LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Lipa: simbol Slavena i stari lijek za bolesti dišnog i živčanog sustava

Uporaba lipe u ljekovite svrhe traje stoljećima, a njezini pripravci korisni su kod bolesti želuca, srca, mokraćnog sustava ali i u kozmetologiji
31. siječnja 2016. u 09:00 1 komentara 1823 prikaza
lipa
Foto: Thinkstock

Drvo lipe je simbol Slavena, kod kojih je običaj bio da se pod lipom sastaje, dogovara, vjenčava, sudi, uči i zabavlja. Ljekovitost lipe ponajprije se odnosi na bolesti dišnog i živčanog sustava, a rabimo je i kod prehlade, gripe, kataralne prehlade, nazeba, hunjavice, šmrcanja, visoke temperature, groznice, astme, kašlja, sluzavih pluća i dišnih puteva, upalnih stanja, bolova u prsima, tuberkuloze...

Također, smiruje grčeve bronha, a služi i za bacanje krvi iz pluća te izazivanje znojenja. Lipa se koristi u liječenju živaca (kao sredstvo koje izvrsno uspavljuje ako prije spavanja pijemo čaj od lipe, kod slabih i napetih živaca, nesanice, padavice, histerije, napada panike, tjeskobe, kod depresije, ovisnosti, uzimanja lijekova za smirenje, zaboravnosti, anksioznosti... U liječenju želuca i crijeva lipa je korisna kod slabog pražnjenja crijeva, zatvora, katara, raznih parazita i nametnika u crijevu, grčeva, proljeva itd.

Kod mokraćnog sustava, služi za čišćenje mokraćnih puteva i organa, infekcija bakterijama, bolova pri mokrenju, za jače mokrenje, kod vodenih bolesti, čisti bubrege i mjehur od raznih taloga itd.). Korisna je i za detoksikaciju krvi, razrjeđuje krv (smanjuje viskoznost krvi), širi krvne žile, sprečava lijepljenje krvi za stijenke, preventiva je kod upale vena, malokrvnosti, arterioskleroze, smanjuje krvni tlak.

lipa | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Djeluje protiv bljedoće – ako namačemo cvijet lipe u pola vode i pola vina (1 jušna žlica na 2 dl vode i vina) i pijemo dulje vrijeme, za zaustavljanje krvarenja itd.). Pripravci od lipe su i srčani tonik koji djeluje kod zamrznutog srca, preventivno protiv skleroze koronarnih krvnih žila, arterioskleroze, angine pektoris, infarkta, aritmije, visokog tlaka itd.

Povoljno djeluje na jetru kao tonik u pročišćavanju pogotovo ako rabimo ugljen lipina drva, kod pijeska i taloga u žuči potiče pražnjenje, potiče metabolizam masnoća itd.). Djelotvorna je i kod bolesti mjehura, osobito kod poremećaja mokrenja, ali i za liječenje reumatskih tegoba, vodenih bolesti, glavobolje, kožnih nečistoća i infekcija te migrene izazvane visokim tlakom.

Kora lipe rabi se za liječenje očnih bolesti (voda u kojoj se moči kora rabi se za ispiranje očiju itd.), za liječenje opeklina jer kora pušta dosta sluzi koja ljekovito djeluje na opekline itd. Iscijeđeni sok iz svježih cvjetova lipe odstranjuje sunčane pjege, a ako mažemo vlasište, pojačava rast kose.

>>Lovor: omiljen začin i najjači stimulans za tijelo

ČAJ (za navedene bolesti)

1 jušna žlica usitnjenih cvjetova lipe, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo cvjetove lipe, poklopimo da odstoji 15 minuta  i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo 2-4 šalice čaja na dan i to zaslađeno s medom kod respiratornih tegoba, a kod liječenje probavnog sustava bez slađenja. 
Napomena: Za liječenje kožnih bolesti ili za ispiranje kože i usta rabimo jači čaj, to jest 3 jušne žlice bilja na 2 dl vode. 

* Ostale recepte Ivana Lesingera za pripravke od lipe potražite u Večernjaku četvrtkom na stranicama posvećenim vrtnim temama!