašlja, astme i dišnih putova, za liječenje dijabetesa, hipertenzije i urinarnog trakta.

Sok duda je antiflogistik, antitusik, adstrigent, baktericid, diuretik, dijaforetik, emolient, ekspektorant, fungicid, laksativ, sedativ, tonikum, vermifug. Korijen i kora su: purgativ, antihelmetik, adstrigent. List je adstrigent, dijaforetik, emoliens, adstrigent. Kontraindikacije: nisu poznate.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar tamni+
tamni+
22:06 31.03.2014.

od duda je najbolje bure....za rakiju

Avatar Morzh83
Morzh83
21:56 31.03.2014.

njamnjamnjam obožavaam!!!

LE
lektor
15:25 02.04.2014.

Koja je razloka između voćnog ploda i voća?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije