09.01.2016. u 13:00

Limun je nezamjenjiv dio narodne medicine. Ova voćka rabi se kod cijelog niza tegoba, počevši od onih s jetrom, kožom i srcem pa do infekcija, visokog tlaka...

Limun dolazi iz Indije u Perziju, a potom u Afriku. U grčkim zapisima, 300 g. pr. n. e., limun opisuju Teofrast, Plinije, Dioskurid, a Arapi su limunom liječili žuticu. U Europi se limun rasprostranjuje u svim državama Sredozemlja.

Limun zauzima jedno od vodećih mjesta među prirodnim lijekovima. Jedno od najjačih i najvažnijih ljekovitih svojstava je svakako njegovo antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, koje ima ogromnu ulogu u prevenciji i održavanju dobra zdravlja. Sposobnost ubijanja bakterija je iznimno važna kod oboljenja kao što su gripa, prehlada, upale grla i dišnih organa, groznice, infekcije i infektivna oboljenja, razne epidemije itd.

Foto: Davor Puklavec/ PIXSELL

Pučka medicina je bogato razradila načine uporabe limuna za liječenje spomenutih oboljenja, koristeći ga i kao dobar lijek protiv preranog starenja organizma i krvnih žila, te kod migrene, stresa i mnogih drugih tegoba. U liječenju navale krvi u meka tkiva, limun smanjuje pritisak u portnoj veni, što je od velikog značenja kod oboljenja jetre. Kao začin salatama i jelima je nezamjenjiv, a o napicima da se i ne govori.

Foto: Reuters/Ilustracija

Limunov sok ljekovito djeluje u raznim terapijama. Koristi se za otapanje kamenaca, kao preventiva protiv stvaranja kamenaca u žuči i bubrezima, a u pučkoj medicini i za izbacivanje pijeska i kamenaca iz žuči, bubrega i mjehura, zatim otklanja mokraćnu kiselinu, djeluje umirujuće, krijepi i osvježava organizam, pojačava izlučivanje mokraće, što je od velike važnosti u liječenju vodenih bolesti, reume i artritisa, kao i kod oboljenja srca.

Koristi se i u liječenju raznih nečistoća kože, kao kod otvorenih pora i bora lica, pjega, sunčanih pjega, staračkih pjega, masne kože, raspucale kože ruke, bradavica, za lijep i zdrav ten lica, te kod raznih lišaja. U liječenju akni i mitesera limunovim sokom kao prirodnim lijekom postižu se ponajbolji rezultati.

Foto: screenshot/facebook

Njegova dostupnost tijekom cijele godine čini ga najtraženijim prirodnim lijekom za liječenje arterioskleroze, proširenih vena, hemoroida, povišenog tlaka. Limunova kiselina kod nekih osoba može izazvati i lagani nadražaj želučane sluznice, što se može spriječiti tako da se sok limuna uvijek uzima u omjeru 1:5, tj. jedan dio soka i pet dijelova vode ili čaja.

Eterično ulje limuna u aromaterapiji pomaže u liječenju: virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih organa, gripe i prehlade, reume, gihta, tromboze, proširenih vena, svih upalnih stanja popraćenih temperaturom, gubitka pamćenja, želučanih tegoba od gastritisa, proljeva, čira do grčeva, glavobolje, anemije, kožnih bolesti. Može se koristiti u obliku inhalacija, masaža, kupki, obloga.

Foto: screenshot/facebook

Nije za unutarnju uporabu, a kako je fotosenzibilno, nakon nanošenja na kožu ne smije se izlagati UV zrakama. Eterično ulje (Aetheroleum citri) dobiveno iz kore limuna sadrži oko 95%, terpena, pinen, limonen, felandren, kamfen, saksviterpen, linalol, linalilacetate, geranil, citral, citronelal, aldehid i kamfor.

Stučene koštice limuna mogu se rabiti protiv crijevnih nametnika. Kora limuna (neprskana) rabi se za dobivanje eteričnog ulja te za pripremu preparata za bolesti srca, kao i za pripremu tinktura, likera, ekstrakata, itd. Cvijet se rabi za pranje kose jer joj daje sjaj. Kontraindikacije: Nije preporučljivo uzimati veće količine limunova soka.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom na stranicama posvećenim vrtnim temama!

>>Likovac, moćan lijek protiv kožnih oboljenja

Komentara 6

Avatar ludi kekec
ludi kekec
11:17 10.01.2016.

pa ovo je pravo otkriće - limun je zdrav!!! veliko hvala autoru ovog teksta

Avatar jocker-3
jocker-3
19:41 10.01.2016.

Možda je moguće i pivo od limuna...

Avatar DŠ.....
DŠ.....
16:07 10.01.2016.

Dadašnji je limun ubran još zelen, Prepun je pesticida i predstavlja opanost za organizam. Jedino vrijedi ekološki, ali on nije uvijek dostupan i često je neopravdano skup.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije