30.04.2016. u 09:00

Trobojna ljubica, odnosno maćuhica, rabi se kod bolesti srca, žila, dišnih organa, vena, kože, a poznati je diuretik, antiseptik, antiastmatik....

Trobojna ljubica, poznatija kao maćuhica, u narodu slovi kao veliki lijek za liječenje bolesti djece. U našim krajevima poznata je kao božji cvijet ili gospina ljubica. Izvorne tri boje, ljubičasta, bijela i žuta, simboliziraju sjećanje, ljubav i misli, a tri latice u kršćanskom nauku Sveto Trojstvo.

Ljubica trobojna omiljena je vrtna, balkonska ili kućna biljka koja ima upotrebu u tradicionalnoj pučkoj medicini. Maćuhica djeluje višestruko – pojačava izlučivanje vode pa je kao diuretičko i dijaforetično biljno sredstvo rabimo za jače mokrenje i znojenje te kao laksativno biljno sredstvo za pražnjenje crijeva.

Kao lijek (cvijet i list) njena najpoznatija primjena je u liječenju:grčeva kod djece, respiratornih organa i dišnih puteva (astme, bronhitisa, kašlja hripavca, suhog kašlja, plućnih infekcija, bronhitisa, upalnih stanja, za izbacivanje sluzi), bolesti mjehura i bubrega (cistitisa, infekcija, slabog mokrenja, raznih komplikacija s mokrenjem ), bolesti srca, bolesti jetre i žuči, i to naročito kod žutice, reumatizma, gihta, i to naročito na nervnoj osnovi, bolesti krvi, naročito za čišćenje (rado se pije kao proljetni čaj), bolesti krvnih žila, i to kod arterioskleroze – ovapnjenja krvnih žila – jača krvne žile te sprečava pucanje kapilara.

Foto: Flora magazin

Rabi se i kod varikoznih vena, otvorenih rana na nogama, kožnih bolesti (atipičnog dermatitisa, akni, osipa, psorijaze, seboreje, lišaja, ekcema, krasta, čireva, kožnih nečistoća, herpesa, dječjih krasta i kožnih erupcija, masne kože, žvala, za ispiranje površinskih rana ili ozljeda, rabi se njena mast ili čaj za ispiranje, pojačava znojenje, hladi kožu).

Pripravci od maćuhice koriste se kod imunosupresije – potiskivanja imunološke reakcije (autoimune bolesti, presađivanje organa, preosjetljivost – maćuhica smanjuje aktivizaciju te može biti prirodna zamjena za kortikosteroide). Koristi se i kod zaraznih bolesti, sifilisa, poremećaja rada metabolizma, epilepsije, fibrocistične bolesti – mastitisa, karcinoma dojke, usta i grla. Korijen se rabi za izazivanje povraćanja kao emetik, antipiretik kod visoke temperature tijela, diuretik za jače mokrenje, ekspektorant za iskašljavanje, za umorne noge...

Kontraindikacije: Uporaba u većim količinama može izazvati povraćanje i glavobolje te niz težih posljedica jer veće su količine za ljudski organizam otrovne.

>>Ljubica: ljekovita svojstva cvijeta prekrasnog mirisa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije