04.06.2016. u 07:30

Da bi balkon ili terasa bili posebni, nije dovoljna samo garnitura za sjedenje, ma koliko lijepa bila. Upotpunite je detaljima, prije svega teglama s cvijećem i začinima

Dolaskom sve toplijeg vremena možemo primijetiti kako se balkoni počinju puniti raznim sadržajima, najčešće cvijećem i sjedećim garniturama. I dok mi, koji imamo komad zemlje, u ovo vrijeme intenzivno radimo na svojim gredicama, zaboravljamo upravo na to koliko je imati balkon zapravo blagodat koja pruža iznimno zadovoljstvo.

Sunčano jutro uz kavu ili pak večer uz hladan napitak može nas vrlo brzo podsjetiti što znači razmaziti se. Nažalost, sve češće balkoni izgledaju kao odlagalište starih i nepotrebnih stvari kojima više nema mjesta u stanu. Možda je baš u ovo kasno proljeće došlo vrijeme da nešto promijenite i ugodite si.

Najvažnije je u samom početku odrediti mjesto na kojem će biti postavljen sjedeći dio. Naravno da balkon ne bi bio balkon bez tegli s cvijećem. Prilikom odabira bilja dobro je ostaviti dovoljno prostora za kretanje kako se biljke ne bi oštetile ili smetale. Nakon čišćenja, obično ostanu stvari za koje ne znamo kamo bismo s njima. U tu svrhu poslužit će klupa sa spremištem, sanduk s poklopcem ili ormarići, ali treba pripaziti da se balkon takvim stvarima ne pretrpa. Imperativ je – manje je više, zato radije ostavite više prostora za biljke.

Foto: Biomedia

Koje biljke odabrati?

Današnje dimenzije balkona ostavljaju sve manje mjesta za željeno uređenje. Mali i uski balkoni najčešće ostaju neiskorišteni. Možda se na njima ne mogu postaviti stol i stolci, ali pokoja tegla s jednogodišnjim cvjetnicama oplemenit će prostor, a klupica postavljena na boku balkona, uz kakav ukrasni jastuk, dat će upravo onoliko mjesta koliko traži par gutljaja kave.

Bez obzira koliko lijepo uredili balkon, on tek sa zelenilom dobiva pravu sliku. Postavlja se pitanje koje biljke odabrati. Izbor ovisi isključivo o osunčanosti balkona. Nalazi li se balkon na sunčanoj strani, izbor biljaka je beskrajan. Ne želite li se zatrpati biljem, odaberite cvjetnice manjih dimenzija poput kadifa, pelargonija, begonija, petunija, ukrasnih kadulja ili pak začinskog bilja. Imate li više mjesta, dobar odabir su veće tegle, a sam izbor širi se na oleandar, kane, ljiljane, ruže, lantanu ili pak citruse.

Balkon u sjeni smatra se nešto težim za uređenje kada su biljke u pitanju. To ne treba biti problem, jer je i tu velik izbor bilja. Sjenoviti dio dobro podnose fuksije i vodenike, a polusjeni će se prilagoditi i pelargonije.

Foto: Biomedia

Osigurajte im potrebne uvjete

Nalazi li se vaš balkon na istočnoj strani, odnosno sunca ima samo u jutarnjim satima, ukrasite ga sobnim biljem koje se obično ljeti iznosi na otvoreno. Balkone na sjevernoj strani najteže je održavati. Iako će sve spomenuto bilje rasti i na takvim mjestima, neće toliko bujno cvjetati kao ono na osunčanima položajima.

Zato je kod takvih balkona dobro izabrati bilje koje inače uspijeva u sjeni poput hortenzija, hoste, ukrasnih kopriva ili pak tuja i šimšira. I sama sam kroz godine eksperimentirala raznim biljem na zapadnom balkonu.

Foto: Biomedia

U vrtnim centrima uzastopno su me savjetovali da izaberem cvijeće koje voli sunce, jer imam idealne uvjete, ali idealan uvjet, osunčanost, pobija ono najgore – vrućina. U ljetnim mjesecima temperature na mom balkonu dosežu i do 50 stupnjeva, zatvorena ograda zaustavlja protok zraka, a fasada, kada se ugrije, još više povećava temperaturu.
Jedino što se pokazalo otpornim na takve uvjete su čuvarkuće, juka, krasule, smilje i lavanda, naravno, uz koliko-toliko redovito zalijevanje.

Ali uspjela sam, mala zelena oaza već treću godinu opstaje u tim ekstremnim uvjetima. Poznato je da je čeprkanje po zemlji neka vrsta terapije, izvlači ono negativno iz nas, a krajnji rezultat te terapije obično završi divljenjem.

Možda će trebati koji tjedan ili mjesec kako bi se naš trud pokazao u najboljem izdanju, ali vrijedi čekati, jer na taj način možete stvoriti svoju oazu mira.

>>Najčešće biljne bolesti i štetnici i kako ih se može spriječiti

Komentara 1

DU
Deleted user
19:20 05.06.2016.

balkon širine 1 metar, kao na slici, ničem ne služi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije